enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Bilim ve teknoloji alanında uluslararası düzeyde söz sahibi ülkelerden biri olma gururunu yaşıyoruz”…

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Bilim ve teknoloji alanında uluslararası düzeyde söz sahibi ülkelerden biri olma gururunu yaşıyoruz”…
29 Aralık 2022
1.930
A+
A-

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen  ve TÜBİTAK tarafından her yıl verilmekte olan “Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri” töreninde konuştu.

Prof. Dr. Hasan Mandal, ödül töreninde yaptığı konuşmada “Kuruluşumuzun 59’uncu yılında, 57 yıldır verilen bu ödüllerin Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde gerçekleştiriliyor olması bilim insanlarımız için olduğu kadar bizim için de büyük bir onurdur” ifadelerini kullandı.

“Cumhuriyetimizin 100’üncü, TÜBİTAK’ımızın 60’ıncı yılını kutlamaya hazırlanırken biz üzerimize düşen sorumluluklarımızı yerine getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Birlikte geliştirme birlikte başarma stratejimizle bilim ve teknoloji alanında uluslararası düzeyde söz sahibi ülkelerden biri olma gururunu yaşıyoruz.” diyen Mandal, “ Bunun en yakın göstergeleri;  50’den fazla ülkeden 100’ün üzerinde üyesi olan Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliği WAITRO’nun ve 45’ten fazla üyesi ile sanayinin uluslararası Ar-Ge ve inovasyon iş birliğinde lider bir platformu olan EUREKA’nın 2023-24 Dönem Başkanlıklarına seçilmemiz oldu. Bu görevleri de ülkemize layık olacak şekilde yerine getireceğiz.” diye konuştu.

Avrupa Komisyonunun yayımladığı 2022 yılı Türkiye raporunun bilim ve araştırma faslında, Türkiye’nin bilim ve araştırma alanındaki hazırlıklarının çok ileri düzeyde olduğunun açıkça belirtildiğini aktararak “TÜBİTAK olarak gelecek odaklı stratejik yaklaşımımız; ülkemizin, dünyanın en yüksek bütçeli kamu Ar-Ge programı olan AB Çerçeve Programlarındaki performansını da farklı bir boyuta taşıdı. Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı 2022 yılı Türkiye raporunun Bilim ve Araştırma Faslında, Türkiye’nin bilim ve araştırma alanındaki hazırlıklarının çok ileri düzeyde olduğu bu raporda açıkça belirtildi. Ufuk Avrupa Programında bu başarımız artarak devam ediyor.” dedi.

TÜBİTAK’ın 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi doğrultusunda ülkemizin yeşil kalkınmasına yönelik ihtiyaçlarına cevap verecek çığır açıcı teknolojilerin yerli olarak geliştirilmesine katkı sunduğuna işaret eden Mandal, bu amaçla özel sektörden, üniversitelerden ve kamudan tüm paydaşların güçlerini birleştirdiği Ar-Ge ve yenilik iş birliklerini öncelikli olarak desteklediklerini belirtti.

“Birlikte geliştirme odaklı iş modeliyle bilim insanlarının yetkinliklerini birleştirdiklerinde çözüm bulamayacakları hiçbir güçlük yoktur”

TÜBİTAK bünyesinde Konya’da Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsünü hayata geçirdiklerini anlatan Mandal, birlikte geliştirme odaklı iş modeliyle bilim insanlarının yetkinliklerini birleştirdiklerinde çözüm bulamayacakları hiçbir güçlük olmadığını vurguladı.

Prof. Dr. Mandal, “TÜBİTAK olarak 12 Araştırma Merkez ve Enstitümüz ve 5 bine yakın araştırmacımızla ülkemizin ve insanlığın ihtiyacı olan çözümleri üretmek için bugünün ve geleceğin kritik teknolojilerini geliştirmek amacıyla çalışıyoruz. Uzaydan savunmaya, yazılımdan sağlığa, enerjiden gıdaya, ulaştırmadan metrolojiye geniş bir yelpazede birlikte tasarlayıp, birlikte geliştiriyoruz.” diye konuştu.

“Bütün bu başarılarımızı gerçekleştirirken bizimle beraber olan geleceğimizin bilim ve teknoloji yıldızı gençlerimize sağladığımız desteklerin de sonuçlarını görmekten memnuniyet duyuyoruz. “ diyen Mandal, “2022 yılında bilim olimpiyatlarında, proje ve TEKNOFEST yarışmalarında 100 binden fazla öğrencimizle başarılı bir yılı geride bırakıyoruz. Ülkemizi temsil eden öğrencilerimiz, sadece 2022 yılında bilim olimpiyatlarında, 8 altın, 23 gümüş, 19 bronz madalya ve 5 mansiyon ödülü, uluslararası proje yarışmalarında ise dünyanın en büyük bilim ve teknoloji proje yarışmasında dünya birinciliği dahil ödüller aldılar” ifadelerini kullandı.

Mühendislik, sağlık ve temel bilimlerle sosyal ve beşeri bilimler alanlarında üstün nitelikli bilim insanlarının sorumluluklarının, güçlüklere karşı bilim ve teknoloji tabanlı mücadelenin verildiği bu dönemde daha da arttığını söyleyen Mandal, “Bu sorumlulukla ‘Türkiye Yüzyılı’nda bilim ve teknolojiyle gelişen, üreten ve büyüyen Türkiye’yi hep birlikte var gücümüzle çalışarak inşa edeceğimize inanıyoruz. Bunun bilincinde olarak bugün bilim insanlarımıza 2 Bilim Ödülü, 1 Hizmet Ödülü ve 11 Teşvik Ödülü veriyoruz. Bu vesileyle, ödül alan tüm bilim insanlarımızı, üniversitelerini ve ailelerini yürekten kutluyorum, başarılarının devamını diliyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

[UHA Haber Ajansı, 29 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.