enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:52 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, COP30 Liderler Zirvesi için bugün Brezilya’nın Belem kentine gidecek…
00:49 Selanik’teki Atatürk Evi, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Günü’nde açılıyor…
00:39 AB Yüksek Temsilcisi Kallas Türkiye için ‘Önemli bir ortak’ diyerek açıkladı…
00:37 Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
00:34 UNESCO 43. Genel Konferansı’nda,15 Aralık’ın, “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edildi…
00:34 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO) Eğitim İçin Birlik: Temsili Ayakkabı Dağıtım Töreni Gerçekleştirildi
00:34 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), ilin sağlık turizmindeki gücünü dünyaya tanıtmaya devam ediyor
00:30 Otomotivde ekim rekoru: 10 ayda 1 milyondan fazla araç satıldı…
00:28 Türk savunma sanayii yenilikçi ürünleriyle, Mali’nin başkenti Bamako’da BAMEX’25 fuarında olacak…
00:24 ABD’den nadir mıknatıs bağımlılığını bitirmek için 1.4 milyar dolarlık yatırım…
00:23 İÜ Rektörü Zülfikar: 6 asırlık üniversitenin ve mezunlarının onurunu koruduk
00:18 Marjinal Porter Novelli’den,’Yanındayız Derneği’ne stratejik iletişim danışmanlığı desteği
00:13 Dışişleri Bakanlığı, “Avrupa Komisyonu 2025 Türkiye Raporu” hakkında, ‘Ön yargılı ve mesnetsiz’ dedi…
00:04 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den: Son 6 yılda 18 yeni üst geçit, 38 engelli asansörü
12:33 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
11:00 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
00:55 “Her yerde Türkiye var!”
00:42 İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Siber suç operasyonlarında 539 şüpheli yakalandı”
00:38 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
00:32 Kasım ayında temettü verecek 10 şirket
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Tüketicinin güçlendirilmesi hem üretim, hem kalkınma için şarttır”

“Tüketicinin güçlendirilmesi hem üretim, hem kalkınma için şarttır”
26 Mayıs 2022
333
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / BTP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Eyercioğlu: Tefeci eliyle piyasa para girmesinin sonuçlarını biz şu anda Türkiye’de yaşıyoruz; Enflasyon, durgunluk, işsizlik yani stagflasyon…  Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın haberine göre, Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) tarafından düzenlenen ‘Mevzu Ekonomi: Çözüm Milli Ekonomi Modeli’ programları devam ediyor.

Ankara’da düzenlenen programda konuşan BTP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Eyercioğlu, ‘Üretim – Tüketim – Gelir dağılımı’ arasındaki ilişki üzerine açıklamalar yaptı.

Resim önizlemesi

Prof. Dr. Eyercioğlu konuşmasının başında “Türkiye’de şu anki milli gelir 9 bin dolar civarında. 4 kişilik bir aileyi ele alırsak 9×4 = 36 bin dolar. Bu da şimdiki kurla ayda bu ailenin evine her ay yaklaşık 48 bin lira girmesi anlamına geliyor. Bu salonda evine ayda 48 bin lira giren kaç tane aile var” diye sordu.

“Türkiye stagflasyona girdi”“Düşük gelir, talebi azaltır, azalan talep üretimi kısar, üretim kısılınca işsizlik artar, bu döngü kendini tükete tükete ülkede deflasyon oluşur” diyen Prof. Dr. Eyercioğlu şöyle devam etti; “Kapitalist düşüncenin en önde gelenlerinden Keynes, ‘Devlet burada devreye girsin, tüketimi artırmak için piyasaya para versin’ diyor ama paranın faiz yoluyla, tefeciler eliyle piyasaya girmesini istiyor. Tefeci eliyle piyasa para girmesinin sonuçlarını biz şu anda Türkiye’de yaşıyoruz;

Enflasyon, durgunluk, işsizlik yani stagflasyon…  Bunu Türkiye’de ilk defa dillendiren Prof. Dr. Haydar Baş’tır. Haydar Baş 15 yıl önce ‘Stagflasyona giriyorsunuz’ diye uyarmıştı ve o günden bu yana biz bu hali yaşıyoruz. Bu ülkede hem işsizlik artıyor, hem fiyatlar artıyor, hem de ekonomik bir durgunluk var. Siz istediğiniz kadar ev kredisi verin hiç kimse bu krediyi alıp kullanamaz. Kim kullanır? Eğer siz devlet bankalarının eliyle düşük faizli bu parayı verirseniz onlar da müteahhitlerin elinde birikmiş olan malı alır, daha sonra da ödeyemeyince kamu zararı diye devlet bankasının üstüne kalırsa, işte birilerinin betonu paraya döner ama o beton da devlet zararı olarak hepimizin cebine yansır. Bugün yaşanan tablo budur.”

Resim önizlemesi“Günlük yarım litre süt alamayan ailenin cebine para konmalı”Milli Ekonomi Modeli’nin tüketimden yola çıkarak aslında bütün bu problemi çözdüğünü ifade eden  Prof. Dr. Eyercioğlu, ‘Bu modele göre tüketicinin güçlendirilmesi hem üretim, hem kalkınma için şarttır. Herkesin belli bir gelir düzeyine ulaştırılması yani günlük yarım litre bile süt alamayan ailenin cebine paranın konması gerek. Onun için eğer bu yöntemi uygularsanız siz, gerçek büyümeyi yakalarsınız. Çünkü her insan tükettiğinden fazla üretme kabiliyetine sahiptir ama üretebilmek için, tüketebilmek için cebinde para olması lazım. Onun için dünyadaki bütün ekonomik modellerden farklı olarak Prof. Dr. Haydar Baş’ın tüketim eksenli analizi olan Milli Ekonomi Modeli, bugün dünyaya damgasını vuruyor” dedi.

Resim önizlemesi“Çözüm belli, Milli Ekonomi Modeli”BTP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Eyercioğlu konuşmasını şu ifadelerle noktaladı; “Eğer siz alt gelir seviyesindeki insanların yeterli tüketme kabiliyetine ulaşmasını sağlarsanız, sürekli büyümeyi, üretim artışını ve istihdamı da sağlamış olursunuz. İşsizlik, para politikalarındaki darlık, likidite problemi ancak bu şekilde çözülebilir. Paranın maliyetsiz olarak tüketici kesime ulaştırılması lazım. Peki bu nasıl yapılacak? Parayı uçaklara doldurup indirmeyeceksiniz aşağıya. Sosyal Devlet – Milli Devlet eserinde hocamız Milli Ekonomi Modeli’nin pratik uygulamasının nasıl olacağını herkese anlatıyor; hem üreticiye, hem tüketiciye bu paranın ulaştırılması gerektiğini söylüyor. Mesela şu anda tarım çok kritik. Milli Ekonomi Modeline göre para çiftçiye ürün alma garantisiyle, avans yoluyla, ürün sigortasıyla birinci elden ulaştırılır. Vatandaşlık maaşı da, en alt gelir kesiminde olanlara bu paranın ulaştırılmasıdır. O halde çözüm belli, Milli Ekonomi Modeli… Bu çözümü uygulayacak kadro da ancak ve ancak Bağımsız Türkiye Partisi’dir ve bu kadroyu yetiştiren ve Milli Ekonomi Modeli ile insanlığa en büyük hediyeyi sunan Prof. Dr. Haydar Baş hocamızdır.”

HABER : Eyüp GÜNDOĞDU

[UHA Haber Ajansı, 26 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.