enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
00:57 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
00:45 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
00:27 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
00:22 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
00:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:10 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
11:24 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Siyasi belirsizlik içindeki Libya’da son durum ne?

Siyasi belirsizlik içindeki Libya’da son durum ne?
27 Aralık 2023
29
A+
A-

Reklam

 

 

 

 

 

Uzun yıllardır istikrarsızlığın pençesinde olan Afrika’nın petrol ve doğal gaz zengini ülkesi Libya’da seçimler kangrene dönüşen sorunların anahtarı olarak görülüyor ancak ülkede uluslararası çabalara rağmen seçimler yapılamıyor.

UHA / İnternational News Agency

Selami Kökçam
Selami Kökçam

Albay Muammer Kaddafi’nin 40 yıldan fazla bir süre demir yumrukla yönettiği Libya, 2011’den beri süren bir istikrarsızlık sarmalının içerisinde. Ülkede kapsamlı istikrarın sağlanması amacıyla başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası kuruluşların seçim için sarf ettiği çabalar, derin anlaşmazlıkları tekrar ortaya çıkarıyor.

Şimdiye kadar Libya’ya atanan 6 BM Elçisi ve bir BM elçi vekili söz konusu anlaşmazlıkları sonlandırmayı başaramadı. BM’nin 7’inci Libya elçisi Abdoulaye Bathily de aynı kaderle mi karşı karşıya?

Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Abdullah Bathiliy. Fotoğraf: UNSMIL
[Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Abdullah Bathiliy. Fotoğraf: UNSMIL]

Bathily, 1 yıl önce başladığı işinde, ilk günden itibaren ülkeyi sonu olmayan bu çıkmazdan kurtarmaya ve geçici siyasi organların yıllardır süren görevlerine son vermeye çalışıyor.

Gerekli adımların atılabilmesi için, özellikle Trablus’taki Yüksek Devlet Konseyi ile Tobruk’taki Temsilciler Meclisi (TM) arasında çeşitli komiteler kuruldu ve müzakere yolları oluşturuldu. Ancak müzakereler ayrıntılara doğru yaklaştıkça bu çabalar bazı kesimlerin çıkarlarıyla çatışır hale geliyor.

Ülkedeki etkili kişi ve kuruluşlar, mevcut olmayan devlet otoritesini inşa edecek birleşik ve meşru kurumlara ulaşmak için gerekli tavizleri vermeyi kesinlikle reddediyor.

Bathily’nin girişimine paralel olarak, ABD’nin Libya Özel Elçisi Richard Norland da BM girişimini desteklediğini ima eden açıklamalar yapıyor ancak bunun ABD’nin bölgedeki gerçek niyetinin dışa vurumu olduğunu söylemek oldukça güç. Zira tüm güçler gibi hem ABD’nin hem de Avrupa Birliği’nin Libya konusunda kendi ajandaları var.

Bu gerilimin ortasında Abdülhamid Dıbeybe başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti’nin (UBH) yerine, çatışmalara taraf olmayacak, kurumları birleştirip ülkeyi seçimlere taşıyabilecek yeni bir uzlaşı otoritesinin kurulması yönünde sesler yükseliyor.

Mevcut Dıbeybe hükümeti, 2021 başında BM öncülüğünde ve Libyalı tarafların katılımıyla Cenevre’de düzenlenen diyalog forumunda mutabakatla seçildi ve temel misyonu ülkeyi genel seçimlere götürmekti. Aradan geçen 2 yıl, Afrika’nın petrol ve doğal gaz zengini ülkesinde sandıkların kurulmasına şahitlik etmedi.

Dolayısıyla bugüne kadar yaşanan çatışmalara taraf olmasa dahi 2011’den bu yana süren geçici hükümetler halkasına yeni bir halka eklemek, hem Libyalılar hem de uluslararası gözlemciler için “anlamlı bir adım” değil.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe de geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, ülkede yeni geçiş dönemleri icat etmenin seçim sürecini akamete uğratacağını belirtti.

Öte yandan BM Temsilcisi Bathily’nin çağrısıyla Ocak 2024’te, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi, TM Başkanı Salih, Libya’nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Hafter ve Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Muhammed Tekele’nin katılımıyla 5’li Toplantı düzenlenmesi planlanıyor.

Salih, Hafter ve Menfi Bingazi’de buluştu. Fotoğraf: Reuters
[Salih, Hafter ve Menfi Bingazi’de buluştu. Fotoğraf: Reuters]

Bathily de geçtiğimiz günlerde Başkanlık Konseyi Başkanı Muhamed el-Menfi, Temsilciler Meclisi başkanı Akile Salih, Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Muhammed Takale, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dıbeybe ve komutanları davet ettiğini belirtti.

Libya’nın doğusundaki güçlerin lideri Halife Hafter’in söz konusu beş kurumla ya birlikte uzlaşıya varıp siyasi süreci ilerleteceğine ya da bu çıkmazı uzatıp Libya’nın barışçıl seçimler düzenlemesini engelleyeceğine inandığını kaydeden Bathiliy, bu uzun vadeli krizin temelinde rekabet ve güven eksikliğinin yattığını vurguladı.

Gelecek ay Mısır’da gerçekleşecek toplantı Libya’nın kaderini etkileyeceği gibi Bathiliy’nin de kariyeri üzerinde önemli bir etki yapacaktır.

Anayasal çerçeve hazırlığı

Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisi’nin altışar üyesinden oluşan Seçim Yasalarını Belirleme Komitesi, ülkede seçimlerin anayasal dayanağı kabul edilen Anayasa Beyannamesi’ndeki 13. değişiklik için Fas’ın kuzeybatısındaki Buznika kentinde bir süredir toplantılar düzenliyordu.

Komite üyelerinin Libya’da seçimlerin yapılmasının önünü açan yasaları 3 Haziran’da oy çokluğuyla kabul ettiği açıklanmıştı.

Buna karşın Devlet Yüksek Konseyi’nin 61 üyesinden 54’ü ile bazı Temsilciler Meclisi milletvekillerinin yanı sıra ülkenin en güçlü muhalefet partilerinden Adalet ve İnşa Partisi ile diğer bazı partiler, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda Fas’taki toplantıdan çıkan sonuçları kabul etmediklerini duyurmuş ancak daha sonra Devlet Yüksek Konseyi alınan kararlara bağlılığını ilan etmişti.

Libya’da Seçim Yasalarını Belirleme Komitesi tarafından 9 Haziran’da yapılan yazılı açıklamada, seçim kanunları taslağının üyelerce oy birliğiyle onaylandığı, nihai olduğu ve gelecek seçimlerin bu kanunlara uygun şekilde gerçekleştirileceği belirtilmişti.

Libya Devlet Yüksek Konseyi, Seçim Yasalarını Belirleme Komitesi tarafından onaylanan seçim kanunlarının BM Libya Özel Temsilcisi Bathily’e sunulduğunu duyurmuştu.

Ülkedeki siyasi ve askeri hareketlilik

Libya’da siyasi alanda yaşanan hareketlilik her ne kadar askeri gelişmeleri arka plana atsa da henüz sorunlarını çözememiş aktörler için “güvenlik sektörü” hala en önemli alan.

Ülkenin doğusunda Halife Hafter hala tek askeri otorite olmayı sürdürürken, Batı’da da Başbakan Abdulhamit Dıbeybe konumunu güçlendiriyor. Öyle ki, Hafter ve TM ile yaşanan paralel hükümet krizinde Dıbeybe hükümetiyle ayrı düşen eski Batı Bölgesi Komutanı Usame Cuveyli’nin geri dönmesi önemli bir işaret olarak kabul ediliyor.

Menf-Cuveyli görüşmesinden bir kare Fotoğraf: Libya Başkanlık Konseyi
[Menf-Cuveyli görüşmesinden bir kare Fotoğraf: Libya Başkanlık Konseyi]

Geçtiğimiz günlerde Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi’nin Libya Ordusu Batı Bölgesi Komutanı Tümgeneral Cuveyli ile görüşmesi, “Trablus’ta yeni askeri ittifaklar mı kuruluyor?” sorusunu gündeme getirdi.

Esasen Cuveyli’nin Dıbeybe saflarına katılması etkin olduğu Zintan şehri ve Batı bölgesinde hükümetin elini oldukça rahatlatacağa benziyor ancak bu durum içeride yeni sorunlar da doğurabilir. Zira Dıbeybe’ye yakın bazı komutanlar ile Cuveyli arasında sorunlar olduğu biliniyor.

***
Yazar hakkında
Selami Kökçam, 1989’da Erzurum’da doğdu. Fırat Üniversitesi Tarih bölümünden mezun oldu. Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsünde “Suriye-İsrail İlişkileri” konulu yüksek lisansını tamamladı, Medeniyet Üniversitesinde doktora eğitimine devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesinde 5 yıl İletişim Uzmanı olarak görev yaptı. Temmuz 2018’den bu yana TRT Haber için çalışıyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.