ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:35 Kocaeli Kartepe’de Seramik Kursu’na büyük ilgi 
10:25 Psikolog İrem Uyar, “Mutluluk geçici bir duygu olarak görülüyor”
07:27 Avrasya İncelemeleri Merkezi’nin (AVİM) 2025 yılına bakışı…
07:00 Paşinyan’ın Batı Ermenistan açıklamaları ve kamuoyundaki gerçekler…
22:48 Ermenistan Avrupa Birliğine mi Giriyor?
20:10 Yazı & Tura ile Doğaçlama Gecesi!
19:55 Kelsterbach Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin Yeni Yönetim Kurulu
19:52 Mehmet Ali Arslan: “Yeni Yüzyıl Partisi, Türkiye’nin Aydınlık Geleceğini İnşa Edecek”
19:05 Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Hüseyin Baş, 9. Olağan İstanbul İl Kongresi konuştu
18:37 Tenzor Uluslararası Kış Serisi İkinci Ayağında Lider Değişmedi
11:06 “ABD Bizi Esir Aldı”
07:01 Avrasya İncelemeleri Merkezi’nden (AVİM) 2024 yılının kısa bir özeti!
20:35 Cumhurbaşkanlığı Kamu Görevlileri Etik Kurul üyesi İbrahim Karaosmanoğlu’ndan, AK Parti ilçe teşkilatları ve belediye başkanları ziyaretleri
19:46 Gazze’de ateşkes başladı, Hamas’ın serbest bıraktığı üç rehine İsrail güçlerine teslim edildi
19:27 (DİPAM) Başkanı Dr. Tolga SAKMAN, “Terör örgütü PKK/YPG Suriye’deki tehditleri, hem asayiş hem de ulusal güvenlik yapısını bozuyor”
11:39 Kazakistan’da çağ dışı gelenek: Gelin hırsızlığı
09:42 Gıda sektörünün ekonomik zorluklar ve tarımı etkileyen negatif iklim koşulları altında bir yılı geride bıraktı
09:32 İmroz Baskını: Osmanlı Donanması’nın son savaşı
07:57 Milyonlarca Amerikalı neden yorgun?
07:49 Erdoğan Trump’ın “dostu” olarak kalacak mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

 Türkiye’de bebek ölümlerinin yaklaşık yüzde 65’inin prematüre doğumdan

 Türkiye’de bebek ölümlerinin yaklaşık yüzde 65’inin prematüre doğumdan
26 Kasım 2022
1.970
A+
A-

Neonataoloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Uraş, Türkiye’de bebek ölümlerinin yaklaşık yüzde 65’inin prematüre doğumdan kaynaklandığını açıkladı.

Prof. Dr. Nurdan Uraş - Yorumları incele ve randevu al | Hastaneler BuradaTÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Ataner YÜCE’ye  açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Nurdan Uraş,  10 bebekten 1’inin prematüre olarak doğduğunu belirterek, bu bebeklerin ileriki yaşlarda sağlık sorunları yaşamaması için kontrollerinin ilkokul çağına kadar aksatmadan yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Uraş, son istatistiklere göre Türkiye’de yılda yaklaşık 1,5 milyon doğumun gerçekleştiğini ve bebeklerin yüzde 11’inin ise prematüre olarak dünyaya gözlerini açtığını söyledi.

Prematüre bebeklerin yarısının bin 500 gramın altında olup yoğun bakım ünitelerine alındığını ve tedavilerinin yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Nurdan Uraş, yoğun bakıma giren 23-24 haftalık bir bebeğin, yaklaşık yüzde 60-70 oranında yaşayabilme ihtimaline sahip olduğunu belirtti

Prof. Dr. Uraş, Prematüre bebeklerin taburcu olduktan sonra ilk bir yıl içerisinde hayatını kaybedebildiklerinin de gözlemlendiğini ve bu yüzden adolesan yaş grubuna kadar takip edilmeleri gerektiğini ifade etti.

Prematüre bebekler yaşıtlarını ne zaman yakalar?

Prematüre doğum her yıl artış gösteriyor

Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Uraş, Prematürenin Türkiye’nin önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, şu anda yaklaşık yüzde 65 oranında bebek ölüm sebeplerinin de prematüreden kaynaklandığını, Prematüre doğumun sebebinin ise tam olarak bilinmediğini ve hala sebebi bilinmeyen ve önlenemeyen bir durum olduğuna dikkat çekti.

Annenin yaşamış olduğu bazı hastalıkların, annenin sigara kullanımının, annenin geçirmiş olduğu enfeksiyonlarının, prematüre doğumu tetiklediğini açıklayan Prof. Dr. Uraş, Prematüre doğum sayısının da her yıl gitgide artış gösterdiğini belirtti.

Prof. Dr. Nurdan Uraş, “Prematüreyi önlemeyle ilgili hem literatürde, hem ülkemizde, hem de yurtdışında pek çok çalışmalar mevcut ama ortak bir görüş birliğine henüz varılmış değil. Prematüre doğum, hala sebebi bilinmeyen, önlenemeyen ve öngörülemeyen bir sorun olarak giderek önemini korumakta” olduğunu söyledi.

Prematüre Bebeklerin Bakımının 10 Püf Noktası – Güncel Haberler, Son Dakika Haberleri, Turktime Haber Portalı

Yüzde 70 yaşama ihtimali

Prof. Dr. Uraş, yeni doğan yoğun bakım ünitelerinin büyük bir kısmının prematüre bebeklerden oluştuğunu ve bu bebeklerinin yaşam oranlarının giderek arttığını belirterek, şunları aktardı:

“Gebelik haftası ne kadar azalırsa; doğum ağırlığı ne kadar düşük olursa bebeklerin yaşam oranları da giderek azalıyor ancak özellikle yeni doğan alanındaki son 20-30 yıldaki gelişmelerle birlikte bu bebeklerin yaşam kalitesi, yaşam oranlarının arttığı ve yaşam kalitelerinin yükselmeye başladığı görülüyor”.

Prof. Dr. Nurdan Uraş, yoğun bakıma giren 23-24 haftalık bir bebeğin, yaklaşık yüzde 60-70 oranında artık yaşayabilme ihtimaline sahip ve taburcu olabildiğini hatırlatarak, “bu bebekleri 32 haftanın altındaki bebekler olarak kabul edersek, yaşam oranları yine yüzde 70-80’lere kadar yükselmekte. Hasta taburcu olduktan sonra da bu bebeklerin bakımı çok önemli” olduğunu vurguladı.

3356360_f496 | Yalansavar

Kontrollerin okul çağına kadar yapılması şart

Prematüre bebeklerin taburcu olduktan sonra ilk bir yıl içerisinde hayatını kaybedebildiklerini de ifade eden Prof. Dr. Uraş, ani bebek ölümü sendromunun bu bebeklerde çok olabildiğini, Prematüre bebeklerin yaşam kalite oranlarının artmasıyla birlikte, yaşam kalitesini arttırmak da hekim olarak hedefleri olduğunu açıkladı.

Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Uraş, bunların bedensel ve zihinsel engelli olmaması, topluma sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için de gene taburculuk sonrası bakım süreçlerini de devam ettirmek gerektiğini söyledi.

Prematüre bebeklerin adolesan yaş grubuna kadar takip edilmeleri gerektiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Uraş, “Özellikle bu bebeklerin rutin takiplerini ilkokul çağına kadar devam ettiriyoruz çünkü okul yaş döneminde dikkat eksikliği ve hiperaktivite, bedensel veya zihinsel problemler, diğer sorunlar yaşanabilir. İşitsel, görsel problemler, körlük gibi sorunlar da görülüyor. Bu yüzden bu bebeklerin takibi adolesan yaş grubuna kadar devam etmeli” dedi.

Gazeteci * Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 26 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.