enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
16:32 Ruhangiz Aliyeva, “Halk Birliği Temsilcilik Ofisleri, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Guba-Haçmaz Ekonomik Bölgesinde faaliyete geçti”
10:01 Hayırseverlerin Başkenti: Kayseri
09:59 FNSS, Nurol Makina ve Miilux OY arasında Teknik İş Ortaklığı Protokolü imzalandı
06:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimize nasıl daha iyi hizmet ederiz buna odaklanıyoruz”
05:08 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan,”Gerçeği sadece CHP genel başkanı görmüyor”
00:53 ABD’de tabu kırıldı: Gazze’yi konuşan kazandı
00:41 (TÜİK) verilerine göre, il ve ilçe merkezlerinde ikamet ederken belde ve köylerde yaşayanların oranı geriledi…
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: 28 Şubat artığı faşizan zihniyeti lanetliyorum
00:05 İstanbul’da İl Tarım ve Orman ile Ticaret müdürlüklerine bağlı ekiplerince, ramazan ayı öncesinde kasaplara yönelik denetimler artırıldı
14:48 İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür
14:32 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, Zeynep Güneş Akgün’e destek
11:38 İçişleri Bakanı Çiftçi’den Erzurum’a duygusal veda
11:02 Kabinede bayrak değişimi
06:57 Kas Yırtılması Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?
00:59 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Adana ve Mersin’deki sel mağdurlarına 33,5 milyon lira kaynak
00:54 Doğa Koleji Kocaeli’den yıllara yayılan istikrarlı başarı
00:53 Parasıyla bile satın almak zordu: ASPİLSAN yerlisini üretti
00:53 Mehmetçik Almanya’daki dev NATO Tatbikatı’na katılıyor
00:37 Bakan Göktaş’tan Güvenli İnternet Günü paylaşımı
00:34 Sakarya taraftar grubundan açıklama: Gerilimi tırmandırmayın
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tanklar ve insanlar

Tanklar ve insanlar
8 Mart 2022
394
A+
A-

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cumartesi günü “Gönül Dağı”dan sonra saat 00.15’te  TRT 1 Ekranlarında..

NATO ile Rusya arasında bir “tepişme”den mi ibaret? Kim haklı, kim haksız? Kim, nereden geliyor? Arkasında nasıl bir tarih, nasıl bir gelenek var? Bir de böyle anlatsak, anlayan olur mu acaba?

Şu resme iyi bakın. Herson düştü. Sıradan halktan binlerce insan, sokaklara dökülüp Rus askerlerinin gözünün içine baka baka Rus işgalini protesto etti. Siz de böyle bakın, gerçeğin gözünün içine. İçlerinden biri, elinde Ukrayna bayrağı, hareket halindeki zırhlı personel taşıyıcısının üzerine çıktı. Bayrağını adetâ o askeri aracın üzerine dikti.

Hem müthiş, hem tanıdık bir sahne. Timothy Snyder’ın Bloodlands’inin, “Kan Diyarları”nın tarihinden bir sayfa daha.

Tanklar ve insanlar. 1956 Macaristan. Halk ayaklanması ve sonra Sovyet tankları. 1968 Çekoslovakya. Demokratik sosyalizm denemesi ve sonra Sovyet tankları. 1989 Çin. Demokrasi gösterileri ve halka ateş açan 38. Ordunun tankları. 2016 Türkiye. Gülencilerin darbe girişimi ve tankları.

2022 Ukrayna. Ezberlemeye başladığımız kentler. Herson, Mariupol, Kyiv, Harkiv, Lviv. Böyle uzun bir zincirin ucunda yer alıyor.

Budapeşte, 23 Ekim 1956. Macar Devrimi’nin başlangıcı.

20-21 Ağustos 1968: Prag Baharı’nın ardından, Çekoslovakya’nın Sovyetler Birliği ve dört Varşova Paktı ülkesinin birliklerince işgali. Bir protestocu, Sovyet tankının üzerine çıkmış, Çek bayrağını sallıyor.

Bir Çekoslovak genci, tanklarının üzerindeki Sovyet askerlerine sesleniyor, konuşuyor, meydan okuyor.

Bir başka Çekoslovak genci, elindeki gazete haberleriyle, belki de yaşıtı olabilecek bir Sovyet askerine, dünyanın istilâyı nasıl gördüğünü anlatmaya çalışıyor.

Bu Çekoslovak genci, elindeki bayrağı bir Sovyet tankının üzerine sermeye çalışırken vurulup öldürülmüş; cansız yatıyor.

(Solda) Jan Palach. 19 Ocak 1969’da kendini yaktı, işgali protesto için. Üç gün sonra hastanede can verdi. 20 yaşındaydı. (Sağda) Jan Zajic. 25 Şubat 1969’da o da kendini yaktı, aynı yerde. Hemen oracıkta can verdi. 18 yaşındaydı.

Çin, Beycing. Tiananmen Meydanı. 5 Haziran 1989. Demokrasi gösterilerinin ezilmesinden bir gün sonra. Elinde iki alışveriş torbası, beyaz gömlekli, siyah pantalonlu bir genç, T-59 tanklarının yolunu kesiyor. Sağından solundan geçmeye çalışıyorlar; hep önlerine dikiliyor. Motorlarını durduruyorlar. Öndeki tankın üzerine çıkıyor. Tank mürettebatından bir askerle ve sonra tankın komutanıyla konuşuyor. İniyor. Motorlar tekrar çalışıyor. Tekrar yollarını kesiyor. Mavi üniformalı iki adam gelip götürüyor. Kayboluyor. Yetkili makamlar susuyor. Bugün Çin’de, bu konuyu açmak bile suç. İsmi de, başına ne geldiği de bilinmiyor.

Türkiye, 15 Temmuz 2016.

Ukrayna, 4 Mart 2022. Basıyor, çıkıyor, açıyor, sallıyor, dalgalandırıyor.

Halil Berktay, serbestiyet.com sitesinin yazarı.

Prof. Dr. Halil Berktay

Kaynak : Serbest Fikirler Derneği ‘Serbestiyet’

[UHA Haber Ajansı, 08 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.