enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:55 Bakan Fidan, Gazze barış planının ikinci aşamasına ilişkin toplantıya katıldı
11:17 Bazı bölgelerde barajlar dolmuyor, Su sürekli azalıyor !
06:50 Brüksel’den Yükselen Uyarı: Türkiyesiz Güvenlik Olmaz
00:55 Türk Dünyası’nın Kültürel Mirasını ve Küresel Etkileşimini öne çıkaracak ‘Viyana’da Türk Haftası’ bugün başlıyor…
00:54 Dr. Elvin Abdurahmanlı, “Bölgedeki kalıcı barış ve Türk birliğinin caydırıcı gücü en önemli unsur”
00:37 Bakan Göktaş, 2002’de 5 bin 777 olan engelli memur sayısı 82 bin 626’ya ulaştı
00:34 Hollanda Türk Gazeteciler Birliğili, 10 Ocak’ı bu kez “Anma” ruhuyla yaşattı
00:30 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) 10 Ocak’ta Üyeleriyle Buluştu 
00:29 Türkiye’de rüzgardan elektrik üretimi 3 Ocak’ta 259 bin 76 megavatsaatle günlük bazda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı
00:21 Milli Savunma Bakanı Güler, “Gazze Şeridi’nde İsrail için bir tehdit oluşturmuyor”
00:20 Yüzyılın konut projesinde yeni haftanın kura takvimi
00:11 Oğuz Türklerine ait 9-10. yüzyıldan kalma Kültöbe Yazıtı keşfedildi
00:10 Türk Dünyası’ndan Haberler!
00:59 ABD Başkanı,Venezuela’dan Grönland’a, İran’dan Suriye’ye kadar birçok başlıkta dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
00:41 2026’nın merakla beklenen 20 filmi
00:38 Türkiye’nin 2026’da dış politikada öncelikleri neler olacak?
00:37 2026’da emekli aylıkları yaşam maliyetine kıyasla ne seviyede?
00:30 Güvenlik kaynakları: Çatışmaların sebebi YPG’nin Suriye’nin geleceğini ve kaynaklarını sömürme kaygısıdır
00:26 İran’da sokağa çıkma çağrıları yapan sürgündeki Rıza Pehlevi kimdir?
00:21 Türkiye, Karadeniz’in güvenliği konusunda nasıl bir sorumluluk alacak?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türk otomotiv sektörü firmaları, ihracatın kalbine girdi hedefi ‘ilk 10’ olarak belirledi

Türk otomotiv sektörü firmaları, ihracatın kalbine girdi hedefi ‘ilk 10’ olarak belirledi
17 Eylül 2024
27
A+
A-

Türk otomotiv firmaları, OİB liderliğinde Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülke olan Almanya’da düzenlenen Automechanika Frankfurt 2024 fuarındaki yerini aldı.

339 Türk firmasının katıldığı fuarda yeni iş bağlantıları sağlanırken, hedef kısa sürede 5 milyar dolarlık ihracatı aşmak olarak belirlendi. Türkiye, Almanya’nın otomotiv endüstrisi ithalatında 15’inci sırada yer alırken, bu alanda da ilk 10 sıra içinde yer almaya odaklanıldı. 

Otomotiv sektöründe Almanya'ya Türk çıkartması: Dünyada üretilen her arabada birden fazla Türk parçası bulunuyor - Haberler

 Türk otomotiv endüstrisi ihracatçıları, mevcut pazarları geliştirmek ve yeni pazarlar kazanmak amacıyla yurt dışı etkinliklerine hız kesmeden devam ediyor. Sektör, bu kapsamda mevcut olarak en büyük ihraç pazarı olan Almanya’daki pazar payını artırmak ve yeni müşteriler kazanmak amacıyla Avrupa’nın sektörel bazdaki en önemli fuarlarından olan Automechanika Frankfurt 2024’te güçlü şekilde yerini aldı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği’nin (OİB) Ticaret Bakanlığı koordinasyonuyla organize ettiği ve 10-14 Eylül 2024 tarihlerinde gerçekleşen fuara otomotiv tedarik sanayi sektöründe faaliyet gösteren 339 Türk firması katıldı.  

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik - Automobile Magazine - 1 Numaralı Otomobil Dergisi...!

 Almanya’nın otomotiv endüstrisi ithalatında 15’inci sıradayız 

Almanya’nın Türkiye ihracatı açısından çok önemli bir pazar olduğunu vurgulayan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Mevcut pazarlarda elde edeceğimiz büyümeler, bu pazarlara değer bazında yüksek tutarlarla ihracat yaptığımız için milyar dolarlık artılar kazanmamızı sağlayacaktır. Bu nedenle en önemli pazarımız olan Almanya’daki pazar payımızı artırmayı, daha çok firmamızı bu pazarda etkin bir oyuncu haline getirmeyi hedefliyoruz. Almanya’nın otomotiv ürünleri ithalatına baktığımızda yaklaşık 158 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Ülkenin otomotiv ithalatında öne çıkan ülkeler Çek Cumhuriyeti, İspanya, Polonya, İtalya, ABD, Fransa ve Slovakya’dır. Türkiye yaklaşık 5 milyar dolar ile 15’inci sırada yer alıyor. Öncelikli hedefimiz ilk 10 sıra arasına girebilmek” dedi. 

Türk sanayiciler Almanya'nın otomotiv endüstrisi ithalatında ilk 10'a girmeyi hedefliyor

 “5 milyar dolar barajını aşmayı hedefliyoruz” 

Ürün grupları bazında Almanya’ya yapılan ihracatta otomotiv tedarik sanayi ürünlerinin ilk sırada yer aldığını kaydeden Çelik, şu bilgileri verdi: “Ana sanayinde ise sırasıyla binek otomobiller, çekiciler, otobüs minibüs midibüsler, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar en fazla ihracat yaptığımız ürün grupları. Almanya’nın tüm otomotiv ihracatımızdan aldığı pay ortalama olarak yüzde 15, tedarik sanayi ihracatımızdan aldığı pay ise yaklaşık yüzde 25.  Avrupa’nın otomotiv merkezi olarak kabul edilen Almanya’ya yönelik ihracatımız son beş yıldır 4-5 milyar dolar aralığında seyrediyor. Bu büyük pazarın otomotiv ihracatçılarımız açısından öneminin daha uzun yıllar devam edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Dolayısıyla en kısa sürede Almanya’ya yönelik otomotiv ihracatımızın 5 milyar doların üzerine çıkararak istikrarlı şekilde artırmayı amaçlıyoruz.”  

Türk otomotiv sektöründen 2023'te 9 ülkeye 1 milyar doların üzerinde ihracat - Son Dakika Haberleri

 Türk otomotiv endüstrisinin Almanya pazarında öne çıkan verileri 

-Almanya, Türkiye’nin otomotiv ihracatında ilk sırada yer alıyor. 

-Almanya’nın Türkiye’nin tüm otomotiv ihracatındaki payı ortalama olarak yüzde 15 seviyesinde. Tedarik sanayinde ise bu pay yaklaşık yüzde 25’tir.   

-Almanya’nın otomotiv ürünleri ithalatı yaklaşık 158 milyar dolar. Ülke, bu tutar içinde yaklaşık 5 milyar dolarlık ithalatını Türkiye’den yapıyor.  

-Çek Cumhuriyeti, İspanya, Polonya, İtalya, ABD, Fransa ve Slovakya, Almanya’nın en fazla ithalat yaptığı ülkeler arasında. Türkiye ise ülkenin ithalatında 15’inci sırada yer alıyor. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.