enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:52 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, COP30 Liderler Zirvesi için bugün Brezilya’nın Belem kentine gidecek…
00:49 Selanik’teki Atatürk Evi, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Günü’nde açılıyor…
00:39 AB Yüksek Temsilcisi Kallas Türkiye için ‘Önemli bir ortak’ diyerek açıkladı…
00:37 Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
00:34 UNESCO 43. Genel Konferansı’nda,15 Aralık’ın, “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edildi…
00:34 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO) Eğitim İçin Birlik: Temsili Ayakkabı Dağıtım Töreni Gerçekleştirildi
00:34 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), ilin sağlık turizmindeki gücünü dünyaya tanıtmaya devam ediyor
00:30 Otomotivde ekim rekoru: 10 ayda 1 milyondan fazla araç satıldı…
00:28 Türk savunma sanayii yenilikçi ürünleriyle, Mali’nin başkenti Bamako’da BAMEX’25 fuarında olacak…
00:24 ABD’den nadir mıknatıs bağımlılığını bitirmek için 1.4 milyar dolarlık yatırım…
00:23 İÜ Rektörü Zülfikar: 6 asırlık üniversitenin ve mezunlarının onurunu koruduk
00:18 Marjinal Porter Novelli’den,’Yanındayız Derneği’ne stratejik iletişim danışmanlığı desteği
00:13 Dışişleri Bakanlığı, “Avrupa Komisyonu 2025 Türkiye Raporu” hakkında, ‘Ön yargılı ve mesnetsiz’ dedi…
00:04 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den: Son 6 yılda 18 yeni üst geçit, 38 engelli asansörü
12:33 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
11:00 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
00:55 “Her yerde Türkiye var!”
00:42 İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Siber suç operasyonlarında 539 şüpheli yakalandı”
00:38 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
00:32 Kasım ayında temettü verecek 10 şirket
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye Avrupa’ya Enerji Köprüsü Olabilir mi?

Türkiye Avrupa’ya Enerji Köprüsü Olabilir mi?
16 Nisan 2022
2.374
A+
A-

İSTANBUL – UHA HABER / Avrupa Birliği, Rus doğalgazına bağımlılığı azaltma sözü verirken Türkiye alternatif enerji tedarik sürecinde köprü görevi üstlenmek istiyor.

Türkiye, Avrupa ile enerji zengini Ortadoğu’nun buluşma noktası. Avrupa’nın doğalgaz şebekesine bağlı altyapısıyla Türkiye, AB’nin doğalgaz bağımlılığını sonlandırmada önemli rol oynayabileceği görüşünde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından İlnur Çevik, Ukrayna savaşının Avrupa için ciddi bir enerji sorununa yol açtığını söyledi. Doğu Akdeniz’den Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz akışının Rus doğalgazına bir alternatif olabileceğini belirten Çevik, bunların taraflar arasında tartışılması gereken konular olduğunu belirtti.

Türkiye ve İsrail enerji konusunda anlaşabilir mi?

Akdeniz’in doğusundaki İsrail’de henüz keşfedilmiş doğalgaz rezervleri bulunuyor. Ankara, İsrail’den Avrupa’ya doğalgaz tedarik edecek ve Türkiye’nin doğalgaz şebekesine bağlanacak bir boru hattı inşa edilmesini öneriyor.

İsrail Cumhurbaşkanı geçen ay Ankara’yı ziyaret etti ve enerji işbirliği konusu gündeme geldi.

Türkiye’nin eski Katar Büyükelçisi Mithat Rende, İsrail ve doğu Akdeniz doğalgazını Türk ulusal şebekesine bağlamanın ve buradan Tanap ile Avrupa’ya göndermenin önemli bir proje olduğu görüşünde. Rende’ye göre kolay olmasa da Türkiye, İsrail ve Avrupa’nın işbirliğiyle projeyi hayata geçirmek mümkün olabilir.

Türk ve İsrailli enerji bakanları Kudüs’te bu ayın ilerleyen günlerinde biraraya gelmeyi planlıyor.

Ancak Türkiye ve İsrail ilişkileri gergin. İsrail’in önemli enerji anlaşmaları yapmak için Türkiye’ye güvenmeye hazır olup olmadığı konusunda şüpheler var. Uzmanlara göre Washington Türk-İsrail doğalgaz boru hattı projesini destekliyor.

Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nden Gallia Lindenstrauss, Türkiye ve İsrail’in yakınlaşmasının batı yanlısı aktörlerin bölgede işbirliği yapması anlamına geldiğini, bunun da ABD’nin çıkarına olduğunu söyledi. Lindenstrauss İsrail doğalgazının bir gün Türkiye üzerinden Avrupa’ya gideceği konusunda fazla iyimser olmadığını belirtti ve Mısır gibi başka seçeneklerin daha tutarlı olduğunu öne sürdü.

Diğer bir seçenek Kürt doğalgazı

Avrupa için bir diğer seçenek ise yarı özerk Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nden doğalgaz tedarik edilmesi.

Türkiye’nin eski Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin doğalgazının hazır olduğunu ve Türkiye’nin doğalgaz şebekesiyle mesafesinin çok az olduğunu söyledi. Bu konuda siyasi irade bulunduğunu belirten Selcen ‘‘Ortam uygun, neden olmasın?’’ diye konuştu.

Uzmanlar geçen ay Erbil’e yapılan roketli saldırıları, İran’ın olası bir doğalgaz anlaşmasına karşı uyarısı olarak değerlendiriyor.

Anlaşma için Bağdat’ın da rızası olması gerekiyor bu da anlaşmaya varmadan ve Türkiye’nin yeni rolü için konumunu pekiştirmeden önce yapması gereken işler olduğu anlamına geliyor.

Yorum : Dorian JONES (VOA)

[UHA Haber Ajansı, 16 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.