enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:43 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:33 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi..
12:53 Trump’ın İlk 100 Günü
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Su israfını önlemenin yolu musluklarımızdan geçiyor

Su israfını önlemenin yolu musluklarımızdan geçiyor
13 Haziran 2021
897
A+
A-

UHA HABER / Kuraklık, dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük tehlikelerden biri. Salgın sürecinde son 1 yılda kişi başına düşen yıllık su tüketimi yüzde 40 arttı. Peki, hangi yanlışları yapıyoruz? Nasıl tedbirler almalıyız? Detaylar haberimizde.

Fazla su tüketiminin önlenmesinde devlet eliyle alınan tedbirlerin büyüklüğü kadar evlerde ve tarımsal faaliyetlerde alınan tedbirlerin de önemi büyük. Bu sayede yıllık tonlarca litre su kaybı önlenebilir.

Saniyede bir damla su sızdıran musluğun yılda 12 bin veya diş fırçalarken akan suyun yılda 11 bin litre su kaybına neden olması evimizde alınacak önlemlerin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

[Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt]

[[Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt]]

Peki, su tasarrufu neden önemli? Evde su israfını önlemek için ne gibi tedbirler almak gerekiyor? Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen TRT Haber’de değerlendirdi.

“Suyumuzu hoyratça değil verimli kullanalım”

Suyun insanların vazgeçilmez en doğal malzemesi olduğunu söyleyen Dikmen, evlerde alınacak önlemleri şöyle anlattı:

“Öncelikle kullanmış olduğumuz armatörlerde sıcak–soğuk su karışımını sağlayacak A sınıfı muslukların olması gerek. Musluklarımızda, boru bağlantı yerlerinde contalarımızı kontrol ederek bunları onarırsak kayıp ve kaçakları önlemiş oluruz. Evde kullandığımız makineleri alırken, az enerji ve az su tüketenlerini tercih etmemiz, yine makineleri kullanırken bunları çok az dolu, yarı dolu veya çok dolu kullanmamız gerekiyor. Yine önemli bir önlemde, makinelerde ön yıkama kullanılmaması. Çünkü bu ciddi şekilde su tüketimine sebep oluyor. Fazla köpüren deterjanlar da kullanılmamalı.”

[Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt]

[[Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt]]

Dikmen, ellerimizi yıkadığımızda, dişimizi fırçaladığımızda veya tıraş olurken kullanmadığımız anlarda musluğun kapatılması gerektiğine vurgu yaptı.

Duşa girildiğinde musluktan sıcak su gelene kadar akan soğuk suyun bir kapta biriktirilmesinin yararlı olacağını belirtti.

2019’daki su kaybı yüzde 37

Vatandaşların haricinde belediyelerinde bazı önlemler alması gerektiğini söyleyen Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen, “Biz belediyelerimizden de gelen raporlar doğrultusunda bir değerlendirme yaptığımızda, 2019’daki su kayıp miktarımız yüzde 37. Bu, şebekeye basılan 5,3 milyar metreküp suyun, 2 milyar metreküplük kısmının musluktan atmaması demek. Bu suyun 3,3 milyar metreküpü musluktan akıyor, geri kalanı tüketiciye ulaşmadan boru bağlantılarından, çatlaklardan sızarak kayboluyor” diye konuştu.

Dikmen, fiziki kayıpların yüzde 20, idari kayıpların da yüzde 5 düzeyine inmesi durumunda, 454 milyon metreküplük suyun rezervuarlarda kalacağını ve bu suyu da değişik amaçlarda kullanılabileceğini kaydetti.

Haber: Deniz ASLAN & Ankara

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 13 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.