enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:43 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:33 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi..
12:53 Trump’ın İlk 100 Günü
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Turizmciler olarak, turizme ne kadar katkı sağlıyoruz!?

Turizmciler olarak, turizme ne kadar katkı sağlıyoruz!?
28 Kasım 2024
184
A+
A-

Ülke ekonomimizin mihenk taşlarından biri hiç kuşkusuz turizmdir. Hal böyle olunca sektörün ihtiyaçlarını karşılamak için, yeterli bütçe ayrılıp ayrılmadığı merak konusu oluyor. Sahip olduğumuz kültürel miras ve doğal güzelliklerle dünya ülkelerini kıskandıran bir zenginliğe sahibiz. Peki bunu dövize dönüştürme konusunda ne kadar başarılıyız.

Konuk Gazeteci-Yazar Gül KABACAOĞLU, “Turizmciler olarak, turizme ne kadar katkı sağlıyoruz!?” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Turizmin göz bebeği olan bir çok beldemiz, hala sezonluk olarak hizmet sunmakta, turizmi on iki aya yayamamaktadır. Dolayısı ile kalifiye istihdam sorunu günden güne artmakta ve sektör sıkıntıya düşmektedir. 

Kalkınmanın temeli sürdürülebilir olmasına bağlıdır. Bu bağlamda; yürürlüğe giren sürdürülebilir turizm kriterlerine ne kadar uyum sağladığımız son derece önemlidir. İlgili kriterleri gerçek anlamda özümsedik mi, yoksa sadece kağıt üstünde mi belgelendik, beldemizi ne kadar iyi tanıyoruz ve ne kadar tanıtabiliyoruz, turizmciler olarak, turizme ne kadar katkı sağlıyoruz, gerek maddi, gerek fikir olarak? Bu ve benzeri bir çok konu masaya yatırılmalı ve ciddi anlamda üzerinde durulmalı. Eminim trajı komik olan; “bu ülke yabancıların elinde olsaydı, paraya para demezledi“ cümlesini bir çoğumuz duymuşuzdur. Peki bu işin bizim beceremediğimiz püf noktası ne? Hikayedeki gibi ustanın bir püfü kadar kolay, ama camı bir arada tutan o önemli nokta ne? 

Ülkemizde bir çok başarılı turizmci, iş insanı, işinin ehli nitelikli yönetici varken, yıllardır turizmi on iki aya yayacak o püf noktasının bulunmaması zoru başarmak gibi. Sektörel bir başarı ve desteklenme için, mutlak suretle kollektifin hayrına olacak şekilde güç birliği yapılmalı ve kazan kazan politikalarla yerelin kalkınması da sağlanmalıdır.

Turizmci Kurban Bayramı'ndan Umutlu, Tatilci Ise Beklemede - Ekonomi Gazetesi

Muasır medeniyetler seviyesinde trendler takip edilmeli, her kesime, her ihtiyaca hitap eden hizmetler programlanmalı, yeni turizm fikirleri ortaya koyulmalı ve en önemlisi uygulama ve devamlılık için güç birliği yapılmalı, mutlak suretle devlet tarafından desteklenmelidir. Evet önemli bir noktaya parmak bastım. Devlet desteği çok önemlidir.

Ekonomik anlamda ülkemiz zor bir süreçten geçerken, işletmeleri destekleyici teşvikler, gerek eğitim, gerek tanıtım, gerek vergi teşvikleri çok önemli olduğundan aktarılmalı.

Turizm üstadlarının bir araya gelerek; turizmin ihtiyaçlarını belirleme noktasında güç birliği yaparak; ortak bir bildiri hazırlaması, bu noktada oluşturulacak güçlü bir kamuoyu desteği güçlü bir adımın başlangıcı olabilir. İlgili bildirinin tanıtımı ve oluşturulacak kamuoyu çok önemlidir. Sonuçta; sektörün en önemli parçalarından biri tanıtımdır. Buradan kendi tanıtımımızı ne kadar başarılı yaptığımız, gün sonunda karne notumuz olarak yansıyacaktır. 

Sektörün kaliteli hizmete devam edebilmesi için, kaliteli istihdam şarttır. Turizm insan odaklı bir sektör olduğu üzere, ne kadar makineleşme, yapay zeka, teknoloji olsa da, hiç biri, insan gülümsemesinin yerini alamaz. Gülümseyen, iyi hizmet eden nitelikli çalışanları da sektöre küstürmemek için elimizden gelenin daha iyisini yapmalı, özellikle on iki ay sürekli istihdam olanakları sağlamalıyız. Çünkü günün sonunda akılda kalacak olan tek şey hissedilecek duygudur. Ve bu duygu durumunun çalışandan misafire bulaşacağı ve dalga dalga büyüyeceği unutulmamalıdır. 

Saygılarımla. 

Gül Kabacaoğlu'nun ilk Sİngle çalışması Spotify'dan sonra iTunes müzik marketlerde yerini aldı

Gül KABACAOĞLU

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.