enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:29 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş’ta, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Suriye’ye Girip Çıkma Dışındaki Harekat Doğru Olmaz”

“Suriye’ye Girip Çıkma Dışındaki Harekat Doğru Olmaz”
14 Aralık 2022
507
A+
A-

ABD’nin Suriye eski özel temsilcisi James Jeffrey Türkiye’nin Suriye’ye olası kara harekatına ilişkin, “Suriye’deki mevcut durumda çok küçük kapsamlı ‘girip çıkma’ şeklindeki terörle mücadele operasyonları haricinde hiçbir harekat doğru olmayacaktır” dedi.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘VOA‘ kaynaklı NTV’nin haberine göre, Türkiye’de bu ay başında temaslarda bulunan Jeffrey, NTV kanalına açıklamalarda bulundu.

Jeffrey’nin Türkiye ziyaretinden sonra 6 Aralık’ta “Foreign Policy” dergisinde bir makalesi yayınlandı. “ABD Suriye operasyonunu engellemek için Türkiye’yi nasıl ikna edecek?” başlıklı makalesinde Jeffrey, Türkiye’nin Suriye sınırının güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili 2019 yılındaki anlaşmanın canlandırılması gerektiğini dile getirdi.

Jeffrey, makalesinde, “Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Menbiç ve Kobani’den çekilebilir” ve “Türkiye’ye Suriye’nin kuzeyinden saldırılmayacak” maddesini “Türkiye’ye Suriye’nin hiçbir yerinden saldırılmayacak” şeklinde revize edilmesi önerilerinde bulundu.

“ABD, Türkiye’ye böyle bir garanti veremez”

ABD’nin 17 Ekim 2019 tarihli anlaşmaya uyduğunu savunan Jeffrey, “Anlaşma YPG’nin Suriye’nin hiçbir bölgesinden Türkiye’ye saldırmayacağı şeklinde genişletilebilir mi? ABD böyle bir garanti verebilir mi Türkiye’ye?” sorusuna, şu yanıtı verdi:

“ABD Türkiye’ye böyle bir garanti veremez. SDG de böyle bir garanti veremez. Verdikleri garanti kuzeydoğudan bir saldırı olmayacağıydı. Saldırıdan kasıt, örneğin Kobani’den roket saldırısı yapılmayacağı şeklindeydi.”

“YPG/PKK, SDG’nin kontrolunda değil”

Sorunu çözmenin bir yolunun SDG’nin Suriye’nin hiçbir noktasından Türkiye’ye saldırı gerçekleştirmeyeceği sözü vermesi olabileceğini vurgulayan Jeffrey, “Bence SDG Türkiye’ye saldırı yapılmayacağı garantisi verirse faydalı olacaktır. Ancak sorun şu ki, SDG ve liderleri Suriye’deki YPG/PKK güçlerinin kontrolunda değil. Bu da bir sorun” dedi.

Türkiye’nin Suriye’ye olası bir kara harekatına ilişkin ise Jeffrey,
“Suriye’deki mevcut durumda çok küçük kapsamlı ‘girip çıkma’ şeklindeki terörle mücadele operasyonları haricinde hiçbir harekat doğru olmayacaktır. Kim tarafından ve nerede yapılıyor olursa olsun Suriye’de bir kara harekatı birçok şeyi riske atıyor” diye konuştu.

“Türkiye ve Rusya’nın ortak devriyeye çıkabileceğini düşünüyorum”

Türkiye’nin isteği doğrultusunda bir anlaşma olması ve YPG’nin 30 kilometre geriye çekilmesi durumunda boşluğu kimin dolduracağı sorusuna karşılık ise Jeffrey, şu yanıtı verdi:

“Rus yetkililerle görüşmelerimden, ki bu değişmiş olabilir, Rusya ve Esat rejimi burada kontrolun kendilerinde kalmasında ısrar edebilirler. 2019 Soçi anlaşmasına göre Türk-Rus ortak devriyeleri yapılması gerekiyordu. Soçi anlaşmasına geri dönüş gerçekleşirse Türkiye ve Rusya’nın ortak devriyeye çıkabileceğini düşünüyorum ancak Türkiye’nin kalıcı bir varlığı olacağını sanmıyorum. Tahminim bu yönde, ancak Türkiye ve Rusya arasındaki görüşmeler konusunda bilgim yok.”

[UHA Haber Ajansı, 14 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.