enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’de yaklaşık 800 bin Alzheimer hastası var

Türkiye’de yaklaşık 800 bin Alzheimer hastası var
19 Eylül 2024
70
A+
A-

* DoktorTakvimi nöroloji uzmanlarından Prof. Dr. Raif Çakmur, Türkiye’de yaklaşık 800 bin Alzheimer hastası bireyin olduğunu açıklıyor.

* Prof. Dr. Raif Çakmur, 65 yaş üstü nüfusun artmasıyla birlikte bu rakamların daha da yükseleceği ve 2040 yılına kadar Türkiye’de demans vakalarının iki katına çıkmasının öngörüldüğünü söylüyor.

* Prof. Dr. Çakmur, Alzheimer hastalığının Türkiye’deki ekonomik maliyeti hakkında net bir rakamın olmadığı ancak sağlık sistemine, hasta yakınlarına ve topluma önemli bir yük getirdiğini dile getiriyor.

UHA / İnternational News Agency

[ Prof. Dr. Raif Çakmur]

Alzheimer hastalığının ilerleyici bir nörodejeneratif bozukluk olup, özellikle yaşlı bireylerde bilişsel işlevlerin giderek bozulmasına neden olduğunu söyleyen DoktorTakvimi nöroloji uzmanlarından Prof. Dr. Raif Çakmur, “Hastalık, beyin hücrelerinin ölümüyle karakterize edilir ve hafıza, düşünme ile davranış yeteneklerinde ciddi kayıplara yol açar. Alzheimer’ın tanısı, klinik değerlendirmeler, nöropsikolojik testler ve beyin görüntüleme yöntemleri kullanılarak konur. Bu süreçte, hafıza kaybı, dil bozuklukları, yön bulma güçlüğü ve günlük işlerde zorluk gibi belirtilerin varlığı değerlendirilir. Tanı kriterlerine göre, Alzheimer hastalığı genellikle üç evrede incelenir: erken, orta ve ileri evre. Erken evrede hafıza kaybı ve yön bulma güçlüğü gibi belirtiler hafif düzeyde olup, bireyler günlük yaşam aktivitelerini büyük ölçüde sürdürebilir. Orta evrede bu belirtiler belirginleşir; dil becerilerinde ciddi bozulmalar yaşanır. İleri evrede ise hastalar, günlük yaşamlarını bağımsız olarak sürdüremez hale gelir. Hastalığın ilerleyişini yavaşlatmak ve hastaların yaşam kalitesini artırmak için erken teşhis ve uygun tedavi yaklaşımları büyük önem taşır” diyor.

Demans Nedir? Demans Belirtileri Nelerdir? - Büyük Anadolu Hastanesi

Dünyada yaklaşık 55 milyon kişi demansla yaşıyor
Alzheimer hastalığının dünya genelinde ve Türkiye’de giderek artan bir sağlık sorunu olarak dikkat çektiğini belirten Prof. Dr. Raif Çakmur, dünyada yaklaşık 55 milyon kişinin demansla yaşadığının tahmin edildiğini ve bu vakaların yüzde 60-70’ini Alzheimer hastalarının oluşturduğunu söylüyor. Her yıl dünya genelinde yaklaşık 10 milyon yeni demans vakasının tespit edildiğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Raif Çakmur, “Alzheimer ve diğer demans türleri, yaşlanan nüfusla birlikte büyük bir hızla artıyor. 2050 yılına kadar demansla yaşayan kişi sayısının 139 milyona çıkacağı öngörülüyor. Alzheimer ve diğer demans türlerinin dünya çapındaki ekonomik maliyeti 2021 yılında yaklaşık 1,3 trilyon dolar olarak hesaplandı. Bu rakamın 2030 yılına kadar 2,8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor” şeklinde konuşuyor.

Alzheimer (Alzaymır) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Türkiye’de yaklaşık 800 bin Alzheimer hastası bulunuyor
Türkiye’de yaklaşık 800 bin Alzheimer hastası olduğunun tahmin edildiğini belirten Prof. Dr. Raif Çakmur, “Türkiye’de 65 yaş üstü nüfusun artmasıyla birlikte bu rakamların daha da yükselmesi beklenmektedir. 2040 yılına kadar Türkiye’de demans vakalarının iki katına çıkabileceği öngörülüyor. Bu artış, yaşlanan nüfus ve yaşam süresinin uzamasıyla ilişkilendiriliyor. Alzheimer hastalığının Türkiye’deki ekonomik maliyeti hakkında net bir rakam bulunmamakla birlikte, hastalığın sağlık sistemine, hasta yakınlarına ve topluma önemli bir yük getirdiği biliniyor. Alzheimer, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sağlık sistemleri üzerinde artan bir baskı oluşturuyor ve bu durum hem bireysel hem de toplumsal düzeyde etkili mücadele stratejileri geliştirilmesini gerektiriyor” ifadelerini kullanıyor.

Hastalığının risk faktörleri ve nedenleri
Alzheimer hastalığının çeşitli genetik, çevresel ve yaşam tarzı faktörlerinin etkileşimi sonucu ortaya çıktığını dile getiren Prof. Dr. Raif Çakmur, bazı risk faktörlerinin kontrol altına alınmasının, hastalığın seyrini yavaşlatmada önemli olduğunun altını çiziyor. Prof. Dr. Raif Çakmur, bu faktörleri şöyle sıralıyor: Aile öyküsü ve genetik mutasyonlar gibi genetik faktörler; yaş, cinsiyet, kardiyovasküler sağlık, sigara ve alkol kullanımı, düşük eğitim seviyesi gibi çevresel ve yaşam tarzı faktörler; kafa travmaları, beyin sağlığı, beslenme ve egzersiz gibi diğer faktörler.

Alzheimer Hastalığı Evreleri: İlerleyiş ve Belirgin Aşamalar

Kadınlarda hastalığa yakalanma riski erkeklerden daha yüksek
Alzheimer hastalığının en güçlü risk faktörünün yaş olduğunu söyleyen Prof. Dr. Raif Çakmur, “Hastalığın görülme riski 65 yaşından sonra katlanarak artmaktadır. Kadınlarda Alzheimer hastalığına yakalanma riski erkeklerden daha yüksektir. Bu durum, kadınların genellikle daha uzun yaşamaları ve östrojen hormonunun menopoz sonrası azalması gibi faktörlerle ilişkilendirilmiştir. Yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol ve obezite gibi kardiyovasküler hastalıklar Alzheimer riskini artırabilir. Beynin yeterli kan akışıyla beslenememesi, beyin hücrelerinin zarar görmesine neden olabilir. Sigara ve aşırı alkol tüketimi, Alzheimer riskini artırabilir. Sigara, beyin damarlarına zarar vererek bilişsel işlevleri olumsuz etkileyebilir” şeklinde konuşuyor.

Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi yok
Alzheimer’ın tanısının klinik değerlendirmeler, nöropsikolojik testler ve beyin görüntüleme yöntemleri kullanılarak konduğunu belirten Prof. Dr. Raif Çakmur, son yıllarda belirli biyokimyasal parametrelerin beyin sıvısında bakılmasının da tanıda önemli bir yöntem olarak kullanıldığını ekliyor ve şunları da söylüyor: “Hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemlerin hastalığın ilerlemesini yavaşlatmayı, semptomları yönetmeyi ve hastaların yaşam kalitesini artırmayı amaçlar. Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, ilaç tedavileri, bilişsel terapiler, yaşam tarzı değişiklikleri ve destekleyici yaklaşımlar hastalığın etkilerini hafifletmede önemli rol oynar.”
Alzheimer hastalarının bakımında dikkat edilmesi gereken noktaları da anlatan Prof. Dr. Raif Çakmur, özellikle şu noktalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor:

  • Güvenli Bir Çevre Sağlama: Evdeki tehlikeleri azaltmak, kaybolma riskini en aza indirmek ve rahat hareket etmelerini sağlamak önemlidir.
  • Düzenli ve Tanıdık Bir Rutin: Günlük aktivitelerde düzen sağlamak, hastanın kendini daha güvende hissetmesine yardımcı olabilir.
  • İletişim: Basit, açık ve net cümlelerle konuşmak; göz teması kurarak, sabırlı ve anlayışlı olmak gerekir.
  • Fiziksel Aktivite: Düzenli egzersiz hem fiziksel sağlığı korur hem de zihinsel işlevleri destekleyebilir.
  • Beslenme: Dengeli ve sağlıklı bir diyet uygulamak, hastanın genel sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • İlaç Yönetimi: Doktor tarafından reçetelenmiş ilaçların düzenli olarak verilmesi ve yan etkilerin izlenmesi önemlidir.
  • Sosyal Etkileşim: Hastanın sosyal etkileşimde bulunabileceği fırsatlar sunmak, moral ve motivasyon sağlayabilir.
  • Destekleyici Ekip: Aile üyeleri, arkadaşlar ve profesyonel sağlık hizmetleri ile iletişimde olmak ve destek almak önemlidir. Her birey farklı olduğundan, bakım ihtiyaçları kişiselleştirilmelidir.

SEZİN BULUM2018'den bu yana Marjinalli – Marjinal Porter Novelli

Haber* Sezin Bulum

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.