enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
03:25 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gücümüze güç katacak adımlar planlıyor ve süratle atıyoruz”
02:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC’nden dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu
00:55 Milli Eğitim Bakanı Tekin, “Bakanlıkta çok yoğun bir yapay zeka hamlesi başlattık”
00:45 Bahçeli: Alevi de bizim, Kürt de bizimdir, biz hep birlikte Türk milletiyiz
00:40 Dışişleri Bakanlığı’ndan, Yunanistan’ın Ege ve İyon Denizi’nde iki deniz parkı ilan etmesine tepki
00:05 SPD Başkanı Yıldız : Başkent’in ilave kaliteli suya ve talep yönetimine ihtiyacı var.
00:02 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Basın Federasyonunda “Anadolu Sohbetleri” toplantısında konuştu
00:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan: KKTC’yi Doğu Akdeniz’in parlayan yıldızı haline getirdik
00:47 “Düşmanımın Düşmanı Dostumdur”: İsrail’in Dürzilerle Olan Stratejik İttifakının Perde Arkası
00:36 Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’dan, “Bu hafta ülke genelinde sıcaklıkların 6 ila 12 derece artması, dolayısıyla orman uyarısı”
00:28 Burhanettin Duran: Kıbrıs davası geleceğe dair vizyonun adıdır
00:16 Dışişleri: Türkiye, KKTC’nin hak ve çıkarlarını her daim savunmaya devam edecektir
00:13 Gazze Neden Sahipsiz?
00:05 Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye’nin Filistin politikaları hakkındaki iddialar gerçeklerle asla bağdaşmıyor”
00:01 Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Türkiye’nin ilk yerli ve milli ana hat elektrikli lokomotifi ilk ticari seferini gerçekleştirdi
09:46 Türkiye en geniş hızlı tren hattına sahip 9. ülke; yapımı süren hatlar bittiğinde Almanya’yı geçecek
09:33 Roma-Napoli demiryolu hattına deprem erken uyarı sistemi: Trenler otomatik olarak duruyor
09:18 Netflix’in ilk yapay zekalı dizisi: ’10 kat daha hızlı tamamlandı’
07:32 Soykırım iddilarına karşı hukuki ve stratejik yaklaşımı yaklaşımları: Orta yolun inşası
06:50 Türkiye’nin genç gazetecileri daha iyisini yapabilir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

SPD Başkanı Yıldız : Başkent’in ilave kaliteli suya ve talep yönetimine ihtiyacı var.

SPD Başkanı Yıldız : Başkent’in ilave kaliteli suya ve talep yönetimine ihtiyacı var.
22 Temmuz 2025
6
A+
A-

* Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı Dursun Yıldız; Ankara Barajlarında ortalama aktif doluluk oranı yüzde 12’ye düştü. Ankara 2 yıl üst üste kurak dönemde su sorunu yaşıyor. Ankara’nın 5 sene sonra ilave suya ihtiyacı var. Bu ihtiyacın ABB tarafından Ankara Su Master Planında ise Kızılırmak’tan karşılanacağı açıklanıyor. Her iki suyun da kalitesi düşük .İlave arıtma tesisi yatırımı gerektiriyor. Gerede sistemi çok düşük kapasite ile çalışıyor.Başkent’in ilave kaliteli suya ve talep yönetimine ihtiyacı var. Bu konuda gerekli adımlar acil olarak atılmalı “ dedi.

* Detayı bültenimizde!…

UHA/ İnternational News Agency

SPD Başkanı Yıldız ; Su bir ulusal güvenlik meselesi ama siyasetin  gündeminde yeterince yer almıyor ! – Su Politikaları Derneği

Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı Dursun Yıldız

ANKARA, 22 TEMMUZ 2025 – Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, Ankara’nın bugün ve yakın gelecekteki sı sorunları için UHA’ya açıklamalarda bulunarak yapılması gerekenleri şöyle aktardı:

“ASKİ tarafından hazırlatılan Ankara İli İçme Suyu, Atık Su ve Yağmur Suyu Yönetimi Master Planı çalışmaları 2020 yılında başlamış ve son aşamaya gelmiştir. Ankara Master Plan Çalışması, hedef yılı 2054’e kadar Ankara’nın büyüme ve gelişmesine paralel artış gösteren içme suyu ve atık su yönetimi için sürdürülebilir bir yol haritası sunmaktadır. Ankara’da mevcut barajlar iki yıl üst üste gelen kurak dönemi karşılayamıyor. Bunun için başka bir havzadan Çamlıdere Barajı’na Gerede Tüneli ile su aktarılıyor. Ankara’ya ilave temiz su gelebilecek tek havza Gerede Çayı Havzası. Buradaki Işıklı Regülatörü yerine bir baraj yapılırsa ve havza kirletilmeden temiz tutulursa Çamlıdere Barajı temiz su ile daha çok beslenebilir. Bu çok zor değil. Çamlıdere Barajının aktif rezervuar hacmi yaklaşık 1 milyar metreküptür. Bu hacim Ankara’ya yaklaşık 2 yıl kesintisiz su temin edecek büyüklüktedir.”

SARIYAR BARAJI | Kültür Portalı

Sarıyar Barajı

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, Uluslararası Haber Ajansı’na yaptığı açıklamalarda “Ankara’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlara hiç su gelmemesi halinde 150 günlük suyu kaldı , ayrıca 5 sene içinde ilave suya ihtiyacı olacak diyerek alınması gereken önlemleri şöyle anlattı: “Ankara, yağış rejimine ve toplam nüfusuna bağlı olarak kişi başına yağışın en düşük olduğu illerimizden biri. Bu yağışlar son dönemde daha da düzensizleşti. Ankara’daki barajların su havzaları bu su yılının başından bu yana çok az yağış aldı, bu da barajlardaki ortalama doluluk oranlarını düşürdü. Ankara barajlarına yıllara göre giren su miktarları 150 milyon metreküp ile 661 milyon metreküp arasında değişiyor. Bu değişkenlik Ankara’ya kaliteli su arz güvenliğini zorluyor. Ankara’nın 5 sene içinde ilave su talebi olacak ve su temininin ekonomisi, kalitesi ve miktarı çok daha önemli bir konu haline gelecek. Bu nedenle hızlı karar alınmalı ve uygulanmalı ” dedi.

Ankara su yönetimi ve su tüketimi alaşkanlıklarını gözden geçirmeli

Yıldız, su yönetim anlayışı ve su tüketimi alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Ankara’da hem su yönetim anlayışı hem de su tüketimi alışkanlıkları yeniden gözden geçirilmeli. Biz Su Politikaları Derneği olarak yıllar önce Ankara’nın dönemsel kuraklıklara karşı kaliteli su güvenliği açısından kırılgan olduğunu belirtmiştik. Ankara’da su sorunu miktar olarak değil ama kalite olarak ortaya çıkar demiştik. Ankara’da arz ve talebin birlikte yönetilmesi gerektiğini ifade etmiştik. Kurak bir dönemin sonrasında bu tehdit tekrar gündeme gelmiş durumda. Ankara acilen suda talep yönetimine geçmeli. Suda talep yönetiminde idarenin suyu en etkili şekilde yönetmesi ve abonelerin de suyu en verimli şekilde kullanması gerekiyor. Bu yapılırken insani su hakkı kapsamındaki ücretsiz su temini ve yoksulların suya ulaşma hakkı en üst seviyede korunmalı. İklim değişikliği etkisi, artan nüfus, artan su talebi nedeniyle Ankara’nın miktar olarak su ihtiyacı artıyor. 2029 yılından itibaren Ankara’ya ilave su temini gerekecek. Ankara İÇME SUYU, ATIK SU VE YAĞMUR SUYU YÖNETİMİ MASTER PLANI 2024- 2054 ‘de bu ilave su için Kesikköprü Barajından mevcut hatla getirilecek Kızılırmak suyu alternatif olarak verilmiş. Sarıyar Barajı suyu için su kalitesi çok düşük denmiş. Sn Başkan Mansur Yavaş 4 hafta önce “İleriye yönelik olarak 2021 Sarıyar Barajı’ndan su getirme için talimat vermiştim. Oradan hattın nasıl geleceğiyle ilgili bir avan projesi var. Bizim bu dönemde bunun ihalesini yapmamız gerekiyor.  Ancak bu her iki kaynağın da su kalitesi çok düşük .İleri arıtma ihtiyacı var.”

ASKİ'den Kozan ve İmamoğlu için güçlü adımlar - GÜNDEM - Yerelin Sesi

Ankara Su Altyapısının Büyük Finansman İhtiyacı Var

Dursun Yıldız açıklamalarına şöyle devam etti;

“Hem artan su ihtiyacı nedeniyle hem da zaten bugün de yetersiz kaldıkları için önümüzdeki dönemde İvedik İçme Suyu Arıtma tesisi ve Tatlar Atık Su Arıtma tesisinde kapasite arttırımı gerekli. Zaten bu konuda Tatlar Arıtma Tesisi için çalışma başladı. Bunun yanısıra Ankara’da kayıp kaçakların azaltılması için içme suyu şebekesindeki eski hatların değişimi ve şehir sellerinin etkisinin azaltılması için yağmur suyu toplama ve uzaklaştırma hatları gibi büyük ek yatırımlar gerekecek. Bunlar için büyük finansman ihtiyacı var

Ayrıca uzmanlar yağışlarda 2030’a kadar azalma olacağını tahmin ediyor. Ankara iki yıl üst üste çok kurak dönem yaşaması durumunda su güvenliği konusunda zorluklar yaşıyor. Tüm bu nedenlerle öncelikle Ankara’nın mevcut suyunun en verimli şekilde kullanılması ve yönetilmesi gereklidir. Aksi taktirde Ankara’nın düşük kaliteli Kızılırmak suyuna ve Sarıyar Barajı suyuna bağımlılığı artacaktır.”

Su Kullanım Oranları - Suder

Su Kullanımında Dengesizlik Var

Yıldız, “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin verilerine göre toplam abonelerin yüzde 16’sı yani 263 bin abone Ankara’nın suyunun yüzde 40’ını tüketiyor. Abonelerin sadece yüzde 1,8’i de suyun yüzde 13’ünü tüketiyor. Bu durum Ankara’da su kullanımında büyük bir dengesizliğin oluştuğunu ortaya koyuyor.” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Su bir insan hakkı olarak kabul edilmeli ve kamu hizmeti anlayışı ile temin edilmelidir. Su bedeli de ödeme güçlüğü çeken kesimlere ise bedelsiz bir şekilde sağlanmalıdır. Bunun için su yönetiminde suya erişimde adalet, dengeli su dağıtımı ve tam verimlilik anlayışı esas alınmalıdır. Bu tür eşitsizlikler su yönetiminde tüm kesimlere adil su temin edilmesini zorlaştırmaktadır. ASKİ tarafından hazırlatılan Ankara İli İçme Suyu, Atık Su ve Yağmur Suyu Yönetimi Master Planı çalışmaları 2020 yılında başlamış ve son

aşamaya gelmiştir. Ankara Master Plan Çalışması, hedef yılı 2054’e kadar Ankara’nın büyüme ve gelişmesine paralel artış gösteren içme suyu ve atık su yönetimi için sürdürülebilir bir yol haritası sunmaktadır. Ankara’da mevcut barajlar iki yıl üst üste gelen kurak dönemi karşılayamıyor.

Ankara İçme Suyu 2. Merhale Gerede Sistemi Projesi - Başkent - Ankara'nın  Gazetesi

Gerede Sistemi Kenara Bırakılmamalı

Dursun Yıldız Ankara’nın ilave su ihtiyacı için sözü edilen projeler konusunda da aşağıdaki açıklamalarda bulundu :

“Ankara Su Master Planı 2024-2054 ‘de ilave su için Kızılırmak Kesikköprü ve Sarıyar Barajı sularından söz edilmiş ancak öneriler arasında Gerede Sisteminin kapasite arttırımı yok. Gerede sistemi için çok büyük yatırımlar yapıldı . 4,5 m çapında 32 km uzunluğunda Türkiye’nin en uzun içme suyu tüneli inşa edildi. Çamlıdere Barajı rezervuarı bu nedenle büyük yapıldı. Halen Batı Karadeniz havzasından Çamlıdere Barajı’na Gerede Tüneli ile su aktarılıyor. Ankara’ya ilave temiz su gelebilecek tek havza Gerede Çayı Havzası. Buradaki Işıklı Regülatörü yerine bir baraj yapılırsa ve havza kirletilmeden temiz tutulursa Çamlıdere Barajı temiz su ile daha çok beslenebilir. Çamlıdere Barajının aktif rezervuar hacmi yaklaşık 1 milyar metreküptür. Bu hacim Ankara’ya yaklaşık 2 yıl kesintisiz su temin edecek büyüklüktedir. Bu nedenlerle bu sistem bir kenara bırakılmamalıdır ”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.