enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:06 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:54 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:39 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:32 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
09:57 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:10 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:47 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
13:01 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
23:11 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
22:47 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
22:05 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:19 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’de her yıl 26 milyon ton gıda israf ediliyor

Türkiye’de her yıl 26 milyon ton gıda israf ediliyor
13 Nisan 2021
529
A+
A-

UHA HABER / Dünyada her yıl 1,3 milyar, Türkiye’de ise ortalama 26 milyon ton gıda israf ediliyor. Atılan her bir gıdanın üretiminde harcanan su da düşünüldüğünde, israfın boyutu katlanıyor.

Dünyada her yıl satışa sunulan 4 milyar tonluk gıdanın 1,3 milyarı çöpe gidiyor. Gıda israfının yüzde 56’sı gelişmiş ülkeler tarafından gerçekleştiriliyor.

Türkiye’de de durum farklı değil. İstanbul halinde her gün tonlarca meyve ve sebze daha satışa çıkmadan eziliyor, ya da çürüyüp çöp oluyor. Sonra da kompozit gübre olmak için bir tesise gönderiliyor.

Her üç ekmekten biri çöpe gidiyor

Son 5 yıla bakıldığında Türkiye’de yıllık ortalama 26 milyon ton gıda israf ediliyor. Bir kamyonun 10 ton çöp taşıdığı hesap edersek, bu da yılda 2,5 milyon kamyondan fazla gıdanın çöpe atıldığını gösteriyor

Türkiye'de her yıl 26 milyon ton gıda israf ediliyor

Bir ailenin yıllık ekmek israfı aylık eğitim masrafına denk”

İsraf kalemlerinin başında da ekmek geliyor. Tohum Platformu Başkanı Mine Ataman, vatandaşın bir yıllık ekmek israfını engellemesinin aile ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını söyledi:

“Üç ekmek alınan evlerde 1 ekmek çöpe gidiyor maalesef. Hesap ettiğinizde de ekonomik olarak değeri çok yüksek. Eğer siz bir yıldaki ekmek israfını yapmasaydınız çocuğunuzun neredeyse 1 aylık okul masrafı ve ya orta halli bir ev kiranızı çıkarabilirdiniz.”

Türkiye'de her yıl 26 milyon ton gıda israf ediliyor

Yılda 4 milyar euro çöpe gidiyor

Gıda israfının ekonomiye zararı büyük. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın 2020 yılı raporuna göre Türkiye’nin yıllık gıda israfı ortalama 4 milyar euro’ya denk geliyor

Türkiye için stratejik öneme sahip birçok projenin maliyetine bakıldığında israfın boyutu da daha iyi anlaşılıyor.

Türkiye'de her yıl 26 milyon ton gıda israf ediliyor - Son Dakika Haberleri

İsrafın ‘su ayak izi’ boyutu

Küresel ölçekteki tehdidin bir diğer yüzü de su israfı. İstatistiklere göre dünya nüfusuna yetecek kadar yiyecek üretmek için saniyede 200 milyon litre su harcanıyor.

Üretim sürecinde harcanan su miktarını ölçme işlemine “su ayak izi” deniliyor.

Türkiye'de her yıl 26 milyon ton gıda israf ediliyor

Bir bifteğin sofraya gelmesi için yaklaşık 7 bin litre su harcanıyor

1 parça biftek için yaklaşık 7 bin litre su harcanıyor. 1 kilo tereyağ için 5 bin 300 litre harcanırken 1 hamburger için ise 2 bin 400 litre su tüketiliyor.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Aziz Akgülekmek israfının beraberinde yaklaşık 2 milyon 500 bin metreküp su kaybına sebebiyet verdiğine değinirken bu miktardaki bir suyun İstanbul’un bir günlük su ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğunu söyledi.

Uzmanlar çözüm için toplumsal bilincin artmasına işaret ediyor.Gıda israfının önüne geçilmezse dünyayı önümüzdeki yıllar daha kötü bir tablo bekliyor.

Haber: Muhammet Emin Şahin

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 13 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.