enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:50 Kartepe’de Açık Hava Sinema Keyfi Başladı
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fuat Sezgin, büyük bir ilim insanıydı
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarında sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı
00:32 (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait iki depoda tarihi eser ele geçirildi
00:24 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “(ABD-İran) Uzlaşma ihtimali var”
00:23 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Hazreti Muhammed’in karikatürünü yayımlayan dergiye adli soruşturma başlatıldı
00:21 Bakan Yerlikaya: 50 binin üzerinde vatandaşımız güvenli bölgelere alındı
00:14 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait 5 milyon değerinde kıymetli eşya ele geçirildi
00:10 Uluslararası Sistemde Azerbaycan’ın Jeopolitiği ve Dış Politikasının Temel Öncelikleri
00:03
00:01 Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, “ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye yaptırımları kaldıracak”
12:07 Muhalefet açığının ürettiği maliyet
10:45 Nizip Ticaret Odası Meclis Başkanı Bekir Karabacak, İstanbul’da 4. Tarım Ekosistem Buluşması’na katıldı
09:52 Kabine bugün toplanacak
06:54 Dışişleri Bakanı Fidan, NATO üyelerinin gelecekteki 10 yıl içerisinde savunma harcamaları iki ayrı kalemde yüzde 5’e çıkacak!
00:45 PSG, Inter Miami’yi farklı geçti
00:33 Dışişleri Bakan Yardımcısı Bozay: “Balkanların refah ve istikrarı için yeni köprüler inşa etmede gençlerin ve kadınların rolü önemli!”
00:26 Dronlar ve Füzelerle Değişen Muharebe Dinamikleri
00:21 Manchester City – Al Hilal maçı TRT Spor’da
00:13 Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası TRT ekranlarında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin Eylül Ayı İhracatı 22 Milyar Dolar Oldu

Türkiye’nin Eylül Ayı İhracatı 22 Milyar Dolar Oldu
4 Ekim 2024
12
A+
A-

En fazla ihracat yapan sektörler arasında otomotiv 3,4 milyar dolarla ilk sıradaki yerini korudu. Aynı zamanda en yüksek aylık ihracatına imza atan otomotivi 2,2 milyar dolarla kimya, 1,6 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon takip etti.TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Eylül ayı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 1,8 düştü. AB’de talebin zayıf seyretmesi ve en büyük pazarımız Almanya’da resesyon endişesi ihracatımıza olumsuz yansıyor. Ancak temel sorun rekabetçiliğimizi kaybetmemizden kaynaklanıyor.

Türkiye’nin eylül ayı ihracatı 22 milyar dolar oldu. Ocak-Eylül dönemindeki dokuz aylık ihracat 192,8 milyar dolar, son 12 aylık ihracat ise 261,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

TİM - Türkiye İhracatçılar Meclisi - TİM Başkanı Mustafa Gültepe

[Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Mustafa GÜLTEPE]

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, temmuz ve ağustosu artıda kapatan ihracatta ibrenin eylül ayında yeniden aşağı döndüğünü bildirdi. Gültepe, şöyle devam etti:

“Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre, eylül ayı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 1,8 düşüşle 22 milyar düzeyinde gerçekleşti. Ocak-Eylül dönemini kapsayan dokuz aylık ihracatımız 192,8 milyar dolara, 12 aylık ihracatımız ise 261,6 milyar dolara ulaştı. Dokuz aylık  ihracatta yüzde 3,2, 12 aylık ihracatta yüzde 3,4 artıdayız. Eylülde hizmet ihracatımızın da 12,6 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

15 SEKTÖR İHRACATINI ARTIRIRKEN, 11 SEKTÖRDE DÜŞÜŞ YAŞANDI

Sektörler özelinde baktığımızda ilk sırada 3,4 milyar dolarla yine otomotivi görüyoruz. En yüksek aylık ihracatına imza atan otomotivi, 2,2 milyar dolarla kimya, 1,6 milyar dolarla hazır giyim, 1 milyar 480 milyon dolarla elektrik-elektronik ve 1 milyar 470 milyon dolarla çelik takip etti. Geçen ay 15 sektörümüz ihracatını artırırken, 11 sektörümüzde düşüş yaşandı. Kuru meyve yüzde 47 ile oransal olarak ihracatını en fazla artıran sektörümüz oldu. Savunma ve havacılıkta yüzde 32, gemi, yat ve hizmetlerinde yüzde 31, fındıkta yüzde 30, otomotivde yüzde 21 ihracat artışı kaydettik.

Firmaların yasal merkezini baz alan TİM verilerine göre geçen ay 45 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan 5 ilimiz, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara, İzmir şeklinde sıralandı. Eskişehir ve Niğde tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. Geçen ay bin 189 firmamız ilk kez ihracat yaptı. Kilogram birim değerimiz yüzde 6 artışla 1,53 dolara ulaşırken, parite ihracatımıza 378 milyon dolarlık katkı sundu.”

EYLÜL İHRACATININ YÜZDE 58,1’İ AVRUPA’YA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Mustafa Gültepe, en çok ihracat yapılan ülkelerin Almanya, Birleşik Krallık, ABD, Irak ve İtalya şeklinde sıralandığını bildirdi. 42 ülkede yüzde 50’nin, 87 ülkede yüzde 10’un üzerinde ihracat artışı kaydettiklerini anlatan Gültepe, “Genel tabloda ise 113 ülkeye ihracatımızı artırdık. En çok ihracat yaptığımız ülke grupları arasında Avrupa Birliği (AB), 9,1 milyar dolarla yine ilk sırada yer aldı.

Avrupa kıtasının toplam ihracatımızdaki payı yüzde 58,2 düzeyinde gerçekleşti. Bazı sektörlerin ülke bazında ihracatlarında ekstrem artışlar olduğunu gözlemledik. Örneğin İspanya’ya çelikte yüzde 156, Slovenya’ya otomotivde yüzde 108 ve ABD’ye elektrik-elektronikte yüzde 78 ihracat artışı kaydettik.”dedi.

Eylül verileriyle birlikte ihracatta dokuz aylık tablonun netleştiğini belirten Gültepe, geçen yıla göre artıda olmakla birlikte, arzu ettikleri noktanın gerisinde kaldıklarını söyledi. İhracatın hız kesmesinde küresel konjonktürün etkisinin görmezden gelinemeyeceğini vurgulayan Gültepe, şöyle devam etti:

“Hem güneyimizde hem de kuzeyimizde savaş var. Avrupa Birliği’nde talebin zayıf seyretmesi, özellikle en büyük pazarımız Almanya’da resesyon endişesi ihracatımıza olumsuz yansıyor. Ancak temel sorun rekabetçiliğimizi kaybetmemizden kaynaklanıyor.”

TÜRKİYE İNOVASYON HAFTASI 10-12 EKİM TARİHLERİ ARASINDA DÜZENLENECEK

Mustafa Gültepe, üretim ve ihracatta katma değeri artırabilmek için yüksek teknolojiye yatırımın, çifte dönüşümün ve inovasyonun gücünü etkili şekilde kullanmak durumunda olduklarına da dikkat çekti. Bu bilinçle 10 yıldır Türkiye İnovasyon Haftası’nı düzenlediklerini hatırlatan Gültepe, “10-12 Ekim tarihleri arasındaki 11’inci İnovasyon haftamız için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle onurlandıracağı haftamıza hepinizi davet ediyorum.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.