enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TBMM Başkanı Şentop, Karadağ Başbakanı Krivokapiç ile görüştü

TBMM Başkanı Şentop, Karadağ Başbakanı Krivokapiç ile görüştü
24 Aralık 2021
375
A+
A-

PODGORİTSA-UHA HABER / TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Karadağ Başbakanı Zdravko Krivokapiç ile bir araya geldi.

TBMM Başkanı Şentop’un Krivokapiç görüşmesi, Villa Gorica Devlet Konukevi’nde basına kapalı gerçekleşti.

Edinilen bilgiye göre, Meclis Başkanı Şentop görüşmede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ağustosta Karadağ’a tarihi ve çok başarılı geçen bir ziyaret gerçekleştirdiği, dostane, kardeşçe ve sorunlardan ari ikili ilişkilerin daha da ileri taşınmasındaki kararlıklarını teyit ettiğini hatırlattı.

Erdoğan’ın burada son derece yararlı üst düzey temaslar gerçekleştirdiğini belirten Şentop, bu kapsamda, ikili ticaret hacminin 250 milyon dolara çıkarılması hususunda mutabık kalındığını anımsattı.

Şentop, parlamentolar arası ilişkilere de değinerek, iki ülkenin parlamentoları arasındaki iş birliğinin hız kazanmasına önem verdiklerini ve iki ülke parlamentoları arasındaki mevcut iş birliğinin, ortak tarihin getirdiği yakınlık ve beşeri bağların da katkısıyla sürekli gelişmesini arzuladıklarını söyledi.

İki parlamento arasında bugün imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde öncelikle idari teşkilatlar arasındaki bilgi ve tecrübe paylaşımını hızla başlattıklarını dile getiren Şentop, parlamentolar arasındaki ilişkileri, ihtisas komisyonları ve dostluk gruplarını da güçlendirmek istediklerini ifade etti.

Karadağ Parlamentosunda Türkiye Dostluk Grubunun tesis edilmesiyle artık daha da yakın çalışacaklarına inandıklarını belirten Şentop, Karadağ’ın kendileri için Balkanlar’daki istikrar ve huzurun en önemli aktörlerinden biri olduğunu vurguladı.

Şentop, Karadağ’ın çok kültürlü, çok dinli, çok etnisiteli yapısını Krivokapiç’in de katkılarıyla ileriki dönemde de koruyacağına inancını yineledi.

İki dost ve müttefik ülke olarak mükemmel ilişkilere ve yüksek düzeyli diyaloğa sahip olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Şentop, salgının etkisiyle azalan üst düzey temasların yeniden hız kazanmasının, iki ülke arasındaki son derece müspet ilişkilerin daha da derinleşmesine katkı sağlayacağından emin olduğunun altını çizdi.

Şentop, giderek artan ikili ticaret hacminin bu sene salgından olumsuz etkilendiğini söyleyerek, Türk firmalarının, turizm, sağlık, inşaat ve altyapı gibi sektörlerde istihdam yaratacak işler yapmasını teşvik ettiklerini ifade etti.

Kültür ve eğitim alanında da büyük bir iş birliği potansiyeline sahip olduklarını dile getiren Şentop, TİKA’nın restorasyon, eğitim ve sağlık alanındaki projeleri, Yunus Emre Enstitüsü’nün kültür-sanat faaliyetleri de iki ülke ilişkilerinin önemli bir boyutunu kapsadığını belirtti.

Şentop, Karadağ’da TİKA’nın bugüne kadar 399 proje ve faaliyeti hayata geçirdiğine dikkati çekerek, Podgoritsa Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin kuruluşundan bu yana 1686 öğrenciye Türkçe eğitimi verdiğini kaydetti.

[UHA Haber Ajansı, 24 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.