enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:06 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:54 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:39 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:32 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
09:57 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:10 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:47 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
13:01 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
23:11 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
22:47 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
22:05 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:19 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
21:02 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türkiye, bugün içeride ve dışarıda hayal edilen şeyleri başarmaya, gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor
20:35 Ömer Çelik: İHA/SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmemiz beka meselesidir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Suudi Arabistan’da yılın ilk altı ayında 40 idam

Suudi Arabistan’da yılın ilk altı ayında 40 idam
4 Ağustos 2021
344
A+
A-

UHA HABER / Uluslararası Af Örgütü, Suudi Arabistan’da bu yılın ilk altı ayında idam cezasına çarptırılan 40 kişinin cezasının infaz edildiğini duyurdu. Bunun 2020’deki infazların toplam sayısından daha yüksek olduğu bildirildi.

Uluslararası Af Örgütü (Aİ), Suudi Arabistan’nın G20 Dönem Başkanlığı’nı devretmesinden sonra ülkedeki idam cezası infazlarında artış kaydedildiğini duyurdu. Örgüt, ülkede bu senenin Ocak- Temmuz aylarında idam cezasına çarptırılan toplam 40 kişinin cezasının infaz edildiğini duyurdu. Bunun 2020’deki infazların toplam sayısından daha yüksek olduğu belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü’nün konuyla ilgili yeni açıkladığı rapora göre, Suudi Arabistan’ın G20 Dönem Başkanlığı’nı yürüttüğü 1 Aralık 2019 – 1 Aralık 2020’de toplam 27 kişi idam edildi. Ancak dönem başkanlığının İtalya’ya devredilmesiyle birlikte infazlara yeniden başlandığı ve dokuz kişinin idam edildiği kaydedildi. Kamuoyunun dikkatlerinin başka yere çevrilmesinin ardından Suudi makamların “insanlara yönelik acımasız takibatına devam ettiğini” belirten Uluslararası Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Lynn Maaluf, çok sayıda kişinin adil olmayan yargılama sonucunda mahkum edildiğini ve ölümle cezalandırıldığını vurguladı.

Bazı itiraflar işkenceyle alınıyor

Uluslararası Af Örgütü’nün raporlarına göre Suudi Arabistan’da şüphelilerin ifadeleri aralarında işkence gibi yöntemlerin de bulunduğu metotlarla alınan itiraflara dayanıyor.

İnternetten yayılan ironik veya kara mizah türü paylaşımlarda veya insan haklarına ilişkin faaliyetlerde bile çok sayıda kişinin yine bu senenin ilk altı ayında uzun süreli hapis cezalarına çarptırıldığı belirtiliyor.

Uluslararası Af Örgütü, hapis cezaları dışında insanlara seyahat yasağı uygulandığını da rapor ediyor. Buna örneklerden birinin de kadın hakları aktivisti Luceyn el-Hezlul vakası olduğu hatırlatılıp, kadınların araç kullanabilmesi için gösterdiği çabasından dolayı üç yıl tecilli hapis cezasına çarptırıldığı aktarılıyor.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre Suudi Arabistan’ın G20 Dönem Başkanlığı’na sahip olduğu Aralık 2019- Aralık 2020 dönemi ülkedeki baskı ve yaptırımlar için sadece kısa bir nefes alma dönemiydi.

Verilere göre Suudi Arabistan’da temel haklar, düşünce özgürlüğü ve insan hakları alanlarındaki faaliyetleri nedeniyle mahkum edilen en az 39 kişi cezaevlerinden bulunuyor. Riyad yönetimi ölüm cezası infazlarında dünya çapında ilk sırada geliyor. Uluslararası Af Örgütü’nün araştırmasına göre, 2019 yılında Suudi Arabistan yönetimi bazıları kamuya açık 184 kişinin ölüm cezasını infaz etti.

[UHA Haber Ajansı, 04 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.