enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 Fransa’nın Afrika’daki son müttefiklerinden Benin’de neler oluyor?
00:44 Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 78 kişinin hayatını kaybettiği davayla ilgili gerekçeli karar…
00:27 “2026 Uluslararası Sıfır Atık ve Sürdürülebilirlik Yarışması”na ilişkin paylaşımda bulundu…
00:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “No Other Land(Başka Toprak Yok)” filminin yönetmeni Basel Adra’yı kabul etti…
00:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Suriye Hürriyet Günü mesajı…
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ortak üretimi öngören projeleri değerlendiriyoruz”…
00:10 Bakan Fidan’dan Suriye Hürriyet Günü mesajı…
00:10 Kahraman şehit polisimiz Albayrak için İstanbul’da tören düzenlendi…
00:01 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda hazırlanan 3’üncü bütçe”
09:54 Türkiye dünya tarihinde hibrit yörünge motoru uzayda ateşleyen ilk ülke oldu
00:53 ABD’nin Kıbrıs Planı…
00:51 Monaco-Galatasaray maçı TRT 1’den naklen yayınlanacak
00:48 Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu hafta da yoğun mesaisine devam edecek. Bütçe paratonu başlıyor…
00:48 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-4 – CHP Yönetimi’ne geçmişten kalan biricik miras: Atatürk Maskesi
00:38 ABD–Venezuela Gerilimi: Bölgesel Güç Mücadelesi ve Latin Amerika’nın Kırılgan Dengesi 
00:37 İstanbul’un Kaybolan Geleceği…
00:37 Konferans | Bir Yılın Ardından Suriye: Toparlanma ve Yeniden İnşa I SETA Ankara | 10 Aralık 2025
00:23 Hedefe Yaklaştıkça Artacak Risklere Dikkat…
00:19 Sarayın şekercisi Körfez’e açılıyor
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuelalı mevkidaşı Maduro ile görüştü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TDT Üyesi Devletlerin Tarihi İş Birliği: Kızılay’lar “Ortak Ağ” Kuruyor

TDT Üyesi Devletlerin Tarihi İş Birliği: Kızılay’lar “Ortak Ağ” Kuruyor
12 Ekim 2024
34
A+
A-

Kırgızistan’da, Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) üye devletlerin Kızılay dernekleri arasında insani yardım işbirliği için “ortak ağ” kurulmasına yönelik imza töreni düzenlendi.

UHA Haber’in Stratejik Düşünce Enstitüsü sitesine dayandırdığı haberinde,Stratejik Düşünce Enstitüsü - YouTube Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki Ulusal Tarih Müzesi’nin Konferans Salonu’nda Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) üye devletlerin Kızılay dernekleri arasında insani yardım işbirliği için “ortak ağ” kurulmasına yönelik imza töreni düzenlendi.

Törene katılan Azerbaycan Kızılay Başkanı Novruzali Aslanov, Kırgızistan Kızılay Başkanı Çingiz Cakıpov, Kazakistan Kızılay Başkanı Erkebek Argınbayev, Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, Özbekistan Kızılay İcra Müdürü Elvira Amiraliyeva mutabakat zaptına imzasını attı.

Tören öncesinde TDT üye devletlerinin Kızılay Başkanları birer konuşma yaptı.

Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, Kızılay dernekleri arasında yürütülen işbirliği ve projeleri “bir adım daha öteye taşıyarak” resmileştirdiklerini belirterek, Kırgızistan’da kasım ayında gerçekleştirilecek TDT 11. Zirvesi’ne atıfta bulunarak, zirvede ortak bir ağın onaylanmasının ardından, bu ağın sekretaryasının Türkiye’de kurulacağını açıkladı.

Kazakistan Kızılay Başkanı Argınbayev, geçen yıl Kazakistan’da meydana gelen sel felaketi sonrası halktan 5 milyon dolardan fazla yardım topladıklarını belirtti.

Argınbayev, “Kızılay dernekleri, devletlerine afet durumunda destek olan sivil toplum örgütleridir. Sadece bir parmağımız olsaydı zayıf olurduk, bizler 5 tane parmak gibiyiz. Bir yumruk gibiyiz. Bu demek ki, gücümüz ve imkânlarımız daha da artıyor. Bugün bir heyecanlı anı yaşıyoruz. Bu sadece bugünkü nesillerimizi değil, gelecek kuşaklarımızı etkileyecektir. Bundan sonra birleştirdiğimiz gücümüzü kullanarak ülkelerimizdeki herhangi bir afet durumuna müdahale etmiş olacağız. Bu çok heyecanlı ve önemlidir.” diye söyledi.

Özbekistan Kızılay İcra Müdürü Amiraliyeva, afetlerin riskini en aza indirmek için kurdukları ağın faydası olacağını düşünmektedir.

Bu tarihi etkinliğe ayrıca Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, Azerbaycan’ın Bişkek Büyükelçisi Latif Gandilov’un yanı sıra Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Orta Asya Delegasyonu Başkanı Seval Güzelkılınç, Türk Kızılay Genel Başkan Birinci Yardımcısı Yusuf Ramazan Saygılı, Türk Devletleri Teşkilatı Sekretaryası’ndan Proje Müdürü Ersin Aydoğan, Türk Kızılay Uluslararası İşler ve Göç Hizmetleri Genel Müdürü Alper Küçük, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Bişkek Program Koordinatörü Mehmet Bodur, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Doğan, Türk Kızılay Orta Asya Delegasyon Başkanı Sevde Nur Söylemez, gönüllüler ve davetliler katıldı.

IFRC Orta Asya Delegasyonu Başkanı Güzelkılınç, ağın kurulmasına ilişkin “Biz insani yardım alanında işbirliğini güçlendirmek amacıyla ortak hedeflerimizi yerine getiriyoruz.” olarak değerlendirdi.

Azerbaycan’ın Bişkek Büyükelçisi Latif Gandilov, “yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türk dünyasının gönderdiği yardımların hayat kurtardığını vurguladı.

Yayına hazırlayan: Aysılu Valiullina

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.