enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:59 Erdoğan: Bölgemizin üzerine barış güneşinin doğmasına kimse engel olamayacak
00:56 GMKA’dan, 2025 Yılı Yeşil Gelecek Programı Bilgilendirme Toplantısı ve Proje Başvurusu Hazırlama Eğitimi
00:56 Ev ve mutfak eşyaları sektörünün uluslararası “Tasarım, Teknoloji ve Ticaret” buluşmasına sayılı günler kaldı.
00:52 Sıcaklıklar 6-12 derece daha artacak
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Kadınların gücüyle yükselen bir Türkiye var”
00:44 İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında, haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 15’i yakalandı.
00:44 Kartalkaya faciasıyla ilgili 3 bürokrata soruşturma izni
00:41 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “Bu düzeni değiştirmek boynumuzun borcudur!”
00:41 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturmasında, Tunç Soyer ve 64 şüpheli için 45 yıla kadar hapis istendi
00:36 Gazeteci Özlem Bay’ın ‘Haber Ajandası’ndan: Bir Tabloya sığan asırlık bir yolculuk
00:26 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO), Hayata Dokunan Eğitim: İlk Yardım Sertifikaları Verildi
00:25 Macaristan’ın Fahri Konsolosu Osman Şahbaz’dan, İstanbul Fatih Belediyesi’nden Macaristan’a “Kardeş Şehir” Mektubu!
00:20 Gıda ve tarımda inovasyona kadın eli değiyor
00:19 TED Ankara Koleji Öğrencilerinden Madalya Rekoru: Uluslararası Stem Olimpiyatlarından 30 madalya ile döndüler
00:17 Sessiz çatlama: Yeni nesil tükenmişlik ve 438 milyar dolarlık sessizlik
00:14 TBMM Başkanı Kurtulmuş: İsrail’in hukuk tanımaz saldırılarını nefretle kınıyoruz
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Peygamber ocağımıza 9 yeni cami kazandırdık
10:13 “Özgür Duvar” fikirlerle doldu
09:55 28 ilde DEAŞ opearasyonu: 153 gözaltı
09:45 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 14’ü yakalandı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Toplumsal Tarih’in 327. sayısı çıktı

Toplumsal Tarih’in 327. sayısı çıktı
3 Mart 2021
1.923
A+
A-


UHA HABER / Toplumsal Tarih Mart sayısında Yunanlı tarihçiler açısından olduğu kadar Türkiyeli tarihçiler açısından da meselenin doğası gereği üzerinde ittifak edilmesi zorlu bir dosya ile okuyucularının karşısına çıkıyor.

1821 Yunan İhtilali, İhtilalin 200. yıldönümü sebebiyle Yunanistan’da ve dünyanın çeşitli yerlerinde sıcak ve canlı bir tartışma yaşanıyor. Yunan milliyetçi tarih yazımının ve ulusal anlatısının eleştirilerini de bağrında taşıyan bu tartışmada tarih yazımı konusunda da yeni yaklaşımlar gündemde. Biz de Osmanlı İmparatorluğu bakiyesinin önemli bir parçası olarak Türkiyeli okurlarımızla bu tartışmanın bir öznesi olmak istedik. Yunanlı tarihçi dostumuz Anna Vakali’nin editörlüğündeki dosyanın ilk yazısı Panagiotis Stathis’in imzasını taşıyor.

Stathis, 1821’in isyan veya bağımsızlık savaşından ziyade, siyasi yapıyı, devlet teşkilatını, kolektif kimlikleri, toplumsal ve siyasi değerleri ve ekonomik ilişkileri içeren bir devrim niteliği taşıdığını iddia ediyor ve bunu ispata girişiyor. Anna Vakali Yunan Tarihyazımında Helenizmin sürekliliği tezlerini ve ona yönelen eleştirilerin güzel bir özetini sunuyor. Yannis Spyropoulos, 19. yy. başlarında Girit adasında yaşayan Hristiyanlar arasındaki ihtilafların, Osmanlı Devleti ile yerel iktidar sahiplerinin ilişkilerinin, bunların toplumsal gerilimlere ve Yunan İhtilali’ne nasıl yansıdığının enfes bir tasvirini yaparak basmakalıp milliyetçi bir okumanın sığlığına işaret ediyor. Berke Torunoğlu ise Yunan ulus-devletinin kurulmasından sonra bu devletle siyasal bir bağ kuran Osmanlı Devleti yurttaşlarının yaşadığı sorunları, kimlik bunalımını, sadakat tartışmasını yurttaşlık ve kimlik penceresinden yorumluyor.

Rektör ataması ardından yaşanan protestolar ve tartışmalarla ülkenin gündemine yerleşen Boğaziçi Üniversitesi’nin, Robert Kolej’den üniversiteye dönüşüm hikayesini duayen hocamız Zafer Toprak kaleminden okuyoruz. Ayrıca; Lübnanlı Arap muhalif Selim Faris’in Civanpir müstear adıyla Londra’da çıkardığı Hürriyet gazetesini, II. Abdülhamid yönetiminin bu sesi susturmak için başvurduğu yöntemleri Emine Şahin bizlere aktarıyor. Selim Rumi Civralı ise bizleri Kung-Fu filmlerinden tanıdığımız Şaolin Tapınağı’nın geçmişine götürerek tapınağın gizemlerine ışık tutuyor. İki ay önce kaybettiğimiz Nur Conker Vergin’in yaşamını, eserlerini ve fikir yolculuğunu Mehmet Ö. Alkan’ın her zamanki titiz çalışmasıyla öğreniyoruz. Yine geçtiğimiz ay yitirdiğimiz İstanbullu hemşerimiz büyük Bizans tarihçisi Cyril Mango’yu Buket Kitapçı Bayrı, Peter Frankopan ve Elif Keser-Kayaalp yazılarıyla anıyoruz.

Toplumsal Tarih’e e-dergi olarak da Google Play ve Kobo platformları üzerinden ulaşabilirsiniz.

Etkinlikler için Tarih Vakfı’nın sosyal medya hesaplarını takip edebilir, internet sitemizi ziyaret edebilir, ayrıca Tarih Dostu olarak Vakfa destek olabilirsiniz. Tarih Dostu olunduğunda Toplumsal Tarih dergisi her ay ücretsiz olarak okurlara gönderiliyor, ayrıca Tarih Dostu okurları Tarih Vakfı Yurt Yayınları’ndan %50 indirim sahibi oluyor.

SEZİN BULUM – Marjinal Porter Novelli

HABER : Sezin Bulum & İstanbul

***

www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

[UHA Haber Ajansı, 03 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.