enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:04 Türkiye’yi Kuşatma Hayali
00:47 Huzurlu bir Ramazan için sorunsuz alışveriş: Güven ve hız Amazon.com.tr’de buluşuyor!
00:40 Bakan Kurum: “Çöp kutusu göndermeyi ballandıra ballandıra anlatıyor ama 455 bin konutu beğenmiyorlar”
00:10 Dışişleri’nden katil İsrail’in Batı Şeria’da arazi tesciline sert tepki
00:09 Kocaeli’ Gebze ilçesinde Barış Manço’yu eserleriyle anıldı
00:09 İletişim Başkanı Duran’dan ‘TRT World Citizen Awards’ paylaşımı
00:06 Su Yönetiminde Yapay Zeka’nın Evrimi
00:04 TBV’nin Yarının Denklemi serisinin yeni bölümü yayınlandı
00:01 Filistin’de İsrail’in yaptığı gibi CHP’li Milas İlçe Başkanı Ahmet Kılbey’den iş makanasıyla Asırlık Ağaç Katlimı!
10:13 ‘Sevgililer Günü’nü dini bir tartışma olarak değil, sevdiklerimiz için anlamlı bir gün olarak görelim
00:53 Mehmet Beyazıt’tan İki Eser Tek Kitapta: “Yüreğime Kar Yağıyor” ve “Tanrı Misafiri” Satışta!
00:49 Kocaeli’n Gebze ihracat şampiyonu firmalar ödüllendirildi…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:39 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının,COP31’in organizasyonel hazırlıkları
00:39 Kocaeli’den Haberler…
00:30 Türk Eğitim Derneği’nin 98. Yıl Resepsiyonunda Seçkin Davetliler Eğitim İçin Bir Araya Geldiler
00:27 ABTTF’den AB Komisyonu’na ortak rapor: Yunanistan’daki STK’larından ülkede hukukun üstünlüğündeki gerilemeye dair
00:12 Kafkasya dağlarnda açan çiçek. Anadolu’da neden söndü…
00:07 Adil Türkiye Partisi: “Erken Seçim Yarışı Başlıyor, Hazır Olan Kazanır”
00:12 Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı: ‘Ruslar gerçekten barış istiyor mu?’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tesla, elektrikli araç pazarındaki birinciliğini Çinli BYD şirketine kaptırmak üzere

Tesla, elektrikli araç pazarındaki birinciliğini Çinli BYD şirketine kaptırmak üzere
7 Ocak 2024
48
A+
A-

Bismillâhirrahmanirrahîm;

Elon Musk dünyanın en büyük elektrikli otomobil imparatorluğunun tepesinde çok uzun süre oturamayabilir.

UHA / Europe İnternational News Agency

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiUHA Haber’in EuroNews’den Doloresz Katanich’in haberine göre, Kendisini ‘adını hiç duymadığınız en büyük otomobil markası’ olarak tanımlayan Çinli otomobil üreticisi BYD , yeni bir rapora göre küresel satışlarda Tesla’yı geçmek üzere.

BYD dünyanın en büyük elektrikli araç (EV) üreticilerinden biri olmasına rağmen, Avrupalı otomobil alıcıları arasında yaygın olarak bilinmiyor.

Ancak BYD’nin iki önemli Avrupa pazarı olan Almanya ve İsveç’teki güçlü satış performansı göz önüne alındığında bu durum yakında değişebilir. Şirket ayrıca Avrupa’daki ilk elektrikli araç fabrikasını Macaristan’da açtığını duyurdu.

Küresel satışlarını istikrarlı bir şekilde artıran BYD, yılın son çeyreğinde Tesla’ya yaklaşmaya hazırlanıyor. Bloomberg verileri, ABD’li otomobil üreticisinin Eylül 2023’e kadar olan üç ayda Çinli muadilinden yalnızca 3 bin 456 adet daha fazla elektrikli araç sattığını gösteriyor.

Peki BYD Tesla’dan daha iyi ne yapıyor?

BYD ismi ‘Hayallerini İnşa Et’ anlamına geliyor ve kurucusu Wang Chuanfu da tam olarak bunu yaptı. Çin’in doğusundaki Anhui eyaletinin yoksul Wuwei köyünde büyüyen Wang, Bloomberg’e göre bugün 14,8 milyar dolarlık servete ulaştı.

Wang şirketini 1995 yılında elektrikli batarya üretmek için kurdu. Şimdi firma otomobil üretimi, demiryolu taşımacılığı, yenilenebilir enerji ve elektronik alanlarında faaliyet gösteriyor.

BYD ilk otomobil modeli olan F3DM adlı plug-in hibriti 2008 yılında tanıttı. Üretim, Çin’de tüketiciler için vergi indirimleri, üreticiler için teşvikler, araştırma ve geliştirme desteği ve ucuz krediler de dahil sübvansiyonların yapıldığı dönemde gerçekleşti.

Şirketin büyüme potansiyeli Warren Buffett’ın da dikkatini çekti. Berkshire Hathaway Inc. 2008 yılında Çinli otomobil üreticisinin yaklaşık onda bir hissesi için yaklaşık 230 milyon dolar (208 milyon €) ödedi.

Ancak Tesla CEO’su Elon Musk’ın Çinli markanın potansiyelini ciddiye alması zaman aldı. Musk yıllar önce Çinli otomobil üreticisi hakkında şakalar bile yapmıştı ama artık o bile rekabetin farkında.

Bu arada BYD, içten yanmalı motorlu araçlarla sağlıklı bir rekabete girebilmek için plug-in araçların fiyatlarını düşürmeyi başarmıştı.

Hızla inovasyon yapan marka birçok rakibini geride bıraktı ve bugün BYD altı kıtada 70’ten fazla ülkede faaliyet gösteriyor ve küresel otomobil satışları sıralamasında 9. sırada yer alıyor.

BYD’nin Brezilya, Vietnam, Avustralya, Yeni Zelanda, Almanya ve İsveç’ten güçlü satış raporları var, ancak en çok dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’de etkili.

Çin’de Tesla’nın en ucuz Model 3 sedanı için talep ettiğinden çok daha düşük maliyetli altı model sunuyor.

BYD modellerinin satışları Çin’deki uygun borçlanma maliyetleriyle de destekleniyor. Bu arada Tesla, kredilerin daha maliyetli olduğu ABD ve Avrupa pazarlarında daha fazla yer alıyor.

Bununla birlikte, BYD modellerinin tasarımı henüz Tesla ile aynı ligde değil ve ABD’li EV devi hala BYD’yi gelir ve piyasa değeri konusunda geride bırakıyor, ancak bu farklar yakında kapanabilir.

Bloomberg’in haberine göre Bernstein analistleri BYD’nin 112 milyar dolarlık (101,2 milyar Euro) satışına karşılık Tesla’nın 114 milyar dolar (103 milyar Euro) satış yapacağını tahmin ediyor.

Çinli markanın 2024 başarısının bir kısmı, uygun fiyatlı ürünleriyle henüz giremediği bir alan olan otomatik sürüş gibi daha fazla teknoloji sunan üçüncü nesil elektrikli araçlarının beklenen lansmanı sonrasında gelebilir.

Doloresz Katanich on LinkedIn: Is the future of social media hanging by a  Thread?

Gazeteci* Doloresz Katanich

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.