enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Türkiye’nin Geleceğine Genç Bakış” Çalışmasının Sonuçları Yayımlandı

“Türkiye’nin Geleceğine Genç Bakış” Çalışmasının Sonuçları Yayımlandı
25 Kasım 2021
425
A+
A-

İSTANBUL-UHA HABER / Türkiye genelinde 81 ilde 18-30 yaş arası 3000 gençle gerçekleştirilen araştırma çalışması, gençlerin geleceğe nasıl baktığına ışık tutuyor. 2018 genel seçimlerinde ilgili grubun yaklaşık yüzde 56’sı reşit olmadığı için oy kullanamadı; ilk kez oy kullanacakları genel seçim önümüzdeki ilk seçim olacak.

Gençler tüm dünyada daha iyi anlaşılmaya çalışılan bir grup. Yetiştikleri dönemin özellikle teknolojik farklılıkları, üst nesillerle farklarını tarihte belki de hiç olmadığı kadar ön plana çıkarıyor. Türkiye’de gençleri siyaset ve iş dünyası için daha da önemli kılan bir başka unsur ise sayıları. 2020 yılında Türkiye’de 18-30 yaş arasında yaklaşık 13 milyon kişi olduğu hesaplanıyor.

Araştırma, gençlerin sanıldığı kadar umursamaz olmadıklarını ortaya koydu. “Gelecekte daha iyi bir toplumda yaşamak için hangisini yapmayı düşünürsünüz?” sorusuna yüzde 81’i ” Kişisel gelişimime önem verir, kendime yatırım yaparım.” cevabını verdi. Her 4 gençten 3’ü “Oy veriyorum.” yanıtını verirken, sadece yüzde 24’ü siyasi bir harekete veya partiye katılmayı düşünüyor.

Öte yandan gençlerin siyaseti ve gündemi takip etme biçimleri de çarpıcı gerçekleri gündeme getirdi. Gençlerin çoğu siyasi gündemi sırasıyla Instagram, WhatsApp, Twitter ve Youtube’da takip ediyor.

Araştırmaya göre Instagram, tüm eğitim düzeyi gruplarında en çok kullanılan sosyal medya platformu. Eğitim seviyesi düştükçe Youtube kullanımı azalırken, TikTok’ta siyasi gündemin takibi artıyor.

Yazılı basın alanında bir başka gerçek öne çıkıyor: Gazeteler gençlerin siyasi gündemi takip etmek için en az zaman harcadıkları mecra ve örneklemin yarısından fazlası gazeteleri hiç takip etmiyor.

Çalışmanın diğer önemli bulguları ise şu şekilde:

  • İfade özgürlüğünün garanti altında olduğu bir ülkede yaşamak sizin için ne kadar önemli?” sorusuna katılımcıların yüzde 83’ü “Çok önemli” yanıtını verdi. İfade özgürlüğüne verilen önem arttıkça katılımcı demokrasi tercihi de artıyor.
  • Siyasete büyük oranda güvenilmezken en güvenilir kurumlar Türk Silahlı Kuvvetleri ve sivil toplum en güvenilir kurumlar olarak ön plana çıkıyor.
  • 18-30 yaş arası gençlerin çoğu yakın gelecekte ABD-NATO ve Avrupa Birliği ile işbirliğine olumlu, büyük çoğunluk ise Ortadoğu, Rusya ve Çin ile işbirliğini olumsuz değerlendiriyor.

Bu rapor, Friedrich Naumann Vakfı Türkiye Ofisi’nin katkılarıyla İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.’nin anket çalışması sonucunda hazırlandı.

[UHA Haber Ajansı, 25 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.