enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:38 İçişleri Bakanı Çiftçi’den Erzurum’a duygusal veda
11:02 Kabinede bayrak değişimi
06:57 Kas Yırtılması Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?
00:59 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Adana ve Mersin’deki sel mağdurlarına 33,5 milyon lira kaynak
00:54 Doğa Koleji Kocaeli’den yıllara yayılan istikrarlı başarı
00:53 Parasıyla bile satın almak zordu: ASPİLSAN yerlisini üretti
00:53 Mehmetçik Almanya’daki dev NATO Tatbikatı’na katılıyor
00:37 Bakan Göktaş’tan Güvenli İnternet Günü paylaşımı
00:34 Sakarya taraftar grubundan açıklama: Gerilimi tırmandırmayın
00:33 MSB Güler, 11’inci Hudut Tugay Komutanlığında: “Gazze’de üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazırız”
00:28 Adalet Bakanı Tunç, Mattia Ahmet Minguzzi’nin mevlüt programına katıldı
00:21 Egeli gençler, TEKNOFEST hazırlıklarını sürdürüyor
00:20 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri’nin Suudi Arabistan’da ortak üretimine yönelik mutabakat zaptı imzalandı.
00:06 Batı Trakya Türk toplumu mensubu Müslüman öğrencilere Ortodoks Hristiyan ritüeli dayatması
00:04 “Suriye ordusu entegrasyonu kabul etmeye mecbur bıraktı”
00:01 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK), Hatay’da 2 gün süren anlamlı bir buluşma
14:40 Uluslararası Esnaf Birliği (UEB), Türk dili konuşan ülkeler başta olmak üzere, ülkemizde ve dünya’da hızla büyüyor
11:04 Narkotikte “Avcı” dönemi: Yapay zeka destekli ilk operasyonda 305 gözaltı
10:45 Ticaret Bakanlığı’ndan , gümrük idarelerinde işlem gören teminatlara ilişkin bilgiler ve işlem süreçleri
00:47 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, parlamentoya görüşmeler hakkında bilgi verdi..
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Şarku’l Avsat’ın Dünya Gündemi!

Şarku’l Avsat’ın Dünya Gündemi!
7 Nisan 2024
24
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı, dünyaca en ünlü ve farklı dört kıtada bulunan 12 şehirde aynı anda günlük Arapça gazetesi olarak yayınlanan Şarku’l Avsat’dan “Dünyadan kısa kısa haberler” derledi.

UHA / İnternational News Agency

Netanyahu, Biden’ın ‘öfkesini’ kontrol altına almak için geri adım attı

İsrail saldırıları sonucu Gazze şehrindeki Şifa Tıp Kompleksi çevresinde geniş çaplı yıkım meydana geldi. (DPA)

Netanyahu ile perşembe akşamı bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Biden, Gazze’deki insani krizin hafifletilmesi için ‘spesifik ve somut’ adımlar atılmasını talep etti. Biden ayrıca, İsrail’in karşılık vermemesi halinde ABD yardımının kısıtlanabileceğini söyledi.

Batılı ülkeler Cuma günü, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı ve ‘gergin’ olarak nitelendirilen görüşmenin ardından taviz verdiği izlenimi veren bir hamleyle, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yardım ulaştırılmasını kolaylaştıracak bir dizi önlem açıklamasını memnuniyetle karşıladı.

***

İsrail, Hamas’ın ateşkes görüşmelerinde “ayak sürüdüğünü” savundu

Birleşmiş Milletler, Gazze'deki Filistinlilerin kıtlıkla karşı karşıya olduğunu bildirmişti (AP)

Uzmanlar “İsrail, Hamas’ı ortadan kaldırma hedefine ulaşamaz” diyor.

Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü’nden Khaled Elgindy, Tel Aviv’in Gazze’den çıkış stratejisini belirlemediğine dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

Sadece ertesi gün için değil, bugün için bile Gazze’nin geleceğine dair uygulanabilir bir planları yok. Kimse bu savaşın ne zaman ve nasıl biteceğini bilmiyor.

Kudüs’te yaşayan Amerikalı gazeteci Nathan Thrall ise İsrail’in askeri operasyonlarının Hamas’ın popülerliğini artırdığına işaret ederek şöyle konuştu:

İsrail, Hamas’ı ortadan kaldırma hedefine ulaşamaz çünkü Hamas, Batı Şeria ve Gazze’deki Filistin toplumunun ayrılmaz bir parçası. Son birkaç ay içinde popülerliği de arttı. İsrail, Gazze’nin kuzeyinde Hamas’ı yendiğini ilan ettikten sonra, her hafta bu bölgede İsrail askerlerinin öldüğünü görüyorsunuz. Hamas sahada büyük bir güç ve savaşın sonunda da öyle kalacak.

***

Hamas Hareketi’nden bir heyetin Mısır’ın daveti üzerine Gazze Şeridi’nde ateşkes görüşmelerine katılmak için Kahire’ye gideceği belirtildi.

 Halil el-Hayye (Arşiv-Reuters)

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, 14 Mart’taki görüşmelerde sunulan taleplere bağlı kalındığı ve bu doğal taleplerden vazgeçilmeyeceği ifade edildi.

Ayrıca Filistin halkının ve Filistin ulusal güçlerinin “kalıcı ateşkes, İsrail ordusunun Gazze’den çekilmesi, yerinden edilenlerin geri dönüşü, hareket özgürlüğü, sivillere yardım ve koruma ile ciddi bir esir takası anlaşması” şeklinde sıralanan taleplerine Hamas’ın bağlılığı teyit edildi.

***

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) ,Sudan’daki açlık krizinin, buradaki insanlara mümkün olan tüm insani yardım koridorlarından sürekli bir yardım akışı sağlanmadığı takdirde daha da kötüleşeceği uyarısında bulundu.

Sudan'ın Batı Darfur bölgesinde Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından gerçekleştirilen bir gıda dağıtım operasyonu (AP)

WFP Sudan Temsilcisi ve Ülke Direktörü Eddie Rowe dün (Cuma) yaptığı açıklamada, “Korkarım ki bu kurak mevsimde Sudan’ı kasıp kavuran eşi benzeri görülmemiş düzeyde kıtlık ve yetersiz beslenme göreceğiz” dedi.

Sudan, 15 Nisan 2023’ten bu yana Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor. Çatışmalar sonucu 6,3 milyonu ülke içinde olmak üzere, yaklaşık 8,1 milyon kişi yerinden edildi.

***

El-Kahtani’nin öldürülmesi suikast mı tasfiye mi?

 Ebu Maria el-Kahtani (sağda) Heyetu Tahrir’uş Şam lideri Ebu Muhammed el-Cevlani ile birlikte. (Sosyal medya)

Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ), Ebu Maria el-Kahtani’nin öldürüldüğünü doğrulayarak DEAŞ’ı suçladı. HTŞ, İdlib şehrinde gerçekleşen cenaze töreni ve HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Cevlani’nin, el-Kahtani ile bizzat vedalaştığı fotoğrafları yayınladı.

Maysara el-Cuburi adlı Irak vatandaşı olan el-Kahtani, 2017 yılında HTŞ’ye dönüşen Nusra Cephesi’nin 2012’deki kurucularından biriydi ve geçtiğimiz Ağustos ayında tutuklanana kadar örgütün ikinci komutanıydı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.