ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gazze düşerse Filistin kalmayacak

Gazze düşerse Filistin kalmayacak
7 Nisan 2024
16
A+
A-

İsrail’in Gazze’ye karşı sürdürdüğü savaş, ölü, yaralı ve kayıp sayısı bakımından 1948 Nekbe’sini bile aşarak bölgeyi harap etti.

UHA / İnternational News Agency

Mohammed Mourtaja

Mohammed Mourtaja

Filistinli Lee Üniversitesi Ekonomi öğrencisi ve serbest Gazeteci olan Mohammed Mourtaja kaleme aldığı “Gazze düşerse Filistin kalmayacak” başlıklı yazısında,  “Ancak Nekbe Filistinli kimliğini şekillendirirken, bugün tarihi Filistin’in dört bir yanındaki insanlar buna uygun hareket etmiyor. İşgal altındaki Batı Şeria’daki Filistinliler Gazze’den gelen görüntülere açıkça öfkelense de, mevcut çatışmayı durdurmak için daha fazla katkıda bulunmaları gerektiğine inanıyorum” diyor.

Bu savaşı sona erdirmek ve Gazze Şeridi’nin sosyal ve fiziksel altyapısını yeniden inşa etmenin sadece Gazze’yi değil, tüm Filistinlileri ilgilendirdiğini ve Gazze düşerse Filistin diye bir şeyin kalmayacağına dikkat çeken Mohammed Mourtaja yazısında, şunları dile getiriyor:

“Savaştan önce bazı insanlar haklı olarak Nekbe’nin hiç sona ermediğini savunuyordu. İsrail yasa dışı tahliyeler, ev yıkımları, tutuklamalar, yerleşimci şiddeti ve ordu baskınları yoluyla işgal altındaki Batı Şeria’daki Filistinlileri kademeli olarak etnik temizliğe tabi tutuyor. Bugün tüm bunlar hızlanarak devam ediyor”.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’ta İsrail saldırısının ardından çocuğuyla koşan bir Filistinli. (AFP)

Filistinli Gazeteci Mourtaja, Tarihsel olarak Gazze’nin, ayaklanmaların ve Filistin’deki statükonun bozulmasının merkez üssü olduğunu hatırlatıyor ve İsrailli liderlerin Gazze’nin “denize battığını” görme arzusunun, Filistinli şair Mahmud Derviş’in “düşmanın ruh halini ve rahatını bozma konusunda aramızda en yetenekli olan Gazze’dir” şeklindeki düşüncesinin de bunu yansıttığının altını çiziyor.

“Gazze, eşsiz konumu, nüfus yoğunluğu ve kuşatmanın ötesinde doğrudan bir İsrail varlığının olmaması nedeniyle etnik temizliğe karşı işgal altındaki Batı Şeria’dan daha dirençli olmuştur” diyen Gazeteci Mohammed Mourtaja,  “Ancak 7 Ekim’de İsrailli liderler Gazze’den sonsuza kadar kurtulmak için bir fırsat gördüler ve bunu yapıyorlar” diyor.

Mourtaja, İsrail’in şu ana kadar 2.3 milyonluk bölge nüfusunun büyük bir kısmını yerinden ettiğini ve Gazze’nin altyapısının, evlerinin ve kültürel mirasının büyük bir kısmını yok ettiğini belirtiyor ve Gazze’nin kuzeyinde çocuklar açlıktan ölürken, İsrail bölgeyi bombalamaya devam ederek Filistinlilerin hayatlarını yeniden inşa etme ihtimallerini ortadan kaldırdığını aktarıyor.

Kollektif çaba

Gazze’de insanların ot ve hayvan yemi yemeye çalışırken, Refah’ta yerlerinden edilen 1.4 milyon kişinin yaklaşan işgale hazırlandığını yazısında ifade eden Gazeteci Mohammed Mourtaja yazısında,  “Gazze’deki Filistinliler tüm bunlarla yüzleşmek zorunda bırakıldı. İsrail soykırım eylemlerinden dolayı suçlanırken, tarihi Filistin topraklarındaki Filistinlilerin eylemsizliği de pek çok kişiyi hayal kırıklığına uğratıyor” diyor.

Mourtaja, Ramallah’taki Filistin Yönetimi’nin Gazze halkını yüzüstü bıraktığına vurgu yaparak, şöyle devam ediyor:

“Eylemsizliği, başarısız Oslo Anlaşmaları kadar yüksek sesle konuşmaktadır. Filistin liderliği Gazze’ye yönelik savaşını durdurması için İsrail üzerindeki baskıyı artırma gücüne sahiptir, ancak şu ana kadar bunu yapmamıştır.

Savaşın başlamasından bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da yüzlerce Filistinli öldürüldü ve binlercesi de İsrail güçleri tarafından tutuklandı. İsrail oradaki durumu kontrol altına almaya çalışıyor çünkü aynı anda üç cepheyle birden başa çıkamıyor: Gazze, Lübnan ve Batı Şeria.”

Mohammed Mourtaja, Gazze’nin sadece kendi kurtuluşu için değil, bir bütün olarak Filistin’in kurtuluşu için tüm Filistinlilerin ortak çabasına ihtiyacı bulunduğunun altını çiziyor ve “Etnik temizlik Gazze’de başarılı olursa, bunu Kudüs ve işgal altındaki Batı Şeria’nın her yeri takip edecektir” diyor.

İsrail-Gazze savaşı: İsrail'in savaş sonrası için Gazze planı uygulanabilir mi? - BBC News Türkçe

Gazze’nin dünyanın “en büyük açık hava hapishanesi” olarak adlandırıldığını hatırlatan Mourtaja, “ancak ben bu ismin biraz yanıltıcı olduğunu düşünüyorum. İsrail hem Gazze’yi hem de işgal altındaki Batı Şeria’yı devasa toplama kamplarına dönüştürdü. Gazze devasa bir kamp, Batı Şeria ise askeri kontrol noktaları ve ayrım duvarıyla bölünmüş durumda” olduğunu ifade ediyor.

Mohammed Mourtaja, kaleme aldığı “Gazze düşerse Filistin kalmayacak” başlıklı yazısını şöyle sürdürüyor:

“Dağınık, daha küçük toplama kamplarıyla uğraşmak, tek bir büyük kampla uğraşmaktan daha kolaydır. İşgal altındaki Batı Şeria’yı etnik olarak temizleme görevi de yoğun İsrail askeri varlığı nedeniyle daha kolaydır.

Aynı zamanda İsrail, bir başka potansiyel cephe olarak gördüğü Filistinli İsrail vatandaşlarını da hedef almakta ve taciz etmektedir. Kudüs’ten Ramallah’a, Hayfa’ya ve ötesine kadar tüm Filistinliler özgürlük, devlet olma ve geri dönüş hakkı için verilen bu uzun mücadelenin bir parçasıdır”.

Gazze’nin pek çok kez yaptığı gibi, tarihi Filistin’in dört bir yanındaki Filistinlilerin derhal ateşkes ve Gazze’nin hızla yeniden inşası talebiyle daha fazla protesto, grev ve miting düzenlemesinin zamanının geldiğine dikkat çeken Gazeteci olan Moamhmed Mourtaja, yazısını şu sözlerle noktalıyor:

“Gazze’de insanlar açlıktan ölüyor, hareketsiz kalamayız. Binlerce çocuk öldürülüyor, onları terk edemeyiz. Gazze yalnız bırakılırsa Filistin diye bir şey kalmaz”.


Middle East Eye’da yayınlanan bu değerlendirme UHA Haber okurları için tercüme edilmiştir. Değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve UHA / İnternational News Agency‘in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.