enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:45 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonunun Nihai Raporu
21:54 ABD, İsrail ve İran: Kapasiteler, Kabiliyetler ve Hal Tarzları
21:39 İran Müdahalesi Avrupa’yı ve Transatlantik İlişkileri Nasıl Dönüştürüyor?
19:16 Jakobenlerin Laiklikle İmtihanı
17:57 MSB: Türk hava sahasına yönelen balistik mühimmat imha edildi
11:15 Ateş çemberinde akıl arayışı…
10:24 Bakan Fidan: İran’ın stratejisi son derece yanlış
07:06 Mazlumun Kimliği Sorulmaz
10:35 Mücevherde Yeni Sezonun Trendleri İlk Kez Fuarda Açıklanacak
09:55 Saldırıların ardından Gazze’de “yeniden açlık” endişesi
09:45 ABD ile İsrail’in İran’a yönelik ortak saldırıları,artan jeopolitik risk primi, küresel enerji piyasalarında sert fiyat yükselişlerini beraberinde getirdi.
00:50 ABTTF Başkanı: İftarlarımız bazı çevreleri neden rahatsız ediyor?
00:23 Remzi DİLAN’ın yazısı, Öcalan’ın Statüsü: Baş Müzakereci mi, Yerli Mandela mı?
00:02 ‘Savaş Türkiye’yi de etkileyebilir’
10:42 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı.
01:01 “Laikliği birlikte savunuyoruz” başlıklı bildiriyi imzalayan 168 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattı.
00:50 CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı.
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan diplomasi trafiği
00:22 Portre: Ayetullah Ali Hamaney kimdir?
00:11 Kocaelispor Taraftarı Başkan Büyükakın’dan istemişti: O çocuklar maçta yerlerini aldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin ilk sinema okulu olarak kurulan MSGSÜ Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi, bugün usulsüz bir yıkım tehdidi altında

Türkiye’nin ilk sinema okulu olarak kurulan MSGSÜ Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi, bugün usulsüz bir yıkım tehdidi altında
1 Eylül 2025
16
A+
A-

* Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Sinema-TV öğrencileri, mezunları ve mensupları, Türkiye’nin ilk sinema okulu olarak kurulan ve yarım asrı aşkın süredir eğitim, üretim ve arşiv faaliyetleriyle ülkemizin sinema tarihine yön veren MSGSÜ Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi, bugün usulsüz bir yıkım tehdidi nedeniyle basın ve kamuoyuna duyuruda bulundu.

* İşte detayları!…

UHA/ İnternational News Agency

İSTANBUL, 01 EYLÜL 2025 – Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Sinema-TV öğrencileri, mezunları ve mensuplarının, basın ve kamuoyuna duyurusu şöyle:

Türkiye’nin ilk sinema okulu olarak kurulan ve yarım asrı aşkın süredir eğitim, üretim ve arşiv faaliyetleriyle ülkemizin sinema tarihine yön veren MSGSÜ Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi, bugün usulsüz bir yıkım tehdidi altındadır. Prof. Sami Şekeroğlu’nun öncülüğünde kurulan bu merkez, yalnızca bir bina değil; sinema eğitimi, film koruma odaları, laboratuvarları, sinema salonları ve arşiviyle ülkemizde sinema için tasarlanmış tek bütünlüklü mimari yapıdır.

Bu yapının içinde bulunan Türk Film Arşivi, örgün ve yaygın eğitimin vazgeçilmez bir unsuru olarak geçmişi korurken geleceğin üretimini mümkün kılmıştır; Metin Erksan, Lütfi Ö. Akad, İlhan Arakon, Nedim Otyam, Memduh Ün, Duygu Sağıroğlu, Feyzi Tuna gibi ustalar aynı yapının üst katında öğrencilere ders vererek kuşaklar boyu sinemacılar yetiştirmiştir.

2019’dan bu yana süregelen sistematik müdahalelerle yapının bütüncül niteliği adım adım zayıflatılmıştır. Önce usulsüz atamalarla kurumun işlevleri aşındırılmış, ardından bina boşaltılarak eğitim ve üretim imkânları dağıtılmıştır. Şimdi ise bu sürecin son adımı olarak, merkez binasının yıkılması ve ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Eğitim ve sanat alanında kamusal değer taşıyan bir kurum ticari bir arsaya, hurdaya indirgenmektedir.

Binanın yıkımı hakkında hukuki süreç devam ederken rektörlük eliyle “hurda karşılığı yıkım” ihalesi açılmış ve ihaleyi alan firma binada ruhsatsız olarak, usulsüz bir şekilde yıkım faaliyetlerine başlamıştır. Bu yıkım girişimi, çağdaş ve bilimsel bir anlayışla kurulmuş bir yapının yaşatılma imkanı varken geride korunacak hiçbir şey bırakılmamasının amaçlandığını açıkça ortaya koymaktadır. Yarım asırlık bilimsel ve sanatsal bir miras geri dönülmez şekilde kaybedilmekte ve öğrencilerin eğitim ile sanat üretme hakkı gasp edilmektedir.

Bizler, MSGSÜ Sinema-TV öğrencileri, mezunları ve mensupları olarak:

  • Bu kurumun yıkılmasını değil, korunmasını ve restore edilerek gelecek kuşaklara aktarılmasını,
  • Öğrencilerin eğitim, üretim ve mekân haklarının güvence altına alınmasını,
  • Türk sinemasının belleği olan film arşivinin yerinde yaşatılmasını talep ediyoruz.Ve uyarıyoruz: Bu yıkımdan derhal dönülmelidir; aksi hâlde, sanatsal, kültürel ve toplumsal tarihe bir utanç vesikası olarak geçecektir. Bizler, MSGSÜ Sinema-TV öğrencileri, mensupları ve mezunları olarak bu mirasa sahip çıkacak ve Sinema-TV Merkezi’nin yok edilmesine izin vermeyeceğiz.
  • Tüm kamuoyunu, basını ve yetkilileri bu yıkıma karşı durmaya ve dayanışmaya çağırıyoruz. Yalnızca bugünün değil, geleceğin sinemacıları adına da verdiğimiz bu mücadelenin her zeminde süreceğini kamuoyuna duyuruyoruz.

MSGSÜ Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi Yıkılamaz!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.