ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:14 Suriye Meselesinin Bölgesel Karakteri
13:54 Suriye’de Muhaliflerin İlerleyişi ve Gelecek Perspektifleri | 4 Aralık Suriye Durum Raporu
13:36 Suriye’de Denge Kimden Yana?
12:06 Köy Kanunu Meclis’te kabul edildi
11:54 MGK bugün Beştepe’de toplanacak
11:46 Asgari ücrette geri sayım
06:27 Koruncuk Vakfı’nın 45. yılı
06:15 Türkiye’nin önde gelen entegre lojistik şirketi Solmaz’dan ‘Eğitim Üssü’
00:50 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Merkez Bankası rezervlerimiz ciddi bir şekilde artış gösteriyor”
00:48 İsrail-Lübnan Ateşkesi: Kırılgan Bir Barış Süreci mi?
00:38 Orta Asya ülkeleri Kırgızistan ve Tacikistan arasındaki sınır anlaşmazlığı çözüme kavuştu
00:27 Plaka tescil işlemlerinde artık notere gitmeye gerek kalmayacak
00:21 Girişimcilik ve iş dünyası yedinci kez Giveback Gala’da bir araya geldi
00:14 9 terörist etkisiz hale getirildi
00:13 Bakan Yerlikaya: Bu yıl ayda ortalama 11 bin göçmen ülkesine döndü
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya Veliaht Prensi Akshino ile görüştü
00:03 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT), Valetta’daki 31. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuşacak
18:58 Türkiye-Azerbaycan Ticaretine Nizip Damgası
10:32 Doğal akışı değiştirilen ‘Dilkaya Deltası’ yok oluyor
09:35 Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) Kasım’da yüzde 3,19 ’luk artışla 3,3 milyar dolarlık ihracat…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Şerh kalktı ama veto hakkımız saklı

Şerh kalktı ama veto hakkımız saklı
3 Temmuz 2022
310
A+
A-

İSTANBUL – UHA HABER / STAR Gazetesi ‘Açık Görüş’ Yazarı Faruk Önalan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım müzakerelerinin önündeki Türkiye şerhi kalktığını belirterek, müzakerelerin bir müddet daha devam edeceği için nihai kararın henüz verilmediğini ve eğer söz konusu taahhütlerde müspet yönde herhangi bir gelişme yaşanmazsa Türkiye’nin veto hakkının ise saklı olduğuna dikkat çekti.

Yazarı Faruk Önalan, İngiltere merkezli anket ve veri analiz şirketi YouGov’un, Türkiye dahil bazı ülkelere dair “bir saldırı durumunda savunulması gerektiğini düşünüyor musunuz” sorusu ile 2019 yılında bir anket paylaştığını belirterek, Ankette Türkiye’nin savunulmasını istemeyen iki ülke öne çıktığını söyledi: Finlandiya (Evet: yüzde 5, Hayır: yüzde 69) ve İsveç (Evet: yüzde 11, Hayır: yüzde 55)

Kendi güvenlikleri söz konusu olunca…

Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası bu ikinin ülke NATO şemsiyesi altına girmek istediklerini beyan ettiklerini dile getiren Faruk Önalan, zira Rusya ile 1300 km sınırı olan Finlandiya ve komşusu İsveç’in, sıranın kendilerine gelmesinden endişe duyduklarını ifade etti.

Önalan, Türkiye’nin tamamen meşru gerekçelerle hem İsveç hem de Finlandiya’nın NATO’ya katılım talebine şerh koyduğuna da değinerek, kırmızı bültenle aranan teröristlerin, cinayet, uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlardan haklarında yakalama kararı olan kişilerin iadelerinin yapılmamasının yanında bir de vatandaşlık verildiğinin altını çizdi.

Bunun yanında, ulusal güvenlik kapsamında icra edilen operasyonlar sonrası Türkiye’ye yaptırım kararları alındığını söyleyen Faruk Önalan, şunları söyledi:

“Bununla da yetinilmeyip terör örgütünün sözde üst düzey yöneticilerini devlet kurumlarında ağırlandı. İsveç merkezli sözde “düşünce kuruluşu” kılıfı adı altında kurulan yapıların sahte “istihbarat” raporları, belgeler üretip yazılı ve görsel basına, (özellikle Arap ülkelerine) sosyal medya sitelerine servis edilmesine göz yumuldu. Şimdi kendi güvenlikleri söz konusu olduğu için Türkiye’nin bir an önce ikna edilmesi için çaba sarf ediyorlar. Oysa durum, “Türkiye’nin kaygılarını anlıyoruz” tarzındaki klasik sözlerle geçiştirilemeyecek kadar ciddi. Daha doğrusu hiçbir anlam ifade etmeyen cümlelerle Türkiye kamuoyunun ikna edilmesi mümkün değildir. Bu ülkelerin NATO’ya kabulünden sonra tekrar eski politikalarına dönmeyeceği konusunda bir garanti de yok. Zira yıllar öncesinden Yunanistan konusunda ağzı yanan Türkiye’nin yoğurdu üfleyerek yemesinin garipsenecek bir tarafı yoktur”.

Advertisement

NATO üyesi olmak isteyen Makedonya’ya Yunanistan’ın yıllarca engel çıkardığını belirten Önalan, “Son olarak 2018 yılında Bosna Hersek, Gürcistan, Makedonya ve Ukrayna olmak üzere dört ülke, NATO üyesi olma arzusunu beyan etmişti. NATO Makedonya’ya “Yunanistan ile aranızdaki “Makedon” isim sorununu çözdükten sonra müracaat edin” şeklinde cevap vermiş, “Türkiye, Makedonya Cumhuriyeti’ni anayasal adıyla tanır” şerhini düşmüştü. Ülkenin adı “Kuzey Makedonya” olarak değiştirilince Yunanistan itirazından vazgeçti. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği hakkında karşı tezleri çok daha sağlam ve haklı gerekçelere dayanıyor. Ülke sınırları içinde, Suriye’de, Irak’ta mücadele ettiğiniz terör örgütünün yöneticileri söz konusu ülkelerin Savunma Bakanı tarafından ziyaret ediliyor, Dışişleri Bakanı tarafından üst düzey ağırlanıyor” dedi.

Faruk Önalan, İsveç Expressen gazetesi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, daha önce “Öcalan” konulu bir etkinliğe katılan ve PKK/YPG’ye açık destek veren Savunma Bakanı Hultqvist’in görevden alınmasını istediğini yazdığını hatırlattı.

Erdoğan'ın işaret ettiği milletvekilini Odatv buldu: Hangi terör örgütünden çıktı - Dünya - ODATV

Önalan, “Milletvekili Amina Kakabaveh ise açık açık PKK savunuculuğu yaptığını ve örgütün “terör” listesinden çıkarılmasını talep ediyor. Bu doğrultuda Türkiye’nin haklılığı kesinlikle sorgulanabilecek noktada değildir” dedi.

Bitmeyen PKK izi

“Amina Kakabaveh, koalisyon hükümeti dengesi bakımından İsveç hükümetini adeta rehin almış durumdaydı” diyen STAR Gazetesi ‘Açık Görüş‘ Yazarı Faruk Önalan, şunları aktardı:

“Kakabaveh, İran ve Japonya tarafından terör örgütü olarak kabul edilen İran Komünist Partisi Örgütü (Komala) militanı idi.

Henüz 17 yaşında iken Türkiye’ye kaçtı. Bir dönem örgütün lideri İbrahim Alizade’nin korumalığını da yaptı. Şimdilerde ise koyu bir PKK destekçisi konumundadır. İsveç halkından önemli bir kesim bu durumdan oldukça rahatsız. “Türkiye, Kakabaveh’in iade edilmesini istiyor. Terör örgütü PKK ile bağlantıları var. Ondan kurtulmak için iyi bir fırsat. İsveç’in iç politikasına karar veremeyecek” şeklinde çok sayıda görüşü duyabilirsiniz. İsveç medyasında da benzer serzenişleri okumak mümkün” olduğunu açıkladı.

Faruk Önalan, ülkenin 1864 yılında kurulmuş en eski gazetelerinden biri olan Dagens Nyheter’de yayınlanan, “Bitmeyen PKK izi” başlıklı makalede şu cümlelerin yer aldığını şöyle aktarıyor:

“Bir kez daha kötü şöhretli kısaltma -PKK- İsveç siyasetine musallat oluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan İsveç’in NATO’ya katılabilmesi için teröristlerin iadesini istiyor.”

Diğer yandan vaktiyle PKK’dan zarar görmüş bazı insanların Türkiye’nin taleplerine karşın PKK’nın yanında yer almalarının izah edilebilir bir tarafının da olmadığını ifade eden Yazar Önalan, “Onlardan biri Kürdo Baksi. Halası olan Dr Jiyan kod adlı Lamia Baksi, 1987 yılında örgüt içi infazla öldürüldü. Şemdin Sakık itiraflarında, İsveç ajanı olarak görülen Baksi’nin, Hakurk kampında sorguya alındıktan sonra Cemil Bayık tarafından işkence ile öldürülüp bir taşın altına atıldığını açıklamıştı” dedi.

Faruk Önalan, tüm bu tartışmaların gölgesinde İspanya’nın başkenti Madrid’te NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi’nin düzenlendiğini belirterek, “Türkiye’nin zirveden temel beklentisi ittifak dayanışmasının koşulsuz biçimde ortaya konulmasıydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Mart ayında Brüksel’de düzenlenen NATO Olağanüstü Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi’nde olduğu gibi; müttefiklerden terörizmle mücadelede ayrım yapmamalarını, bir müttefike yönelik tehdidin aslında NATO’nun geneline yönelik tehdit anlamına geldiğini görmelerini beklediğini tekrar üzerine basa basa vurguladı” şeklinde aktardı.

“Madrid gündeminin ana konusu Mukabele Gücü’nün 40 binden 300 binin üzerine çıkarılması ve NATO’nun genişlemesi doğrultusunda Türkiye’nin endişelerinin giderilmesine yönelik adımlar atılmasıydı” diyen Yazar Önalan, “Mayıs ayı içinde resmen üyelik başvurusu yapan İsveç ve Finlandiya’nın taleplerinin Madrid zirvesinde kabul edilmesi yönündeki beklenti Türkiye’nin şerhi ile büyük bir soru işareti oluşturmuştu” değerlendirmesinde bulundu.

NATO’nun “açık kapı” politikasına her zaman olumlu bakan Türkiye bu defa sunduğu gerekçelerin ittifak üyeleri tarafından doğru anlaşılmasını ve ona göre hareket edilmesini bekliyor” vurgusu yapan Faruk Önalan,  şöyle devam etti:

“Madrid’de uzun süren dörtlü zirve sonrası Türkiye şartlarını taviz vermeden hem İsveç hem de Finlandiya’ya kabul ettirdi. Alman medyası, İsveç ve Finlandiya’nın geniş kapsamlı tavizler vermek zorunda olduğunu yazdı. Mutabakatta ağırlıklı olarak Türklerin taleplerinin yer aldığının vurgulandığı yorumlarda özellikle İsveç’in zorlu tavizler vermek zorunda kalacağı belirtiliyor. Bunun yanında PKK ve uzantıları dışında FETÖ’nün de bir terör örgütü olduğuna dair ifadeler, ilk defa bir mutabakatta bu kadar belirgin şekilde yer aldı”.

* Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacaklardır.

* Finlandiya ve İsveç, PKK ve diğer tüm terörist örgütlerin, bunların uzantılarının faaliyetleri ile iltisaklı kuruluşlar ve paravan örgütler içerisinde yer alan veya bu terör örgütleriyle bağlantısı bulunan şahısların faaliyetlerini engelleyeceklerini taahhüt eder.

* Finlandiya ve İsveç, Avrupa İade Sözleşmesi’yle uyumlu biçimde, Türkiye tarafından sağlanan bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak Türkiye’nin terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini ivedilikle ve bütün boyutlarıyla işleme koyacak.

İadeler konusu önemli

İade bağlamında da önümüzdeki dönemde hareketlilik gözlemlenebileceğini söyleyen STAR Gazetesi ‘Açık Görüş‘ Yazarı Önalan, “İsveç medyası istihbarat servisi SAPO’nun elinde yaklaşık bir düzine PKK bağlantılı ismin olduğunu yazdı. Ha keza FETÖ bağlantılı isimlerin iade işlemlerinde gelişmeler yaşanması muhtemeldir. Zira görüşmelere katılan MİT Başkanı Hakan Fidan’ın muhataplarına detaylı bir dosya vermesi beklenen bir durumdur.

Geldiğimiz noktada, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım müzakerelerinin önündeki Türkiye şerhi kalktı. Müzakereler bir müddet daha devam edeceği için nihai karar henüz verilmiş değil. Eğer söz konusu taahhütlerde müspet yönde herhangi bir gelişme yaşanmazsa Türkiye’nin veto hakkı saklıdır” dedi.

CHP'li Ünal Çeviköz ve HDP'li Hişyar Özsoy'den hain hamle! Türkiye'yi şikâyet edip boyun eğme çağrısında bulundular

          CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz                         HDP milletvekili Hişyar Özsoy

Çeviköz, Finlandiya haklı demişti

Önalan, Türkiye’nin sonuna kadar haklı gerekçelerle mücadelesini sürdürürken Finlandiya ve İskandinavya’nın en büyük gazetesi Helsinki Sanomat’ın, CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz ve HDP milletvekili Hişyar Özsoy ile yaptıkları röportajı manşete taşıdığını hatırlattı.

Yazarı Önalan,  “Çeviköz, Finlandiya güvenlik endişelerinde tamamen haklı olduğunu ve CHP’nin Finlandiya’nın NATO üyeliğini destekleyeceğini açıklarken, HDP’li Özsoy da Finlandiya ve İsveç’in, Türkiye’nin taleplerine boyun eğmesinin HDP için büyük bir hayal kırıklığı olacağını söylemişti. Gazetenin başlığı ise oldukça dikkat çekiciydi. ‘Türk muhalefet partileri Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’e yönelik taleplerini eleştirdi: Dış politikada açık bir taktik hata” olduluğunu dillendiklerini hatırlattı.

Dirayetli liderlik

STAR Gazetesi ‘Açık Görüş‘ Yazarı Faruk Önalan, “sonuç olarak Fin medyasına konuşan muhalefet vekillerinin istekleri doğrultusunda bir karar çıksaydı eğer; terör örgütleri ve uzantılarına karşı ortak mücadele, suçluların iadeleri, yaptırımlar vb. konularda bir mutabakat olmayacak, İsveç ve Finlandiya hiç taviz vermeden, direkt NATO’ya üye olabilme statüsünü kazanacaktı. O yüzdendir ki böyle zamanlarda ülkenin başında dirayetli bir liderin varlığı çok kıymetlidir” dedi.

Faruk Önalan, İsveç devlet kanalı SVT zirve öncesi durumun ciddiyetini “Erdoğan blöf yapmıyor. Daha da ileri gitmeye hazır.” diye iki cümle ile anlattığını açıkladı.

frkonalan@gmail.com

[UHA Haber Ajansı, 03 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.