enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 Burhanettin Duran: Türkiye barış ve adalet adına aktif sorumluluk alma iradesini gösteriyor
00:49 Türkiye-ABD ilişkilerinde Pinpon Diplomasisi: F-35’ten vize krizine gidip gelen 
00:42 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Almanya’yı ziyaret edecek. Fidan, Berlin’de Türk toplumu temsilcileri ve iş insanlarıyla buluşacak
00:31 CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir İntibak Yasasını Meclis Gündemine Taşıdı
00:28 Bakan Tunç: Casusluk soruşturmasında BAE vatandaşı şüpheli yok
00:18 Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş’u ziyaret etti
01:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına şiddet, insanlığa ihanettir!
00:42 Türkiye’nin Gazze’de barış sürecine liderlik etmesi, İsrail’in bölgesel hesaplarını zorluyor…
00:41 Soykırımcı İsrail’den yeni skandal: Yargısız idam
00:32 11. Yargı Paketi bugün Meclis’e sunulacak
00:23 Spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçiliyor…
00:09 Siyasi dalgalanmalara ve yaptırımlara rağmen, İran – Türkiye arasındaki ticaret son yirmi yıldır artış trendinde…
22:11 Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nce bu geceden itibaren Serbest Rota Hava Sahası uygulamaya başlayacak…
19:31 Okuma kültürü – Okuma alışkanlığı 
00:58 Katil İsrail şiddetin neticesinde son 2 yılda Filistin topraklarında 33 bin kadın ve kız çocuğu hayatını kaybetti…
00:57 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Heyetin, İmralı ziyareti tarihi bir gelişmedir
00:47 MSB: Kadına yönelik şiddetle mücadelede 1 milyonu aşkın personele eğitim verdik
00:46 Yeni bir araştırma: Z kuşağının şifre tercihleri dedelerinden daha kötü
00:46 Bakan Göktaş: Kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi en üst seviyede sürdüreceğiz
00:41 Yeni Zelanda 2050’ye kadar 2.5 milyon kediyi öldürecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türk askeri Afganistan’dan dönerken, Taliban’dan teknik destek talebi

Türk askeri Afganistan’dan dönerken, Taliban’dan teknik destek talebi
26 Ağustos 2021
306
A+
A-

UHA HABER / Taliban’ın kabil Havalimanı’nın işletilmesi için Türkiye’den teknik destek istediği ancak Türk askerlerinin de 31 Ağustos’ta ülkeden ayrılmasında ısrar ettiği öne sürüldü.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Reuters‘den aktardığı haberinde, Milli Savunma Bakanlığı ise, çeşitli temaslar, mevcut durum ve şartlar değerlendirilerek Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Afganistan’dan tahliyesine başlandığını bildirdi.

Reuters haber ajansına ismini açıklamak istemeyen 2 Türk diplomata dayandırdığı habere göre, Taliban havalimanı işletmesi için Türkiye’den teknik yardım istedi. Ancak örgüt daha önce de açıkladığı gibi Türk askerlerinin de 31 Ağustos’ta ülkeden ayrılmasında ısrarcı oldu.

Türk diplomatlar, havalimanında Türk askeri olmadan çalışanların güvenliği noktasında risk oluşacağını belirtirken, Taliban ile görüşmelerin sürdüğünü aktardı. Bu temaslar devam ederken havalimanında bulunan Türk askerlerinin 31 Ağustos’ta ayrılmaı için yapılan hazırlıklar da tamamlandı.

Reuters, Türk askerinin güvenlik sağlamadığı bir durumda Türkiye’nin teknik destek verip vermeyeceğinin henüz net olmadığını yazdı. Başka bir Türk kaynak ise son kararın 31 Ağustos’a kadar verilmiş olacağını kaydetti.

“Türk askeri istemiyoruz”

Taliban Sözcüsü Zabibullah Mücahid,  Afganistan’da bulunan Türk askeriyle ilgili soruya “Türkiye Müslüman bir ülkedir. Bu ülkenin hükümeti ve halkıyla iyi ilişkiler geliştirmek istiyoruz ancak Kabil Havaalanı’ndaki sorun çözülür çözülmez yabancı askerlere ihtiyacımız olmayacak.” ifadelerini kullandı.

Mücahid, Kabil’de düzenlediği basın toplantısında, yerli ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Pencşir’dekilerin hayatlarının güvende olduğunu vurgulayan Mücahid, “Çabalarımız ciddi şekilde devam ediyor. Pencşir’de bir çatışmanın çıkmama ihtimali yüzde 80. Bu sorun büyük ihtimalle kısa sürede çözüme kavuşacak.” ifadelerini kullandı.

Mücahid, Pencşir’i kontrol eden gruplar tarafından bölgeye götürülen tüm askeri teçhizatın teslim edilmesini istedi.

Taliban’ın kapı kapı dolaşarak eski yönetim çalışanlarını aradığı yönündeki iddialara da değinen Mücahid, “Ülkenin hiçbir yerinde kimse takip altında değil. Genel af ilan ettiğimiz için eskiden kalan listemiz yok ve geçmişteki her şeyi unuttuk.” dedi.

[UHA Haber Ajansı, 26 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.