enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:42 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Günay Uslu’nun ev sahipliğinde Amsterdam The College Hotel’deydi…
11:52 Girişimcilik Vakfı Fellow ve Challenger Programlarına başvurular için son tarih: 29 Haziran
09:27 Türkiye balistik füze projelerinde daha da hızlanacak
06:54 İzmir’in Çeşme’ye su veren Kutlu Aktaş Barajı’nda seviye yüzde 10’a geriledi, ilçenin yaklaşık 30 günlük içme suyu kaldı.
06:50 Gana uyruklu dağcı Nicholas ACKAH’ın cenazesi, aradan geçen 27 güne rağmen hâlâ Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda bekletiliyor.
00:55 Kira Artışında Dünya Birincisiyiz!
00:49 TRT1 Televizyon Kanalında reyting rekorları kıran ‘Gönül Dağı’ dizisinde Niğdeli Osman Özcan
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig’e yükselen üç kulübün yönetim kurulunu, teknik heyetini ve futbolcularını kabul etti.
00:35 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Büyükakın, KOTO Meclis Üyeleri ile istişare toplantısında bir araya geldi
00:32 Dışişleri: Netanyahu ve iş birlikçileri adil şekilde yargılanmalı
00:25 Basınla buluşan Niğde Belediye Başkanı Özdemir, Niğde’nin dönüşümüne dair önemli bilgileri paylaştı.
00:23 AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail Dışişleri Bakanının sözleri Nazi zihniyetinin temsilcisidir
00:20 Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Bungalov Tatili vaadiyle dolandırıcılık yapan çete çökertildi
00:06 Meclis’e Sunulacak Yasa Teklifi Zeytinlikleri, Korunan Alanları ve Kültürel Varlıkları Tehdit Ediyor
00:02 UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası için geri sayım başladı: Dünyanın gözü Sakarya’da olacak
00:01 ABD, İsrail’in İran saldırılarına katılacak mı?
22:23 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle yarın Türkiye’ye gelecek.
21:22 Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan Türkiye’ye ziyaret
19:20 Kızıldeniz Gölgesinde El-Şebab, DEAŞ-Somali ve Husiler İttifakı mı?
18:21 İsrail-İran savaşı’nda, Nükleer felaketten bir başka dünya savaşına kadar korkutucu senaryolar değerlendiriliyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sırpların öldürdüğü 16 Boşnak sivil daha toprağa verildi

Sırpların öldürdüğü 16 Boşnak sivil daha toprağa verildi
21 Temmuz 2022
930
A+
A-

SARAYBOSNA – UHA HABER / Bosna Hersek’in kuzeyindeki Prijedor’da, Sırplar tarafından acımasızca katledilen 16 kurban, düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildi.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) Avrupa Temsilciliğin (TRT Haber, AA’ kaynaklı haberine göre, Bosna Hersek’te 1992-1995’te yaşanan savaşta öldürülen ve 30 yıl sonra kimliği tespit edilen 16 Boşnak sivil, Kamicani Anıt Merkezi’nde kılınan cenaze namazından sonra gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandı.

Cenaze namazını kıldıran Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, nefret söylemlerinin günümüzde de var olduğuna dikkati çekerek her türlü şiddetten uzak durulması gerektiğini belirtti.

Törene katılan Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic de Prijedor’da bir soykırım işlendiğini vurgulayarak, adalet mücadelesinden asla vazgeçilmemesi gerektiğini söyledi.

“Burada insanlar dinleri, etnik kökenleri yüzünden öldürüldü”

Konsey’in Hırvat üyesi Zejko Komsic de aradan 30 yıl geçmesine rağmen yüzlerce sivilin kemik kalıntısına ulaşılamadığını ifade ederek “Burada insanlar dinleri, etnik kökenleri yüzünden öldürüldü. Bir halk yok edilmek istendi.” dedi.

Babası Fikret’i toprağa veren Sanela Zeric, babasını kaybettiğinde 6 yaşında olduğunu söyleyerek “Çok zor. Babamı hatırlamıyorum. Dua edebileceğim bir mezarının olması biraz olsun huzur veriyor.” diye konuştu.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

Bu yıl toprağa verilen kurbanların en gencinin öldürüldüğünde 19 yaşında olan Husein Jakupovic olurken, öldürüldüğünde 65 yaşında olan Edhem Kaltak ise toprağa verilen kurbanların en yaşlısı oldu.

Prijedor’da ne oldu?

Bosna’daki savaşın yeni başladığı Mart 1992’de eski Yugoslavya’daki Devlet Güvenlik Teşkilatının (UDBA) başına getirilen Sırp kökenli Simo Drljaca, Prijedor’daki 13 polis karakolunda görev yapan bin 775 Sırp’ı bir ay içinde silahlandırdı.

Sırp birlikleri, 29 Nisan gecesi o dönemde nüfusunun çoğunluğu Boşnak olan Prijedor şehrini ele geçirdi. Ağır silahlara sahip Sırp birlikleri, 23 Mayıs 1992’de Prijedor civarındaki köylere saldırdı. Prijedor ve civarındaki katliamda 102’si çocuk 3 bin 176 sivil hayatını kaybetti.

Sırplar, 31 Mayıs 1992’de yerel radyolar üzerinden yapılan duyuruyla “Sırp olmayanların evlerinin pencerelerine beyaz çarşaf asmaları, sokağa çıkarken kollarına beyaz kurdele bağlamaları” talimatı verdi. İşgalci Sırpların talimatlarını yerine getirmek zorunda kalan Sırp olmayan siviller, bu yöntemle tespit edildi. Tespit edilenler, esir kamplarına götürülerek katliamlara, işkencelere ve tecavüzlere maruz kaldı.

Prijedorlu yaklaşık 30 bin sivil, o dönemde Omarska, Keraterm, Kozarac, Trnopolje ve Manjaca’daki toplama kamplarına götürüldü. On binlerce kişi ise doğdukları topraklardan sürgün edildi.

Prijedor’daki katliamda hayatını kaybeden ve kimlik tespiti yapılan Boşnak siviller her yıl 20 Temmuz’da düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa veriliyor.

[UHA Haber Ajansı, 21 Temmuz 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.