enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Terör üslerine ağır darbede ‘yerli ve milli’ imza

Terör üslerine ağır darbede ‘yerli ve milli’ imza
31 Ağustos 2021
407
A+
A-

UHA HABER / Türkiye’nin yaklaşık 200 kilometre derinlikte icra ettiği operasyonun yankıları sürüyor. Çok hassas bir şekilde vurulan hedefler yerle bir olurken, örgütün ‘kale’ olarak gördüğü mağaralar da milli olarak üretilen nüfuz edici bombalarla imha edildi.

Sertaç Aksan
TRT Haber : Sertaç Aksan

Son dönemlerde düzenlediği nokta operasyonlarla terör örgütüne sınırın ötesinde de gün yüzü göstermeyen güvenlik güçleri, bu sefer bir anda 28 hedefi son derece başarılı bir operasyonla imha ederek, imkan ve kabiliyetlerini bir kez daha ortaya koydu.

Irak’ın yaklaşık 200 kilometre kadar derinine inen 20’den fazla uçak MİT ve TSK’nın daha önceden koordineli bir çalışmayla belirlediği hedeflere bombalar yağdırdı. Hava harekatı ile teröristlere ait barınak, sığınak ve mühimmat depoları, sözde karargah yerleri ile mağaralardan oluşan 28 hedef imha edildi.

Yerli ve milli mühimamtlar iş başında

Operasyonun büyük oranda yerli ve milli mühimmat kullanılarak tamamlandığının açıklanması gözleri bir kez daha savunma sanayiine çevirdi. Türkiye’nin halihazırda terör hedeflerine karşı kullanabileceği çok sayıda alternatifi var.

Ancak bu operasyonda özellikle çok zorlu alanların hedef alındığı ve ayrıca teröristlerin ‘kale’ olarak gördüğü bazı yerler ile mağaralara yönelik de harekat icra edildiği gerçeğinden yola çıkarak ülkemizin yerli ve milli imkanlarla ürettiği bombaların ve sistemlerin kullanıldığı söylemek mümkün.

Info Grafik: M. Furkan Terzi / TRT Haber

[Info Grafik: M. Furkan Terzi / TRT Haber]

Nüfuz edici bomba ile mağaranın en derininde bile rahat yok

Türkiye’nin bu harekatta kullanması en muhtemel ürünlerin başında Nüfuz Edici Bomba (NEB) geliyor.

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen ve Makina ve Kimya Enstitüsü Kurumu (MKEK) tarafından seri üretimi gerçekleştirilen NEB sahip olduğu kabiliyetlerle adından söz ettiren mühimmatlardan biri.

Yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanan, ‘Ardışık Delici Harp Başlığı’ teknolojisine sahip, Türkiye’de geliştirilen ilk beton delici mühimmat olan NEB’in sahip olduğu teknoloji dikkate değer.

Ardışık Delici Harp Başlığı teknolojisi sayesinde düşük çarpma açılarında ve çarpma hızlarında dahi diğer ülkeler tarafından geliştirilen delici bombalara göre çok daha yüksek etkinlik sağlayan NEB, programlanabilir ateşleme zamanları ve farklı hedef tiplerine karşı kullanılabilme özelliğine sahip.

Ankara’nın elinde nüfuz edici bomba sınıfında kullanabileceği ABD yapımı BLU-109’un bulunduğunu da belirtelim ve işin ‘işaretleme’ kısmına da kısaca değinelim.

Türkiye'nin sahip olduğu milli bombalar vurdukları yerde kritik hasarlar bırakıyor.

[Türkiye’nin sahip olduğu milli bombalar vurdukları yerde kritik hasarlar bırakıyor.]

Sadece vuran değil işaretleyen sistemler de yerli ve milli

Bu tür harekatlarda mühimmatın başarısını perçinleyen en önemli etkenlerden biri onu hedefe gönderirken karşılaştığı bazı parametreler. Daha açık bir ifadeyle, siz hedefe dair işaretlemeyi ne kadar kusursuz yaparsanız, mühimmatınız da hedefi o denli isabetli bir şekilde yapabilir.

Sadece Irak’ın kuzeyine düzenlenen bu son operasyonda değil, terörle mücadele kapsamında icra edilen diğer harekatlarda da hem işaretleme hem de güdümleme konusunda yerli ve milli sistemler kritik görevler üstleniyor.

Lazer Güdüm Kiti, kanat altından bırakılan klasik bombaları nokta vuruşu yapan akıllı mühimmatlara dönüştürüyor.

[Lazer Güdüm Kiti, kanat altından bırakılan klasik bombaları nokta vuruşu yapan akıllı mühimmatlara dönüştürüyor.]

Burada da güdüm kitleri karşımıza çıkıyor… Ankara’nın bu alandaki kabiliyetleri son yıllarda düzenlenen nokta operasyonlarda kendini net bir şekilde gösterdi. TEBER, Lazer Güdüm Kiti, Hassas Güdüm Kiti, Lazer-Hassas Güdüm Kiti gibi seçenekler mühimmatın güdümlenmesi konusunda kullanılan milli alternatifler.

Bu alanda da yine ABD yapımı Paveway lazer güdüm kiti var. Kimi zaman Paveway görev alsa da harekatların büyük çoğunlukla yerli sistemlerle tamamlandığı biliniyor.

TEBER, LGK ve LHGK-84 için işaretlemede ise havada İHA’larda kullanılan CMX15D ve CATS gibi FLIR sistemleri, savaş uçaklarında kullanılan ASELPOD başta olmak üzere hedefleme podları, karada da saha unsurlarında kullanılan ENGEREK gibi sistemler önemli görevler üstleniyor.

[UHA Haber Ajansı, 31 Ağustos 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.