enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
09:22 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:11 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TRT Haber, kadın mahkumlarla bir gün geçirdi: Cezaevinde büyüyen çocuklar

TRT Haber, kadın mahkumlarla bir gün geçirdi: Cezaevinde büyüyen çocuklar
12 Kasım 2022
127
A+
A-

TRT Haber ekibi, Ankara’daki Sincan Cezaevi’ne konuk oldu. Kadın mahkumların bulunduğu bölümde 24 saat geçirip, anneleriyle birlikte büyüyen çocukların yaşamlarına tanıklık etti.

TRT muhabirine 'Berkin' cezası!
TRT Haber : Elif Akkuş

Sincan Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu’nda 485 tutuklu kadın ve hükümlü bulunuyor. Bunlardan 21’i anne ve 25 çocuk anneleriyle beraber kalıyor.

Sincan Cezaevi’ndeki güvenlik tedbirleri de dikkati çekiyor. Modern yerleşkede her noktada ayrı bir güvenlik ağı var. 3 güvenlik noktasından ilkinde, içeri girenlere göz taraması yapılıyor.

Eğitim ve insani yaşam alanlarıyla dikkat çekiyor

Cezaevi, tutuklu ve hükümlüler için insani koşullar sunuyor. Burası yıllar boyu zihinlere yerleşen genel cezaevi algısının çok ötesinde. Tüm yerleşim planı ihtiyaçlar düşünülerek yapılmış.

Burada kalan mahkumlardan biri cezaevini şöyle anlatıyor:

Ev tipi hapishane olarak yapıldıktan sonra bizim için çok daha rahat oldu. Geniş bir odada, ev gibi bir yer. En azından ana okulları, kurutmamız var. Buzdolaplarımız var. Bir nevi evimiz gibi.

Kadın mahkumlar çocuklarıyla birlikte ev tipi koğuşlarda kalıyor

Kadın mahkumlar iki ayrı bölümde kalıyor cezaevinde. Yanında çocuğu olanlar bir yerde, olmayanlar ayrı yerde.

6 yıldır Sincan Cezaevi’nde olan bir mahkum, çocuğunun kreşe gitme imkanı olduğunu ve ona bir okulda bulunduklarını söylediğini dile getiriyor:

Ben ona cezaevinde olduğumuzu söylemiyorum okuldayız diyorum. Okul burası diyorum. Suç işlediğimi söylemiyorum.

4 yaşındaki Turna ise gözünü neredeyse cezaevinde açmış. Annesi uyuşturucu alabilmek için hırsızlık yapmış. Cezaevine dair tüm kelimeleri biliyor ama buranın neresi olduğunu ve kelimelerin ne anlama geldiğini bilmiyor.

6 yaşına kadar cezaevinde kalıyorlar

Kahvaltıdan sonra çocuklar cezaevi yerleşkesindeki kreş ve anaokulunun yolunu tutuyor. Anaokulu cezaevindeki kompleksin içinde yer alıyor. Cezaevi içindeki servisler çocukları ana okuluna götürüyor.

Daha küçük yaş grubundakiler ise kreşlerde gün boyunca oyun oynuyorlar. Çocuklar 6 yaşına kadar cezaevinde kalıyor.

Cezaevinde meslek öğreniyorlar

Tutuklu ve hükümlülerin kişisel gelişimleri de düşünülmüş. Sincan Cezaevi’nde çok sayıda atölye var. Mahkumlar burada öğrendikleriyle, çıktıklarında yeni bir hayatın kapısını aralama fırsatı buluyor:

7 senedir buradayım. 1 sene 1 ay daha cezam var. Uyuşturucu sebebiyle buradayım. Yaptık bir hata, cahildik. Burası bir atölye, nevresim yapıyoruz, önlük yapıyoruz, spor atleti yapıyoruz. Atölyemizden çok memnunuz. Dışarıya çıktığım zaman bir usta olarak çalışmak isterim. Alnımın teriyle, elimin emeğiyle para kazanmak isterim.”

Sincan Cezaevi’ndeki çocuklara, dışarıdaki yaşamlarında olduğundan daha fazla sahip çıkılıyor. Devlet onları kendi çocukları olarak görüp, onlara buradaki şartlardan bağımsız şekilde yaşama ve büyüme fırsatı sağlıyor.

[UHA Haber Ajansı, 12 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.