enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Rekabet Kurulu, aralarında Türkiye genelinde yaygın şube ağı bulunan eğitim kurumlarının da olduğu 19 özel okul hakkında soruşturma
00:09 Askeri Analist Abdullah Ağar: SDG/PKK mı dönüşüyor, yoksa Suriye devleti mi?
00:09 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Budapeşte’de “Aile Odaklı Zirve”’de konuştu
00:09 Türkiye’nin En Büyük Dış Finanslı Demiryolu Projesi
00:09 Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, Kocaeli spor basını ile iftarda bir araya geldi
00:08 Adalet Bakanı Gürlek, TBMM’de UHA / İnternational News Agency’n sorularını cevapladı
00:05 Kocaeli’n Derince ilçesinde Ramazan Mahzun: Esnaf, Ramazan’ı unuttu mu?
00:05 Türkiye ve Dünyada, Gündeme dair her şey UHA / İnternational News Agency’nda
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de “Emek Sofrası Buluşması” iftar programında konuştu
00:03 İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi, CHP’nin ‘şaibeli’ kurultay dosyası ile “İmamoğlu Suç Örgütü” dosyasının birleştirilmesi talebini kabul etmedi.
00:01 “Savaş Karşısında Ukraynalı Sanatçılar”: Sanat ve direniş Ankara’da buluştu!
00:01 Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu: Ağla Hatay, ağla…
00:00 Yine fırça mı yedin? Ekrem’den son talimatları alan Özgür’ün ağzını bıçak açmıyor…
00:18 ABTTF Başkanı: HRW’nin hukukun üstünlüğündeki sorunlara dikkat çeken raporu Meclis gündeminde
00:14 Kocaeli Büyükşehir’le Suriye Rakka’da iftar bereketi
00:08 Bakan Fidan, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, siyasi partileri ziyaret etti
00:06 CHP’nin ‘şaibeli’ kurultay dosyası ile “İmamoğlu Suç Örgütü” dosyasının birleştirilmesi talebi kabul edilmedi
00:06 TBMM Başkanlı Kurtulmuş, “Soykırımın durdurulması için maalesef bir şey yapılamıyor”
00:06 Bakan Gürlek: Yargı bağımsızlığı vazgeçilmez bir ilkedir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Trump’ın yeniden Amerikan başkanı seçilmesinin Rusya-Ukrayna savaşına etkisi nasıl olacaktır?

Trump’ın yeniden Amerikan başkanı seçilmesinin Rusya-Ukrayna savaşına etkisi nasıl olacaktır?
13 Kasım 2024
36
A+
A-

Trump’ın yeniden Amerikan başkanı seçilmesinin Rusya-Ukrayna savaşına etkisi nasıl olacaktır? Trump’ın Ukrayna’ya yapılacak yardımları kesme olasılığı, Putin ile olası görüşmeleri ve Avrupa üzerindeki etkileri dikkate alındığında bu durum bölgedeki dengeleri nasıl değiştirebilir?

Dr. Öğr. üyesi Murat ASLAN, Hasan Kalyon Üniversitesi

Trump’ın yeniden Amerikan başkanı olmasının Rusya-Ukrayna savaşına etkisini öngörmek sadece Trump ile ilgili bir husus değil. Rusya, Avrupa ve Ukrayna’yı aynı anda sepete koymak ve Trump’ın bu üçlüyü aynı anda zihnine nasıl yerleştireceğini anlamak gerekiyor. 

Üç aktörden Ukrayna’ya öncelik vermek faydalı olabilir. Trump’ın sarf etmiş olduğu söylemler incelendiğinde kolayca Rusya-Ukrayna savaşına yönelik yeni Amerikan politikası tahmin edilebilir. “Kendisi görevde olsaydı savaşın başlamayacağını ve savaşı saatler içinde bitirebileceğini” iddia eden Trump’ın bu iddiasını nasıl gerçekleştirebileceğine dair herhangi bir bulgu yok. Ancak Trump’ın “Zelenski, ABD’ye her geldiğinde 60 milyar dolar alıp gidiyor” sözü ibrenin Ukrayna aleyhine döndüğünün emaresidir. Bu sözler Ukrayna’ya sağlanacak Amerikan yardımının kesilebileceğini haber veriyor. 

Trump, Kiev yönetimine desteği keser ve Putin ile doğrudan görüşüp savaşı bitirmek isterse Avrupa için korkulu rüya gerçekleşmiş olacak. Çünkü Putin, Trump’ın öne sürebileceği koşulları kabul etmek yerine kendi şartlarını dikte etmek isteyecektir. Kursk’ta Ukrayna askerinin bulunması ve Rusya’nın Kuzey Kore askerlerine rağmen bu alanı tekrar ele geçirememesi an itibarıyla en kıymetli gelişme olarak ortaya çıkıyor. Böyle bir durumda Trump, Ruslar için ara bulucu rolü oynayabilir. Ancak Putin böyle bir trampayı kabul edebilecek bir karakterde değil. 

Savaşı bir maliyet olarak gören Trump için muhtemel diğer bir seçenek –özellikle Avrupa söz konusu olduğunda– iş adamı gibi davranmak olabilir. Bu minvalde Rusya’nın Ukrayna’da yıpranmasını izlerken Avrupa’ya sağlanan güvenliğin maliyetini tahsil etmek ve bu doğrultuda Kiev yönetimine verilen Amerikan silahlarının ücretini Avrupalılardan talep etmek tercih edilebilir. Bu yolla Amerikan savunma şirketlerinin Avrupa’ya halen satmakta olduğu silahlarla yakalamış olduğu momentumu koruyabilir. Ayrıca uzun dönemli silah satışı anlaşmaları ile Avrupa’nın ABD’ye bağımlılığını da artırabilir. 

Sonuç olarak Trump, Putin’e Kursk karşılığında barış vadederken Avrupalılara ise savaş karşılığında silah vermek ve toprakları tırpanlanmış bir Ukrayna’yı savaştan çıkartmak stratejisini tercih edebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.