enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:22 Münih Güvenlik Konferansı başlıyor: Batı ittifakı sınavda
11:59 CASCFEN’in Teşkilatlanmasında Yeni Aşama…
00:27 Norveç’te Epstein soruşturması: Eski Başbakan Jagland’ın mülklerinde arama
00:25 Avrupa Haberleri: Von der Leyen, kritik Draghi zirvesi öncesinde iki vitesli Avrupa fikrini savundu
00:20 Gazeteci Özlem BAY’ın ‘Haber Ajandası’: İş yerine taşınan hayat, yüzde 30 verim kaybı yaratıyor
00:18 Dr. Ender Saraç: Dünyayı proteinle beslenen toplumlar yönetiyor
00:15 ABD Başkanı Donald Trump, “İran’la bir anlaşma yapmak istiyoruz ve müzakereler sürüyor”
00:13 KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “Guterres Kıbrıslı Türklerin hayal kırıklıklarının farkında”
00:11 Gezani Kasırgası Madagaskar’ı vurdu: En az 36 kişi hayatını kaybetti
00:07 Karayolları Trafik Kanunu’nda düzenlemeler içeren kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi…
00:05 Rusya’nın tankerleri 2025’te neredeyse her gün Danimarka sularındaydı
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’de bulunan Vucic ile Ankara’da bir araya geldi.
21:26 Analiz: Türkiye’nin Savunma Sanayii’nde Millileşme Stratejisinin, Operasyonel Performans ve Dış Pazar Dinamikleri
10:01 Hayırseverlerin Başkenti: Kayseri
09:59 FNSS, Nurol Makina ve Miilux OY arasında Teknik İş Ortaklığı Protokolü imzalandı
06:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimize nasıl daha iyi hizmet ederiz buna odaklanıyoruz”
05:08 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan,”Gerçeği sadece CHP genel başkanı görmüyor”
00:53 ABD’de tabu kırıldı: Gazze’yi konuşan kazandı
00:41 (TÜİK) verilerine göre, il ve ilçe merkezlerinde ikamet ederken belde ve köylerde yaşayanların oranı geriledi…
00:34 NATO Genel Sekreteri Rutte, NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından basına açıklamalarda bulundu….
TÜMÜNÜ GÖSTER →

”Türkiye Doğalgazın Yüzde 25’ini Ruble İle Ödeyecek”

”Türkiye Doğalgazın Yüzde 25’ini Ruble İle Ödeyecek”
18 Eylül 2022
939
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şanghay İşbirliği Örgütü’nün Özbekistan’daki zirvesinde Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le biraraya geldi. İki liderin görüşmesi yaklaşık 40 dakika sürdü.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘Reuters’den aktardığı haberine göre, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Türkiye’ye doğalgaz ihracatının yüzde 25’inin ruble ile ödeneceğini ve bu konuda yapılan bir anlaşmanın yakında yürürlüğe gireceğini söyledi.

Putin ayrıca Erdoğan’ın Ukrayna krizinin çözümüne önemli katkı sağladığını kaydetti.

Erdoğan’ın her fırsatta Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile görüşmesini teklif ettiğini söyleyen Putin ancak Zelenski’nin görüşmeye hazır olmadığını söylediğini belirtti ve ”O zaman peki” dedi.

Erdoğan ve Putin Özbekistan’ın Semerkant kentindeki bu zirve öncesinde son olarak 5 Ağustos’ta Rusya’nın Soçi kentinde biraraya gelmişti. Görüşmenin ardından Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Rusya Federasyonu’ndan aldığı doğalgazın parasını kısmen ruble ile ödemesi konusunda tarafların anlaşmaya vardığını söylemişti.

Uzmanlar Türkiye’nin 2021 yılındaki doğalgaz ihtiyacının yüzde 45’ini Rusya’dan aldığını ve 2022 yılının ilk beş ayında Türkiye’nin kuzey komşusundan aldığı doğalgazın 10 milyar dolara ulaştığını söylüyor.

Rusya ekonomisi Ukrayna işgalinin ardından batının güçlü ekonomik yaptırımları karşısında zor durumda kaldı.

Putin, ABD ve AB’nin yaptırımları karşısında doğalgazı dolar ya da euro yerine olabildiğince diğer para birimleri ve ruble ile satma kararı aldı.

Kremlin bu hamle ile yaptırımların etkisini hafifletmeyi ve rublenin değer kazanmasını umuyor.

Polonya ve Bulgaristan’ın aralarında olduğu birçok AB üyesi ruble ile ödeme yapmayı reddedince Rusya’dan doğalgaz akışı kesilmişti.

”Akkuyu’yla ilgili anlaşmazlık çözüldü”

Rus haber ajansı TASS’a göre Putin, görüşmede Akkuyu Nükleer Güç Santralının inşaasıyla ilgili tüm sorunların çözüldüğünü ve ilgili belgelerin imzalandığını belirtti.

TASS’a göre Putin, santralın planlandığı gibi 2023’te faaliyetlerine başlamasını umduğunu belirtti.

Reuters haber ajansı da Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşaasına Türk IC İçtaş şirketinin devam etmesi kararının alındığını belirtti.

Rus devlet enerji şirkeri Rosatom geçen ay IC İçtaş şirketiyle olan sözleşmesini şirketin sözleşmeyi ihlal ettiğini öne sürerek iptal etmişti.

Türkiye, Rusya’nın Ukrayna işgaline rağmen Moskova ile ilişkilerinin olumlu seyrini sürdürüyor.

İki liderin görüşmede Ukrayna işgali nedeniyle dünya piyasalarına tahıl sevkiyatının aksamasının ardından İstanbul’da yapılan tahıl koridoru anlaşmasının yürürlüğe konulamayan bazı maddelerini de ele almaları bekleniyordu.

Ayrıca Reuters haber ajansı görüşmede Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki çatışmaların da gündeme gelmesinin beklendiğini kaydetmişti.

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi, Rusya’nın Ukrayna işgali nedeniyle Batı’yla ilişkilerinin gerildiği bir dönemde, Avrupa’da enerji tedariki krizi yaşandığı ve savaşın etkilerinin küresel ekonomide ciddi şekilde hissedildiği bir dönemde yapılıyor.

[UHA Haber Ajansı, 18 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.