enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Trafik kazalarında rekora koşuyoruz

Trafik kazalarında rekora koşuyoruz
12 Haziran 2024
17
A+
A-

İnsan ve yük taşımacılığının ağırlıklı olarak karayollarında gerçekleşmeye başlamasından itibaren Türkiye trafik kazalarında daima rekor sahibi oldu. Ölümlü trafik kazalarında da bu rekoru kimseye kaptırmadı. Dolayısıyla dünya ülkeleri arasında trafik kazalarında en çok insan kaybeden, en çok insanı sakatlanan, en çok maddi hasara uğrayan bir ülke durumuna sahip olduk. Ülkemizde 2021 yılında 200 binden fazla trafik kazası meydana gelmiş, 5400 kişi hayatını kaybetmiş, 250 bin civarında insan da yaralanmıştır. 200 yüz binden fazla araç da hasar görmüştür.

Teknolojinin bir nimeti olarak karayollarında hızlı ulaşma, hızlı yük taşıma imkânı sunan motorlu araçlar, Türk insanı, Türk toplumu için aynı zamanda büyük acıların, çok kötü anıların da sebebi olmuştur. Yaşamayı kolaylaştırmada, ulaşımda konfor sağlamada gerçekten bir nimet, bir lütuf olan motorlu araçlardan amaca uygun şekilde yararlanamadık. Onları kullanmakta büyük hatalar yaptık.

Ne yazık ki bilginin, bilişimin zirvelerinde bulunduğumuz bugünlerde de ölümlü, maddi hasarlı trafik kazalarında bir azalma, bir iyiye gitme yok. Özellikle karayollarındaki seyrüseferin/sirkülasyonun katlandığı uzun bayram tatillerinde katliam gibi trafik kazaları yaşanıyor. Yollar kan gölüne dönüyor. Binlerce, on binlerce aile yuvasına ateşler düşüyor. Bayram mateme dönüşüyor. Bütün bu trajedide en büyük suçlu, kusurlu ise insan unsuru.

20-25 yıl önce gerçekleşen trafik kazalarında en büyük payı yolların yetersizliği, elverişsizliği oluşturuyordu. Özellikle tek şeritli yollarda hatalı sollamalar sebebiyle kafa kafaya gelen araçlarda çok sayıda can kayıpları yaşanıyordu. Bu tür kazalarda araçlardan insanların sağ çıkması mucize olarak kabul ediliyordu. Günümüzde yol yetersizliği, elverişsizliği diye bir sebep söz konusu değil. Türkiye 25-30 yıldan bu yana karayolu inşasında çok büyük mesafe kat etmiş; otoyol ve duble yol yeterliliğinde gelişmiş ülke standartlarını yakalamıştır. Ülke genelinde il ve ilçeler arasındaki çok işlek yollar ya otoyol ya da duble yollara evrilmiştir. Metropollere ulaşımda alternatif otoyollar ve duble yollar devreye alınmıştır. Özetle Türkiye yol durumunu trafik kazalarında bir sebep olmaktan çıkarmıştır.

Günümüz Türkiye’sinde trafik kazalarının en büyük nedeni insan faktörüdür. Trafik kazalarını önlemek için ilk yapılacak işlerden biri insanları eğitmek ve bilinçlendirmektir. Sürücü belgelerinin daha sıkı koşullara bağlanarak verilmesidir. Sürücülerin akıl sağlıkları ve sorumluluk duyguları çok daha iyi denetlenmelidir. Her alanda olduğu gibi trafikte de insan unsurunu iyi eğitmedikçe başka önlemler istenen sonucu vermiyor. Bir zamanlar Karayolları Genel Müdürlüğünün “İçinizdeki trafik canavarını durdurun, o sizi durdurmadan!” sloganı çok yaygındı ve çok etkileyici bir slogandı. Ama onunla bile amaçlanan sonuç elde edilememişti.

Gelişmiş, ama yol durumu bizden daha elverişsiz ülkelerde bile bizdeki kadar ölümlü trafik kazası olmuyor. Çünkü oralarda sürücüler çok iyi eğitimden ve testlerden geçiriliyor ve hata yapanların da hiç gözünün yaşına bakılmıyor.

Trafik kazalarını kader olmaktan çıkarmak için “Merhametten maraz hâsıl olur” gerçeğini göz önüne alarak biz de yanlış yapanların, kuralları ihlal edenlerin gözünün yaşına bakmamalıyız.

İki şey bağdaşmaz: Para sevgisi ve dindarlık - DÜŞÜNENLERİN DÜŞÜNCESİ

İsmail ÖZCAN & Eğitimci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.