enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
00:34 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
00:24 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), ‘Terörsüz Türkiye’ için umut veren gelişmeleri önemsiyoruz
00:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kazandı, milletim kazandı
00:08 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
18:57 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
06:36 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiyeli göçmenlerin yüzde 54’ü sandık başına gitti

Türkiyeli göçmenlerin yüzde 54’ü sandık başına gitti
10 Mart 2021
578
A+
A-

UHA HABER / Yapılan bir araştırmaya göre Almanya’da yaşayan göçmen kökenlilerin siyasete katılım oranı, göçmen olmayanlara göre daha az. Türkiye kökenli seçmenlerin yüzde 54’ünün Almanya’daki son seçimlerde oy kullandığı belirlendi. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (dpa/HS,JD)’ye dayandırdığı habere göre, Alman Vakıfları Uyum ve Göç Bilirkişi Konseyi, (SVR) Almanya’da yaşayan göçmen kökenlilerin siyaset ve seçim davranışlarını araştırdı. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre 2017’de düzenlenen son Federal Meclis seçimlerine göçmen kökenli olmayan seçmenlerin yüzde 85’i, göçmen kökenli seçmenlerin ise sadece yüzde 65’i katıldı.

Araştırmada seçimlere katılımın göçmenlerin kökenine göre farklılık gösterdiği de tespit edildi. Buna göre Avrupa Birliği ülkelerinden gelen göçmen kökenlilerin 2017’deki seçimlere yüzde 77 oranında katıldığı, Türkiye kökenli seçmenlerin ise yüzde 54,4’ünün oy kullandığı görüldü. Türkiye ve AB dışından gelen göçmen kökenli seçmenlerin katılımı ise yüzde 51,9 olarak belirlendi.

Doğu Avrupa ülkelerinden gelen Almanya kökenli göçmen seçmenlerin de yüzde 68’inin sandık başına gittiğine dikkat çekildi.

Sivil topluma katılım da daha az

Araştırmada göçmenler arasında seçimlere katılım konusundaki farklıların sadece eğitim düzeyi ile ilgili olmadığı, aynı zamanda Almanya’da yaşama süresi ve demografik faktörlerin de etkisinin bulunduğu vurgulandı.

Petra Bendel

Göç uzmanı Petra Bendel

Araştırmayı hazırlayan uzmanlar, göçmen kökenliler arasındaki toplumsal katılım eksikliğinin başka araştırmalar tarafından da doğrulandığına işaret ederek göç geçmişi olan kişilerin sivil toplum örgütlerinde de toplumun geri kalanına nazaran daha az aktif olduklarını kaydetti.

Öte yandan araştırmaya katılan uzmanlardan Petra Bendel, geçen on yıllar içinde özellikle ikinci kuşak göçmenlerin siyasette ve sivil toplumda daha aktif olduklarına dikkat çekti.

Alman demokrasisine güven de ölçüldü

SVR’in araştırmasında göçmenler arasında Almanya’daki siyasi sistemin beğenildiği de tespit edildi. Özellikle Almanya dışında doğan göçmenlerin Almanya’da demokrasinin işleyişinden memnun oldukları sonucuna varıldı. Araştırmaya göre bu göçmen kökenli grubunun yüzde 68,3’ü Almanya’daki siyasete “güvendiğini” ya da “çok güvendiğini” söylerken bu oran, göçmen kökenli olmayanlarda yüzde 57,2 olarak kaldı.

Almanya’da doğan göçmen kökenliler arasında ise Alman siyasetine güvenin oranı yüzde 54,2 ile diğer iki gruba göre daha düşük çıktı.

[UHA Haber Ajansı, 10 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.