enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:30 Dünyada ve Türkiye’de Yükselen Spor branşının adı ” PİCKLEBALL “
10:00 Türkiye’de Ulaşım Sistemlerinin Gelişimi
00:44 Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
00:37 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025’in ikinci döneminde 28 projeye 7 milyon 375 bin lira destek sağladı.
00:37 GSG Impact Mütevelli Heyeti Toplantısı Londra’da Gerçekleşti
00:34 “Bugünkü Konjonktürde Uygur Sorunu” çalıştayı
00:34 Kerkük Kimin?
00:33 Hollywood yıldızı Alexander Uloom, Mehmed: Fetihler Sultanı’nda
00:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü
00:27 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Büyükakın, Kocaeli’deki büyük dönüşümü UHA’ya anlattı…
00:23 TRT 1’in sevilen dizisi “Teşkilat” 6. sezonuyla 21 Eylül Pazar akşamı izleyiciyle buluşuyor…
00:20 Devlet Bahçeli, “Uluslararası toplum, ABD-İsrail ortak yapımı cinayet ve yıkım politikasına sonuna kadar direniş göstermesi gerekiyor”
00:10 Türkiye’nin devlet arşivlerinde korunan Osmanlı dönemine ait Filistin tapu kayıtları, uluslararası hukuk açısından kritik bir öneme sahip.
00:02 YSK bugün CHP gündemiyle toplanacak
00:01 Hafta sonu beklenen hava durumuna ilişkin değerlendirme
22:37 “Fenerbahçe’ye giderek hata yaptım”
12:43 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
12:03 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
03:38 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti’nin Çarpık Ekonomi Politikaları yüzünden 300 Bin Genç Okulu Bıraktı!”
03:16 5. Finansal Güvenlik Olimpiyatına Türkiye de katılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye’nin 1974’te Kıbrıs’a yaptığı müdahaleyi Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline benzetmek, gerçeklerin çok ucuz bir şekilde çarpıtılmasıdır

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye’nin 1974’te Kıbrıs’a yaptığı müdahaleyi Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline benzetmek, gerçeklerin çok ucuz bir şekilde çarpıtılmasıdır
25 Nisan 2023
6
A+
A-

* TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Meclis Başkanı Annita Dimitriu’nun AB Parlamento Başkanları Zirvesi’ndeki iddialarına karşı dört kez söz alarak sert tepki gösterdi.

* Meclis Başkanı Şentop, Dimitriu’nun, 1974’te Türkiye’nin Kıbrıs adasına müdahalesini “işgal” olarak nitelemesine tepki göstererek,”Türkiye’nin 1974 yılında Kıbrıs’a yaptığı müdahaleyi Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline benzetmek, gerçekleri çok ucuz bir şekilde çarpıtılması.”dedi.

UHA / Europe İnternational News Agency (PRAG)

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘TBMM İnternet Sitesi’nden aktardığı haberine göre, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Meclis Başkanı Annita Dimitriu’nun, Türkiye’nin Kıbrıs Barış Harekatı’nı “işgal” olarak nitelemesine tepki göstererek, “Türkiye’nin 1974 yılında Kıbrıs’a yaptığı müdahaleyi Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline benzetmek, gerçeklerin çok ucuz bir şekilde çarpıtılması.” dedi.

Şentop, AB Parlamento Başkanları Zirvesi’nde, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Meclis Başkanı Dimitriu’nin Türkiye’ye yönelik sözlerine tepki gösterdi.

Dimitriu’nun Türkiye’ye yönelik yersiz ve hukuksuz ithamlarda bulunduğunu belirten Şentop, Türkiye’nin, 1959 tarihli Kıbrıs Cumhuriyetini kuran Zürih ve Londra anlaşmalarındaki garantör ülke haklarını kullanarak soydaşlarını bir katliamdan korumak için Kıbrıs’a gittiğini söyledi.

Türkiye’nin adada barış ve güvenliği tesis ettiğini vurgulayan Şentop, “Türkiye’nin 1974 yılında Kıbrıs’a yaptığı müdahaleyi Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline benzetmek, gerçeklerin çok ucuz bir şekilde çarpıtılmasıdır.” diye konuştu.

Şentop, Barış Harekatı’nın uluslararası hukuka uygun, 1959 Zürih ve Londra anlaşmalarının Türkiye’ye vermiş olduğu garantörlük yetkisinin gereği olduğunu ifade etti. TBMM Başkanı Şentop, şunları kaydetti:

“Bugün birçok Kıbrıslı Rum da 1974 yılı öncesinde Türklerin maruz bırakıldığı katliam ve soykırımın yanlış olduğunu dile getirmektedir. Sonraki süreçte de hem Türkiye hem de Kıbrıs Türkü, adil bir çözüm için hazır olduğunu muhataplarına iletmiştir. Nitekim 2004 yılında BM gözetiminde yapılan referandumda görüldüğü üzere Kıbrıs Türkü çözümü onaylamış, Rum tarafı ise barış ve iki toplumun birlikte yaşama iradesini reddetmiştir. Bu arada AB’nin Kıbrıs Türküne olan taahhütlerini de yerine getirmediğini ifade etmek isterim. Bu iddiaların halen burada konuşuluyor olması, AB toplantılarının bu tür gerçeklikten uzak yaklaşımlarla esir alındığı ve AB’nin stratejik bakış açısını geliştirmesini engellediği yönündeki sözlerimin ispatı niteliğinde.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.