enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:00 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
00:54 AÇEV, bir kez daha çocuklar için kıtaları aşmaya hazırlanıyor
00:46 Kartepe Belediyespor Yüzme Takımından Milli Takıma 2 Sporcu
00:34 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkan Özyurt: Nizip İş Dünyasından Türkiye’ye İhracat Başarışı
00:28 Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre ihracat, yüzde 8 artışla 20 milyar 537 milyon dolara çıktı
00:28 Azerbaycan: Uluslararası Barış ve İstikrarın Teşvik Edilmesi
00:26 Prof. Dr. Mühip Kanko, “AKP Üreten Her Şeyi Sattı, Devletin Gelir Kaynağı Vergi ve Cezalar Oldu!”
00:25 Sanayide kullanılan su nereden geliyor
00:23 Ege Genç İş İnsanları Derneği’nden (EGİAD): Güncel SGK Uygulamaları ve Geleceğin Çalışma Biçimleri
00:14 Demokrat Parti Sözcüsü Altıntaş: “Türkiye Yangın Yeri, Yönetim İhmalkâr ve Savrulmuş Hâldedir”
00:13 Kocaeli Ticaret Odası’dan dünya pazarlarına davet; Co-Matching İkili İş Görüşmeleri
00:13 Kaspersky uzmanları, kullanıcıların kişisel verilerini çalmak amacıyla oluşturulan sahte internet siteleri konusunda uyarıyor.
00:10 Yaz Geldi, Risk Arttı: Orman Yangınlarına Karşı Hazırlıklı mıyız?
00:06 Gergerlioğlu, “Kocaeli halkına trafiği çileye çeviren Siyonist destekçisi Safiport kapatılmalıdır!”
00:00 Türkiye akaryakıt sektörünün geleneksel lideri Petrol Ofisi Grubu 17. kez zirvede
10:32 Kocaeli’nin Kartepe Belediyesi’nden Taraklı Yangınına Müdahale Desteği
07:13 CHP kurultayıyla ilgili ceza davası: Görevsizlik kararı kaldırıldı
00:53 RTÜK Başkanı Şahin: “İslamofobi sadece ‘bir içerik sorunu’ değil, bir güvenlik, bir kimlik ve bir insanlık meselesi”
00:51 Yenidoğan Çetesi’ davasında 5. duruşma görüldü
00:50 Fırtınalı bir dönemde AB dönem başkanlığını devralan Danimarka’yı neler bekliyor?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Siber Güvenlik Kanunu’na göre, Siber Güvenlik Stratejisi “Milli Güvenlik Kurulu”na (MGK) benzer yapıda kurulacak Siber Güvenlik Kurulu tarafından belirlenecek…

Siber Güvenlik Kanunu’na göre, Siber Güvenlik Stratejisi “Milli Güvenlik Kurulu”na (MGK) benzer yapıda kurulacak Siber Güvenlik Kurulu tarafından belirlenecek…
13 Mart 2025
14
A+
A-

* TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerin ardından kabul edilerek yasalaşan Siber Güvenlik Kanunu’na göre, siber güvenlik milli güvenliğin ayrılmaz parçası olacak. Kritik altyapı ve bilişim sistemlerinin korunması ile güvenli bir siber uzay oluşturulması temel hedef olarak tanımlanıyor.

*Detayı haberimizde!…

UHA / İnternational News Agency

Siber Güvenlik Kurulu oluşturulacak

Siber saldırılara karşı yeni uygulamalar hayata geçirilecek, MGK’ye benzer yapıda Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında “Siber Güvenlik Kurulu” oluşturulacak. Cumhurbaşkanlığı kararıyla kurulan Siber Güvenlik Başkanlığı, çeşitli görevler üstlenecek.

Kanunla hayata geçirilecek yeni düzenlemelerle ilgili 10 soru ve yanıtları şöyle:

1- Siber güvenlikte hangi araçlar kullanılacak?

Siber güvenlikle ilgili çalışmalar, kurumsallık, süreklilik ve sürdürülebilirlik temelli yürütülecek. Siber güvenliğin sağlanmasına yönelik çalışmalarda öncelikle yerli ve milli ürünler tercih edilecek.

2- Siber güvenlik politikaları ve stratejileri nasıl yürütülecek?

Siber güvenlik politika ve stratejilerinin yürütülmesi ile siber saldırıların önlenmesi veya etkisinin azaltılmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınmasından tüm kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler sorumlu tutulacak. Siber güvenlik alanında nitelikli insan kaynağı kabiliyet ve kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar teşvikedilecek.

3- Siber Güvenlik Başkanlığı hangi görevleri yapacak?

Siber Güvenlik Başkanlığı, kritik altyapılar ve bilişim sistemlerinin siber dayanıklılığının artırılmasına, siber saldırılara karşı korunmasına, gerçekleştirilen siber saldırıların tespitine, muhtemel saldırıların önlenmesine ve etkilerinin azaltılmasına veya ortadan kaldırılmasına yönelik çalışacak. Başkanlık, siber müdahale aracının ve milli çözümlerin üretilmesi, geliştirilmesi amacıyla çalışmalar gerçekleştirilecek.

4- Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) nasıl kurulacak?

Siber Güvenlik Başkanlığı, SOME’ler kuracak, kurduracak ve denetleyecek; siber güvenlik tatbikatları gerçekleştirerek SOME’lerin “siber olay müdahale kabiliyetlerini” ölçecek.

5-Siber Saldırı olduğunda neler yapılacak?

Siber Güvenlik Başkanlığı, siber olaya maruz kalanlara yerinde veya uzaktan siber olay müdahale desteği sağlayacak. Siber uzayda bulunan ve elde edilen veriler, imajlar veya log kayıtları üzerinden saldırılara ait izler takip edilecek, bunlar incelenerek delillendirilecek. Suç teşkil ettiği değerlendirilen bulgular adli makamlar ve diğer ilgililer ile paylaşılacak.

6- Siber Güvenlik Kurulunda kimler yer alacak?

Siber Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı başkanlığında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı ve Siber Güvenlik Başkanından oluşacak.

7- Siber Güvenlik Kurulunun görevleri ne olacak?

Kurul, siber güvenlikle ilgili politika, strateji, eylem planı ve diğer düzenleyici işlemlere yönelik kararları alacak, alınan kararların tamamından veya bir kısmından istisna tutulacak kurum ve kuruluşları belirleyecek. Ayrıca Kurul, siber güvenlik alanında teşvik verilecek öncelikli alanları belirleyecek, siber güvenlik alanındaki insan kaynağının geliştirilmesine yönelik karar alacak, kritik altyapı sektörlerini tespit edecek.

8- Yazılım güvenliklerine ilişkin kriterler nasıl belirlenecek?

Siber güvenlik yazılım, donanım, ürün ve hizmetlerinin asgari güvenlik kriterleri Siber Güvenlik Başkanlığınca belirlenecek. Başkanlık, bunları sağlayacak veya tedarik edecek gerçek ve tüzel kişilere yönelik sertifikasyon, yetkilendirme ve belgelendirme süreçlerini de yönetecek.

9- Denetim süreçlerinde neler olacak?

Siber Güvenlik Başkanlığı, görevleri ile ilgili olarak gerekli gördüğü hallerde düzenlemenin kapsamına giren her türlü fiil ve işlemi denetleyebilecek, bu amaçla mahallinde inceleme yapabilecek veya yaptırabilecek. Denetime, Başkanlık personeli, yetkilendirilmiş ve belgelendirilmiş bağımsız denetçiler ve bağımsız denetim kuruluşları yetkili olacak.

10- Siber saldırılarda ve ihlallerde hangi cezalar verilecek?

Türkiye Cumhuriyeti’nin siber uzaydaki milli gücünü meydana getiren unsurlarına yönelik siber saldırı gerçekleştiren veya bu saldırı neticesinde elde ettiği her türlü veriyi siber uzayda bulunduranlara, daha ağır bir cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde 8 yıldan 12 yıla kadar; bu saldırı neticesinde elde ettiği her türlü veriyi siber uzayda yayan, başka bir yere gönderen veya satışa çıkaranlara 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilecek. Sır saklama yükümlülüğünü yerine getirmeyenler 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.