enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkistan ve Türk Devletleri Eğitim İş Birliği

Türkistan ve Türk Devletleri Eğitim İş Birliği
14 Aralık 2024
14
A+
A-

Türk dünyası bütünleşmesinde eğitim alanındaki iş birlikleri her gün bir az daha güçleniyor. Türk dünyası bütünleşmesinin esas temellerinden biri olan ortak alfabenin kabul olunması, sadece eğitim iş birliği için değil diğer bütün alanlar için mühim bir karar olarak büyük başarının simgesidir.

-Doç. Dr. Ruhengiz ALİYEVA-

Uluslararası Diplomatik İlişkiler, Akademik Araştırmalar ve Eğitim Derneği’nin (UDİAD) konuk yazarlarından, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Ruhengiz ALİYEVA kaleme aldığı, “Türkistan ve Türk Devletleri Eğitim İş Birliği” başlığıyla kaleme aldığı yazısında, Ortak tarih, ortak dil ve kültüre sahip olan Türk devletlerinin doğudan batıya çok geniş bir coğrafyaya sahip olduğuna dikkat çekti.

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Ruhengiz ALİYEVA, ilk defa Türkistan kelimesi ve Türk kelimesinin Türk devletinin adı olarak ilk kullanan devletin; 522 ila 744 yılları arasında hüküm süren Göktürk İmparatorluğu olduğunun altını çizdi.

Günümüzde Türkistan olarak adlandırılan ve pek çok medeniyete sahip coğrafya’nın; Karahanlılar, Gazneliler, Selçuklular, Safeviler, Harzemşahlar, Altın Orda, Timurlular ve Osmanlılar idaresinde asırlar boyu ilim ve irfanın merkezi olduğunu söyleyen Doç. Dr. ALİYEVA, “Dünyadaki büyük devletlerin kendi etki alanlarında yaptıkları barışçıl icraatların başında eğitim alanındaki iş birliği gelmektedir. Büyük devletlerin topluluklarla iyi ilişkiler sürdürmek için kullandıkları en önemli yöntem eğitim alanında yardımlaşmalardır. Bu aynı zamanda milletlerarası medeniyet, bilimsel ve kültürel alışverişle birlikte hareket etme ve dışa açılma faaliyeti” olduğunu dile getirdi.

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Ruhengiz ALİYEVA, Çok uzun yıllar Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği esareti altında kalan Türk cumhuriyetleri ile Türk ve akraba toplulukları, uzun yıllar Türkiye’den ve birbirlerinden uzaklaştırılarak yabancılaştırma uygulamalarına maruz kalmışlardır. Bu süre içinde ideolojik ve manevi tahribata da uğramışlardır. Bu sebepten ortak değerler zarar görmüştür” dedi.

Tarihî dönüm noktası sayılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) çöküşü ile Millî istiklâline kavuşan Türk devletlerinin, istikballerini de kurma yoluna girdiklerini hatırlatan Doç. Dr. ALİYEVA, şunları söyledi:

“Türk devletleri arasında 1992 yılından itibaren hayata geçirilen  Eğitim Projeleri ile; Azerbaycan, Adıgey, Altay, Başkurdistan, Buryat, Çeçenistan, Doğu Türkistan, Çuvaşistan, Dağıstan halkları (Lak, Lezgi, Kumuk, Nogay ve diğerleri), Hakasya, İnguşetya, Kabartay-Balkar, Kalmukya, Karaçay-Çerkez, Moğolistan (Tuva ve Kazak Türkleri), Gagauzya, Rusya Federasyonu Tuva, Yakutistan (Saha) Türkiye ile  eğitim  alanında işbirlikleri  Tüm  Türk devletleri için stratejik öneme de sahip faaliyetlerle yeni hedeflere  yöneldi. Türk dünyasına yönelik eğitim projeleri Türk halkları arasında var olma veya yok olma noktasına gelen halklara bir ümit kaynağı oluşturdu”.

Günümüzde ortak üniversite projeleri eğitim alanındaki iş birlikleri dostluk ve kardeşlik bağları sağlam olan genç bir nesil yetiştirmiş ve Türkiye ile Türk dünyası arasında kalıcı bir dostluk köprüsü oluşturduğuna da dikkat çeken Doç. Dr. Ruhengiz ALİYEVA, “Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan halkları başta olmak üzere Türk ve Akraba Toplulukları, eğer Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği dönemindeki konumdan bugün daha iyi bir konuma geçmişlerse bunda en büyük pay Türk Devletleri arasındaki eğitim alanındaki büyük projelerin başarısı” olduğunun altını çizdi.

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Ruhengiz ALİYEVA, Eğitim misyonunun Türk Devletlerinin misyonun merkezinde yer aldığını belirterek, Türk Devletleri Teşkilatına üye devletlerin eğitim alanında iş birliğine sürekli olarak öncelik verdiğine dikkat çekti ve “Türk Devletlerinin ortak kültürü, dili ve tarihi, Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesindeki iş birliğinin temelini oluşturan Eğitim İş birliği sadece TDT hükümetleri arasındaki iş birliğine değil, aynı zamanda toplumlar ve Türk neslinin geleceği üzerinde doğrudan etkisi vardır” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.