enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:30 Meclis’in bayram sonrası gündemi yoğun
09:14 İran, ABD ve İsrail’in saldırılarına misilleme olarak, İsrail’de Dimona’nun ardından Arad’ı da vurdu
00:57 Bir Krizin Anatomisi: Hürmüz Boğazı’nda Hukuk ve Sigorta
00:28 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | İsmet İnönü
00:20 Gazeteci Kutub Elaraby yazdı: Batı’nın Savaşlarda Dini Söylem Kullanımı
19:35 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:18 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:02 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:55 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:16 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:49 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:08 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:55 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
00:46 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
22:45 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Suriye’de açlık krizi: Yeni bir felaket kapıda

Suriye’de açlık krizi: Yeni bir felaket kapıda
27 Haziran 2021
728
A+
A-

UHA HABER / BM bünyesindeki Dünya Gıda Programı, Suriye’de iç savaşın başından bu yana en büyük açlık sorununun yaşandığını açıkladı. DSÖ de yeni bir “insani felaket” yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Dünya Gıda Programı (WFP), Suriye’de 12,4 milyon insanın gıda erişimi konusunda sorun yaşadığını açıkladı. Bu sayıda, geçen yıla kıyasla 4,5 milyon artış kaydedildi.

Bu nedenle WFP, Suriye’de Esad rejimi tarafından kontrol edilmeyen bölgelere Türkiye üzerinden yardım ulaştırılmasına imkân tanıyan BM düzenlemesinin uzatılması için çağrıda bulundu. WFP sözcüsü Tomson Phiri, İsviçre’nin Cenevre kentinde yaptığı açıklamada, “Milyonlarca insanın hayatı söz konusu” ifadesini kullandı.

Süre 10 Temmuz’da doluyor

Söz konusu düzenlemeyi içeren BM kararının süresi, Güvenlik Konseyi tarafından uzatılmadığı takdirde 10 Temmuz’da sona erecek. Ancak BM Güvenlik Konseyi’nde veto hakkı bulunan Rusya, Suriye’de rejim kontrolündeki bölgelere yardım ulaşmasını sağlayan tek yol olan bu sınır geçişlerinin sonlandırılmasını ve yardımların Şam üzerinden iletilmesini istiyor.

Türkiye sınırındaki Bab el Hava kapısından geçen BM yardım tırları

Türkiye sınırındaki Bab el Hava kapısından geçen BM yardım tırları

WFP’ye göre, Suriye’de gıda fiyatlarının önceki yıla kıyasla yüzde 247 artması ve insanların iç savaş nedeniyle sürekli yer değiştirmelerinden ötürü artık gıdaya ayıracak paralarının kalmaması bölgedeki sorunu daha da derinleştirdi.

Suriye’nin özellikle kuzeybatısında durumun dramatik olduğunu belirten Phiri, bu bölgede yaklaşık 2,4 milyon insanın Türkiye sınırını geçerek ulaşacak gıda, ilaç ve diğer zaruri gereksinimlere bağlı olarak yaşadığını vurguladı. Phiri, sevkiyatın, muhaliflerin kontrolündeki bu bölgelere Şam’dan yapılmasının şu an bir alternatif olamayacağını belirtti.

Yeni bir “insani felaket” uyarısı

BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de söz konusu BM kararının uzatılmamasının, muhaliflerin kontrolündeki kuzeybatı bölgesi için yeni bir “insani felakete” sebep olabileceği uyarısında bulundu.

DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, düzenlemenin 12 ay daha uzatılmasının, insanların hayatının kurtarılması için “zaruri” olduğunu ifade etti.

BM verilerine göre, Türkiye ile Suriye arasındaki Bab el Hava sınır kapısından her ay, bölgedeki 2,4 milyon insan için Covid-19 aşıları dâhil yardım malzemesi taşıyan yaklaşık bin kamyon geçiyor.

Cenevre’de gazetecilere konuşan Lindmeier, bu yardımların kesilmesinin, hastalık ve ölümlerin artmasına neden olacağını söyledi. DSÖ sözcüsü Lindmeier, BM’nin geçmişte Şam üzerinden yardım ulaştırmaya yönelik çabalarının başarılı olmadığını hatırlattı.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 27 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.