enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:28 OECD verilerine göre Türkiye’de 6 milyon çocuk yoksulluk çekiyor…
09:51 Ukrayna’da, 1986’daki Çernobil nükleer felaketinin ardından terk edilen tarım arazilerinin, yeniden tarıma elverişli hale geldiği tespit edildi…
09:44 Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasından sonra gözler fiyatlardaki artış eğrisine çevrildi.
09:22 Altın fiyatları bir gün düşüyor, ertesi gün rekor kırıyor. Peki bu değişimin arkasında ne yatıyor?…
07:18 Litvanya hükümeti, Belarus ve Rusya sınırlarında savunma önlemlerini artırmak amacıyla tanksavar mayınları yerleştirecek…
07:12 Kene vakalarında yanlış uygulamalar ölümcül sonuçlar doğurabiliyor…
06:59 Sivas’ta görev başındayken şehit düşen polis memuru Şeyda Yılmaz’ın hatırası, Sivas’ta müzede yaşatılacak…
06:58 Mossad ve Şin Bet Netanyahu’ya karşı: İsrail’de hükümeti “savaşı boş yere sürdürmek” ve “devlet destekli terör yaratmak”…
06:36 Suriye’nin Kuzey Kore’den uzaklaşıp Güney Kore ile yakınlaşmasının sebebi ne?…
00:13 Şam’da Dürzi Ayaklanması: Gelecek Senaryolar…
00:06 Hindistan’ın 7 Mayıs’ta Pakistan’ı bombalamasının ardından iki ülke arasında son haftalarda artan gerilim zirveye çıktı…
23:04 Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporuna tepki…
22:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif ile telefonda görüştü…
20:09 Orta Doğu uzmanı Rus siyaset bilimci Andrey Çuprıgin: en kötü senaryo Türkiye İsrail çatışması…
17:34 Türkiye’nin denizlerdeki hakimiyet kararlılığını ortaya koyan DENİZKURDU-II/2025 Tatbikatı start aldı.
17:18 CHP’li milletvekilleri ile genel başkan yardımcılarını taşıyan otobüsün şoförüne istenen ceza açıklandı…
16:27 İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un 87 yaşında amcası Nurettin Altun hayatını kaybetti.
14:38 Azerbaycan’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için önemli bir adım daha…
11:57 Trendyol Süper Lig’den haberler!…
10:29 Bakan Uraloğlu, “23 yılda 740 kilometrelik 430 yeni tünel inşa edildi”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin denizlerdeki hakimiyet kararlılığını ortaya koyan DENİZKURDU-II/2025 Tatbikatı start aldı.

Türkiye’nin denizlerdeki hakimiyet kararlılığını ortaya koyan DENİZKURDU-II/2025 Tatbikatı start aldı.
7 Mayıs 2025
6
A+
A-

* 17 Mayıs’a kadar sürecek ve Türk Deniz Kuvvetleri’nin; Karadeniz, Ege, Marmara ve Doğu Akdeniz’de eş zamanlı olarak yürüttüğü tatbikatlar, TSK’nın eşgüdüm kabiliyetini sergilemesi bakımından son derece kritik kabul ediliyor.

* Detayı haberimizde!…

UHA / İnternational News Agency

ANKARA, 07 MAYIS 2025 –  “Çok tehditli ortam” konseptine uygun planlanan DENİZKURDU-II/2025 tatbikatı Türkiye’nin tüm denizlerinde eş zamanlı başladı. 17 Mayıs’a kadar sürecek ve Türk Deniz Kuvvetleri’nin; Karadeniz, Ege, Marmara ve Doğu Akdeniz’de yürüttüğü tatbikatlar, TSK’nın eşgüdüm kabiliyetini sergilemesi bakımından son derece kritik kabul ediliyor. Tatbikatta, 104 su üstü gemisi, 6 denizaltı, 7 insansız deniz aracı, 52 hava aracı, SAT ve SAS timlerinin yanı sıra kıyı birlikleri, hava savunma ve karargâh destek unsurları da yer alıyor. Savunma analistleri bu çapta bir organizasyonu sayılı ülkenin yapabileceğine dikkat çekerken, özellikle Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerin bölgesel dengeler açısından önemli mesaj taşıdığına dikkat çekiliyor.

Donanmadan gövde gösterisi, Çoklu tehdide "Mavi Eksen" - Resim : 1

Öte yandan tatbikat süresince Türkiye’nin farklı bölgelerindeki 25 liman ziyareti planlanmış durumda. En dikkat çekici etkinlik ise, 15 Mayıs’ta Antalya açıklarında düzenlenecek olan Seçkin Gözlemci Günü.

ATMACA’DAN TAM İSABET

Tatbikatta yüksek yoğunluklu harp senaryolarında, gerçek mühimmatla atışlar yapılırken, Sinop Atış Sahası’nda, yerli üretim ATMACA güdümlü füzesi de başarıyla ateşlendi. Hedefin tam isabetle vurulması, Ayrıca yüksek hızlı hedef İHA’ya SM-1 füzesiyle yapılan atış, SİHA’lar tarafından MAM-T, Cirit ve Temren mühimmatlarıyla gerçekleştirilen taarruz senaryoları, denizaltılar tarafından yapılan talim torpidosu atışları da başarıyla icra edildi.

JETLER DE TATBİKATTA

Tatbikat deniz ve hava kuvvetlerinin eş güdümlü operasyon kabiliyetini de gözler önüne serecek. Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından görevlendirilen 24 savaş uçağının yanı sıra bir Havadan İhbar ve Kontrol uçağı, bir hedef çekme uçağı ve bir nakliye uçağı da tatbikatta yer alıyor.

KOMUTA HEYETİ 93 KİŞİ 

Tatbikatın koordinasyonu ise Gölcük Deniz Harp Merkezi Komutanlığı’nda kurulan Tatbikat Kontrol Merkezi üzerinden sağlandığı duyuruldu. Bu merkezde görevli 93 personelin komuta-kontrol mekanizmasını idare ederken, simülasyon destekli karar süreçleri merkez üzerinden yürütülüyor. MSB kaynakları ise tüm faaliyetlerin, NATO standartlarında “çok tehditli ortam” simülasyonları göz önünde bulundurularak planlandığı vurguluyor.

AKDENİZ’DEKİ GÜÇ DENGESİ

Tatbikat ile birlikte Akdeniz’deki, jeopolitik rekabetin geldiği nokta da merak konusu oldu. Akdeniz’e kıyısı bulunan Fransa, Türkiye, İspanya, İtalya, Yunanistan ve İsrail, bölgenin güçlü filolarına sahip ülkeler olarak dikkat çekiyor. Türkiye, Akdeniz’de güç projeksiyonu konusunda son yıllarda büyük bir sıçrama yapmış durumda. TCG Anadolu gibi çok maksatlı amfibi hücum gemisiyle donanmasını güçlendiren Türkiye, aynı zamanda yerli üretim MİLGEM korvetleri, modernize edilmiş fırkateynleri, dizel-elektrik denizaltıları ve insansız hava-deniz sistemleriyle fark yaratıyor.

FRANSIZ DONANMASI

Nükleer denizaltılar, uçak gemisi Charles de Gaulle ve FREMM sınıfı modern fırkateynlerle donanmış olan Fransız Deniz Kuvvetleri ise Akdeniz’de etkili olsa da kuvvetin önemli bir bölümü Atlantik ve Hint Okyanusu gibi uzak denizlerde konuşlu durumda. Stratejistlere göre Fransa her ne kadar teknik kapasite açısından önde olsa da, bölgesel sürekli varlık konusunda sınırlamalar yaşıyor.

İTALYA VE İSRAİL 

İtalya, Cavour uçak gemisi, FREMM ve Horizon sınıfı modern fırkateynleriyle dengeli ve Akdeniz merkezli bir donanma yapısına sahip. İsrail ise küçük ama yüksek teknolojiye sahip bir donanma kursa da, kuvvetin sınırlı büyüklüğü nedeniyle geniş çaplı bölgesel projeksiyon kapasitesi kısıtlı.

Donanmadan gövde gösterisi, Çoklu tehdide "Mavi Eksen" - Resim : 2
Ay sınıfı, Preveze sınıfı ve Gür sınıfı Türk denizaltıları da tatbikatta boy gösteriyor.

YUNANİSTAN VE İSPANYA 

İspanya ise Atlantik odaklı bir donanma politikası güderken, Juan Carlos sınıfı LHD gemisi ve F100 fırkateynleri Akdeniz’de belirli ölçüde etkinliğini sürdürüyor. Yunanistan ise Fransa’nın desteğiyle donanmasını modernleştirmeye çalışıyor. MEKO sınıfı fırkateynler, hızlı hücumbotlar ve sipariş edilen Belharra sınıfı yeni nesil gemilerle savunma ağırlıklı bir yapı içinde yer alıyor. Ancak Yunan donanması için “operasyonel bağımsızlığı düşük” yorumu yapılıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.