enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:04 Türkiye’yi Kuşatma Hayali
00:47 Huzurlu bir Ramazan için sorunsuz alışveriş: Güven ve hız Amazon.com.tr’de buluşuyor!
00:40 Bakan Kurum: “Çöp kutusu göndermeyi ballandıra ballandıra anlatıyor ama 455 bin konutu beğenmiyorlar”
00:10 Dışişleri’nden katil İsrail’in Batı Şeria’da arazi tesciline sert tepki
00:09 Kocaeli’ Gebze ilçesinde Barış Manço’yu eserleriyle anıldı
00:09 İletişim Başkanı Duran’dan ‘TRT World Citizen Awards’ paylaşımı
00:06 Su Yönetiminde Yapay Zeka’nın Evrimi
00:04 TBV’nin Yarının Denklemi serisinin yeni bölümü yayınlandı
00:01 Filistin’de İsrail’in yaptığı gibi CHP’li Milas İlçe Başkanı Ahmet Kılbey’den iş makanasıyla Asırlık Ağaç Katlimı!
10:13 ‘Sevgililer Günü’nü dini bir tartışma olarak değil, sevdiklerimiz için anlamlı bir gün olarak görelim
00:53 Mehmet Beyazıt’tan İki Eser Tek Kitapta: “Yüreğime Kar Yağıyor” ve “Tanrı Misafiri” Satışta!
00:49 Kocaeli’n Gebze ihracat şampiyonu firmalar ödüllendirildi…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:39 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının,COP31’in organizasyonel hazırlıkları
00:39 Kocaeli’den Haberler…
00:30 Türk Eğitim Derneği’nin 98. Yıl Resepsiyonunda Seçkin Davetliler Eğitim İçin Bir Araya Geldiler
00:27 ABTTF’den AB Komisyonu’na ortak rapor: Yunanistan’daki STK’larından ülkede hukukun üstünlüğündeki gerilemeye dair
00:12 Kafkasya dağlarnda açan çiçek. Anadolu’da neden söndü…
00:07 Adil Türkiye Partisi: “Erken Seçim Yarışı Başlıyor, Hazır Olan Kazanır”
00:12 Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı: ‘Ruslar gerçekten barış istiyor mu?’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Tüketicinin güçlendirilmesi hem üretim, hem kalkınma için şarttır”

“Tüketicinin güçlendirilmesi hem üretim, hem kalkınma için şarttır”
26 Mayıs 2022
340
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / BTP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Eyercioğlu: Tefeci eliyle piyasa para girmesinin sonuçlarını biz şu anda Türkiye’de yaşıyoruz; Enflasyon, durgunluk, işsizlik yani stagflasyon…  Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın haberine göre, Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) tarafından düzenlenen ‘Mevzu Ekonomi: Çözüm Milli Ekonomi Modeli’ programları devam ediyor.

Ankara’da düzenlenen programda konuşan BTP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Eyercioğlu, ‘Üretim – Tüketim – Gelir dağılımı’ arasındaki ilişki üzerine açıklamalar yaptı.

Resim önizlemesi

Prof. Dr. Eyercioğlu konuşmasının başında “Türkiye’de şu anki milli gelir 9 bin dolar civarında. 4 kişilik bir aileyi ele alırsak 9×4 = 36 bin dolar. Bu da şimdiki kurla ayda bu ailenin evine her ay yaklaşık 48 bin lira girmesi anlamına geliyor. Bu salonda evine ayda 48 bin lira giren kaç tane aile var” diye sordu.

“Türkiye stagflasyona girdi”“Düşük gelir, talebi azaltır, azalan talep üretimi kısar, üretim kısılınca işsizlik artar, bu döngü kendini tükete tükete ülkede deflasyon oluşur” diyen Prof. Dr. Eyercioğlu şöyle devam etti; “Kapitalist düşüncenin en önde gelenlerinden Keynes, ‘Devlet burada devreye girsin, tüketimi artırmak için piyasaya para versin’ diyor ama paranın faiz yoluyla, tefeciler eliyle piyasaya girmesini istiyor. Tefeci eliyle piyasa para girmesinin sonuçlarını biz şu anda Türkiye’de yaşıyoruz;

Enflasyon, durgunluk, işsizlik yani stagflasyon…  Bunu Türkiye’de ilk defa dillendiren Prof. Dr. Haydar Baş’tır. Haydar Baş 15 yıl önce ‘Stagflasyona giriyorsunuz’ diye uyarmıştı ve o günden bu yana biz bu hali yaşıyoruz. Bu ülkede hem işsizlik artıyor, hem fiyatlar artıyor, hem de ekonomik bir durgunluk var. Siz istediğiniz kadar ev kredisi verin hiç kimse bu krediyi alıp kullanamaz. Kim kullanır? Eğer siz devlet bankalarının eliyle düşük faizli bu parayı verirseniz onlar da müteahhitlerin elinde birikmiş olan malı alır, daha sonra da ödeyemeyince kamu zararı diye devlet bankasının üstüne kalırsa, işte birilerinin betonu paraya döner ama o beton da devlet zararı olarak hepimizin cebine yansır. Bugün yaşanan tablo budur.”

Resim önizlemesi“Günlük yarım litre süt alamayan ailenin cebine para konmalı”Milli Ekonomi Modeli’nin tüketimden yola çıkarak aslında bütün bu problemi çözdüğünü ifade eden  Prof. Dr. Eyercioğlu, ‘Bu modele göre tüketicinin güçlendirilmesi hem üretim, hem kalkınma için şarttır. Herkesin belli bir gelir düzeyine ulaştırılması yani günlük yarım litre bile süt alamayan ailenin cebine paranın konması gerek. Onun için eğer bu yöntemi uygularsanız siz, gerçek büyümeyi yakalarsınız. Çünkü her insan tükettiğinden fazla üretme kabiliyetine sahiptir ama üretebilmek için, tüketebilmek için cebinde para olması lazım. Onun için dünyadaki bütün ekonomik modellerden farklı olarak Prof. Dr. Haydar Baş’ın tüketim eksenli analizi olan Milli Ekonomi Modeli, bugün dünyaya damgasını vuruyor” dedi.

Resim önizlemesi“Çözüm belli, Milli Ekonomi Modeli”BTP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Eyercioğlu konuşmasını şu ifadelerle noktaladı; “Eğer siz alt gelir seviyesindeki insanların yeterli tüketme kabiliyetine ulaşmasını sağlarsanız, sürekli büyümeyi, üretim artışını ve istihdamı da sağlamış olursunuz. İşsizlik, para politikalarındaki darlık, likidite problemi ancak bu şekilde çözülebilir. Paranın maliyetsiz olarak tüketici kesime ulaştırılması lazım. Peki bu nasıl yapılacak? Parayı uçaklara doldurup indirmeyeceksiniz aşağıya. Sosyal Devlet – Milli Devlet eserinde hocamız Milli Ekonomi Modeli’nin pratik uygulamasının nasıl olacağını herkese anlatıyor; hem üreticiye, hem tüketiciye bu paranın ulaştırılması gerektiğini söylüyor. Mesela şu anda tarım çok kritik. Milli Ekonomi Modeline göre para çiftçiye ürün alma garantisiyle, avans yoluyla, ürün sigortasıyla birinci elden ulaştırılır. Vatandaşlık maaşı da, en alt gelir kesiminde olanlara bu paranın ulaştırılmasıdır. O halde çözüm belli, Milli Ekonomi Modeli… Bu çözümü uygulayacak kadro da ancak ve ancak Bağımsız Türkiye Partisi’dir ve bu kadroyu yetiştiren ve Milli Ekonomi Modeli ile insanlığa en büyük hediyeyi sunan Prof. Dr. Haydar Baş hocamızdır.”

HABER : Eyüp GÜNDOĞDU

[UHA Haber Ajansı, 26 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.