enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:26 Başkan Büyükakın, Kocaelispor’u tebrik etti; “Muhteşem bir oyun, harika bir galibiyet!”
00:57 Uygun koşullarda yapılması önemli
00:48 Türkiye’de her 100 bin kadından 43’ü meme kanseri tanısı alıyor…
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu Konuşması: Bir Küresel Adalet Manifestosu
00:39 Kazakistan’da Türk Yönetmen Cenk İZGÖREN’in, Uzun Metrajlı filmi “Rayların Ötesinde” dereceye girdi…
00:33 Yorum: Türkiye-Ermenistan Normalleşme Süreci ve İstanbul Ermeni Patrikhanesi
00:32 Erdoğan, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gazze’nin yeniden inşa sürecinde “laf değil icraat zamanı” vurgusuyla İslam dünyasına çağrıda bulundu…
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’u BM Merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz
00:25 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den “YILDIRIM-2025 Seferberlik Tatbikatına” büyük bir destek…
00:22 Televizyon kanalı TELE1’in sahibi olan ABC Radyo Televizyon ve Dijital Yayıncılık AŞ TMSF’ye devredildi…
00:21 (UİB) Koordinatör Başkanı Çelik, “Otomotiv endüstrisinde tarihinde en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı”
00:21 CHP’nin kurultay davasında ret kararı çıktı
00:15 Rus petrolüne yaptırımlar barışın anahtarı olur mu?
00:14 Ukrayna-Rusya Savaşı Tekrar Masada
00:09 500 bin sosyal konut projesinin detayları belli oldu
00:06 RTÜK Başkanlığı’na Mehmet Daniş seçildi
12:24 İsrail güne bu haberle uyandı: Trump Netanyahu’yu s******
09:33 Web Panel | Türkiye’nin Körfez Vizyonu: Yeni Dönemde Diplomasi, Ekonomi ve Güvenlik
09:26 TUSAŞ’ta yaşanan terör saldırısının üzerinden 1 yıl geçti. TUSAŞ Şehitleri, Ankara’da kabirleri başında dualarla anıldı.
08:26 Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Birinci Türkoloji Kurultayı’nın 100. yılı için kararname imzaldı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

”Türkiye Doğalgazın Yüzde 25’ini Ruble İle Ödeyecek”

”Türkiye Doğalgazın Yüzde 25’ini Ruble İle Ödeyecek”
18 Eylül 2022
936
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şanghay İşbirliği Örgütü’nün Özbekistan’daki zirvesinde Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le biraraya geldi. İki liderin görüşmesi yaklaşık 40 dakika sürdü.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘Reuters’den aktardığı haberine göre, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Türkiye’ye doğalgaz ihracatının yüzde 25’inin ruble ile ödeneceğini ve bu konuda yapılan bir anlaşmanın yakında yürürlüğe gireceğini söyledi.

Putin ayrıca Erdoğan’ın Ukrayna krizinin çözümüne önemli katkı sağladığını kaydetti.

Erdoğan’ın her fırsatta Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile görüşmesini teklif ettiğini söyleyen Putin ancak Zelenski’nin görüşmeye hazır olmadığını söylediğini belirtti ve ”O zaman peki” dedi.

Erdoğan ve Putin Özbekistan’ın Semerkant kentindeki bu zirve öncesinde son olarak 5 Ağustos’ta Rusya’nın Soçi kentinde biraraya gelmişti. Görüşmenin ardından Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Rusya Federasyonu’ndan aldığı doğalgazın parasını kısmen ruble ile ödemesi konusunda tarafların anlaşmaya vardığını söylemişti.

Uzmanlar Türkiye’nin 2021 yılındaki doğalgaz ihtiyacının yüzde 45’ini Rusya’dan aldığını ve 2022 yılının ilk beş ayında Türkiye’nin kuzey komşusundan aldığı doğalgazın 10 milyar dolara ulaştığını söylüyor.

Rusya ekonomisi Ukrayna işgalinin ardından batının güçlü ekonomik yaptırımları karşısında zor durumda kaldı.

Putin, ABD ve AB’nin yaptırımları karşısında doğalgazı dolar ya da euro yerine olabildiğince diğer para birimleri ve ruble ile satma kararı aldı.

Kremlin bu hamle ile yaptırımların etkisini hafifletmeyi ve rublenin değer kazanmasını umuyor.

Polonya ve Bulgaristan’ın aralarında olduğu birçok AB üyesi ruble ile ödeme yapmayı reddedince Rusya’dan doğalgaz akışı kesilmişti.

”Akkuyu’yla ilgili anlaşmazlık çözüldü”

Rus haber ajansı TASS’a göre Putin, görüşmede Akkuyu Nükleer Güç Santralının inşaasıyla ilgili tüm sorunların çözüldüğünü ve ilgili belgelerin imzalandığını belirtti.

TASS’a göre Putin, santralın planlandığı gibi 2023’te faaliyetlerine başlamasını umduğunu belirtti.

Reuters haber ajansı da Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşaasına Türk IC İçtaş şirketinin devam etmesi kararının alındığını belirtti.

Rus devlet enerji şirkeri Rosatom geçen ay IC İçtaş şirketiyle olan sözleşmesini şirketin sözleşmeyi ihlal ettiğini öne sürerek iptal etmişti.

Türkiye, Rusya’nın Ukrayna işgaline rağmen Moskova ile ilişkilerinin olumlu seyrini sürdürüyor.

İki liderin görüşmede Ukrayna işgali nedeniyle dünya piyasalarına tahıl sevkiyatının aksamasının ardından İstanbul’da yapılan tahıl koridoru anlaşmasının yürürlüğe konulamayan bazı maddelerini de ele almaları bekleniyordu.

Ayrıca Reuters haber ajansı görüşmede Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki çatışmaların da gündeme gelmesinin beklendiğini kaydetmişti.

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi, Rusya’nın Ukrayna işgali nedeniyle Batı’yla ilişkilerinin gerildiği bir dönemde, Avrupa’da enerji tedariki krizi yaşandığı ve savaşın etkilerinin küresel ekonomide ciddi şekilde hissedildiği bir dönemde yapılıyor.

[UHA Haber Ajansı, 18 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.