enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:30 Uykusuzluk depresyona yol açıyor
00:12 Aile Birliğimiz Tehlike Altında
00:01 Dr. Elvin Abdurahmanlı: “Türk Dünyası Artık Küresel Bir Aktör” 
10:35 Yüzyılın Konut Projesi’nde yeni haftanın kura takvimi
09:28 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency ve UHA / İnternational News Agency ’16 Ocak Basın Onur Günü’nde onurlandırıldı
09:15 16 Ocak Basın Onur Günü’nden notlar..
08:04 Kuşadası Güvercinada Açık Hava Müzesi’ni 2025 yılında181 bin 419 kişi ziyaret etti
07:52 Petrol savaşları yerini ‘kritik mineral’ savaşlarına bırakabilir
06:36 CHP Genel Başkanı Özel’in ‘ben 30 yıl yatarım, siz de yatarsınız’ sözlerine tepkiler sürüyor
06:32 Aydın’ın Kuşadası’nda, Kurumlar Arası Gerginlik Hizmeti Aksatıyor
04:30 Kırmızı Bültenle aranan suçlular yakalanarak Türkiye’ye getirildi
04:29 Kırmızı Bültenle aranan suçlular yakalanarak Türkiye’ye getirildi
00:53
00:23 İklim değişikliklerin dünyamıza Faturası: Susuzluk
18:27 Ömer Çelik’ten CHP’ye tepki: Saldırganlık bir siyaset biçimi değildir
17:55 Sosyal medyada suç örgütlerini öven 325 şüpheli yakalandı
13:55 Türkiye, Sudan konulu beşinci istişare toplantısına katıldı
10:48 100’ün Üzerinde Ülkeden Alıcılar, Bebek ve Çocuk Ürünleri İçin Geliyor
00:50 Bakan Göktaş, “Biz aynı aileye, farklı kapılardan ulaşan kurumlarız”
00:41 Ticaret Bakanlığı tüm gümrük işlemlerinde dijitalleşme ve şeffaflık konularında yeni adım attı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Taliban sözcüsü: Eşref Gani gitmeden Afganistan’a barış gelmez

Taliban sözcüsü: Eşref Gani gitmeden Afganistan’a barış gelmez
24 Temmuz 2021
362
A+
A-

UHA HABER / Taliban, Afganistan’da gücü tekellerine almak gibi bir amaçları olmadığını fakat Devlet Başkanı Eşref Gani gitmeden ülkede barış olamayacağını açıkladı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı haberinde, AP’ye konuşan Taliban sözcüsü Suheyl Şahin, Gani’nin görevi bırakması ve müzakerelerle çatışmalardaki tüm tarafların kabul edebileceği bir hükümetin kurulmasının ardından silahları bırakacaklarını belirtti.

Geçmişte gücün tek elde toplanmasının başarısızlıkla sonuçlandığını hatırlatan Şahin aynı formülü tekrarlamayacaklarını vurguladı. Taliban’ın müzakereler heyetinde de yer alan Şahin bu açıklamasıyla Taliban’ın 20 yıl önce kontrolü ele geçirdiğinde hata yapıldığını da kabul etmiş oldu.

Gani’yi savaş çığırtkanlığı yapmakla suçlayan Şahin, devlet başkanının Kurban Bayramı dolayısıyla yaptığı konuşmada Taliban’a karşı büyük bir operasyon yapma sözü verdiğini hatırlattı.

2019 yılındaki seçimlerle ilgili yapılan şaibe iddialarına vurgu yapan Şahin, Gani’nin yönetiminin meşru olmadığını savundu. 2019 yılındaki seçimlerden sonra hem Gani hem de rakibi Abdullah Abdullah zafer ilan etmiş daha sonra yapılan uzlaşma ile Abdullah hükümette iki numaralı isim olmuş ve Uzlaşma Konseyi’ne başkanlık etmeye başlamıştı.

Abdullah geçtiğimiz hafta Katar’ın başkenti Doha’da Taliban’la yapılan müzakerelerde de hükümeti temsil eden delegasyona liderlik etmişti. Müzakereler daha fazla görüşme ve ülkedeki altyapı ve sivillerin korunması sözleriyle tamamlanmıştı.

Şahin müzakereleri iyi bir başlangıç olarak nitelese de Gani görevi sürdürürken Taliban’a yapılan ateşkes çağrılarının teslim olma talebinden farksız olmadığını vurguladı.

Şahin “Ateşkesten önce herkesin kabul edeceği bir hükümetin kurulması lazım. O zaman savaş olmaz,” ifadelerini kullandı.

Gani ise seçimle yeni hükümet belirlenene kadar görevde kalacağını belirtiyor.

Kadınlar çalışabilecek, okula gidebilecek

Şahin yeni yönetim altında kadınların çalışabileceğini, okula gidebileceğini ve siyaset yapabileceğini fakat bunları yaparken başörtüsü takması gerekeceğini belirtti. Kadınlar ayrıca yanlarında bir erkek akrabaları olmadan da dışarı çıkabilecekler diyen Şahin, Talibanın kontrol etmeye başladığı bölgelerdeki okul ve üniversitelere faaliyetlerine eskisi gibi devam edebilecekleri talimatı verildiğini vurguladı.

Kabil’e saldırı planı yok

Başkent Kabil’e bombalı saldırı planlamadıklarını belirten Şahin, Taliban’ın şu ana kadar çatışmaya girmekten kaçındığını ve ele geçirilen bölgelerin müzakerelerle kontrol altına alındığını belirtti.

Şahin “Çatışma yoluna gitseydik 194 ili sekiz haftada ele geçirmemiz çok zor olurdu,” ifadelerini kullandı.

Taliban Afganistandaki 419 ilin yaklaşık yarısını kontrol ederken 34 bölgesel başkenti girmedi.

[UHA Haber Ajansı, 24 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.