enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:34 Bakü’de tarihi buluşma: 1926 Türkoloji Kurultayı 100 yıl sonra anılıyor
09:27 Milli Eğitim Bakanlığı 903 sözleşmeli personel alacak
00:55 Hocalı Soykırımın 34. Yılı Anma Programı
00:54 Finansal Strateji Danışmanı Dilek HAKAN, “Zengezur Koridoru Türkiye İçin Hem Fırsat Hem de Risk”
00:44 ABTTF Başkanı: Yunanistan’da halkın büyük çoğunluğu demokratik kurumlara güven duymuyor
00:37 Milli Güvenlik Sorunu: Sanal Kumar ve Kalbine Sızan Sessiz Tehdit!
00:20 Türkiye Bursları’na 2026 Yılında 200 Bini Yakın Rekor Başvuru
00:14 Bakan Abdulkadir Uraloğlu: Sirkeci-Kazlıçeşme hattı 2 yaşında
00:10 Rusya’da Bilal Erdoğan yorumları…
00:10 Rekabet Kurulu, aralarında Türkiye genelinde yaygın şube ağı bulunan eğitim kurumlarının da olduğu 19 özel okul hakkında soruşturma
00:09 Askeri Analist Abdullah Ağar: SDG/PKK mı dönüşüyor, yoksa Suriye devleti mi?
00:09 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Budapeşte’de “Aile Odaklı Zirve”’de konuştu
00:09 Türkiye’nin En Büyük Dış Finanslı Demiryolu Projesi
00:09 Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, Kocaeli spor basını ile iftarda bir araya geldi
00:08 Adalet Bakanı Gürlek, TBMM’de UHA / İnternational News Agency’n sorularını cevapladı
00:05 Kocaeli’n Derince ilçesinde Ramazan Mahzun: Esnaf, Ramazan’ı unuttu mu?
00:05 Türkiye ve Dünyada, Gündeme dair her şey UHA / İnternational News Agency’nda
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de “Emek Sofrası Buluşması” iftar programında konuştu
00:03 İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi, CHP’nin ‘şaibeli’ kurultay dosyası ile “İmamoğlu Suç Örgütü” dosyasının birleştirilmesi talebini kabul etmedi.
00:01 “Savaş Karşısında Ukraynalı Sanatçılar”: Sanat ve direniş Ankara’da buluştu!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sağlıklı Beslenmenin En Pahalı Olduğu Yer Latin Amerika…

Sağlıklı Beslenmenin En Pahalı Olduğu Yer Latin Amerika…
6 Şubat 2023
828
A+
A-

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü raporuna göre sağlıklı beslenmenin en pahalı olduğu bölge kişi başına günlük 3,89 dolarla Latin Amerika oldu.

Bölgedeki her 5 kişiden biri sağlıklı beslenemiyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO, hükümetleri gıda fiyatlarını düşürmek için harekete geçmeye çağırıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre sağlıklı beslenmenin en pahalı olduğu yer, nüfusunun iki katına yetecek gıda üretme potansiyeline sahip Latin Amerika ve Karayipler.

“Latin Amerika’da Gıda ve Beslenme Güvenliği Görünümü – 2022” adlı rapora göre bölgede sağlıklı beslenmek için kişi başı günde 3,89 dolar gerekirken, bu miktar Asya’da 3,46 dolar, Kuzey Amerika ve Avrupa’da 3,19 dolar, Okyanusya’da 3,07 dolar. Dünya ortalamasıysa 3,54 dolar.

Sağlıklı beslenmeyle, bir kişinin yeterli kalori ve besini protein, karbonhidrat, sebze, meyve, mineraller gibi işlenmemiş ya da az işlenmiş farklı gıda gruplarından karşılayabilmesi kastediliyor ve maliyet hesabı da günde 2330 kalori üzerinden yapılıyor.

2020 yılına ait verilerin açıklandığı rapor yaklaşık 650 milyon nüfusa sahip bölgede 131 milyon Latin Amerikalının sağlıklı beslenebilmek için yeterli gelire sahip olmadığını; her 10 kişiden dördünün de bir düzeyde gıda güvenliği sorunu yaşadığını ortaya koyuyor.

Uzmanlar bölgede artmaya devam eden gıda enflasyonu, yoksulluk, gelir adaletsizliği sorunlarının yetersiz gelişim, aşırı kilo ve obezite, diyabet, kalp hastalıkları, felç, inme, diyabet, şeker hastalığı ve kanser vakalarının artmasına zemin hazırladığını bildiriyor.

Raporda gelir adaletsizliğinin en derin yaşandığı bölge olan Latin Amerika ve Karayipler’de gündelik ihtiyaçlarını giderebilmek için alması gereken minimum kaloriye ulaşamayan kişi sayısının 56,5 milyona yükseldiği, bu sayının 2019 ile 2021 arasında yüzde 28 arttığı kaydediliyor.

Gıda güvenliği sorunu yaşayanların dünya ortalaması yüzde 29,3 iken; bu oranın Latin Amerika ve Karayipler’de yüzde 40’ın üzerine çıkmış olması dikkat çekiyor

FAO Latin Amerika ve Karayipler bölge temsilcisi Mario Lubetkin, “Sahip olduğumuz nüfusun neredeyse iki katı olan 1,3 milyardan fazla insan için gıda üretebilme olanağımız varken gıdaya erişimde en çok sorun yaşanan bölge olmamız tam bir paradoks” diyor.

Bölgelere göre gelir eşitsizliğini ölçen Gini endeksinde 2014-2020 ortalaması en yüksek olan bölge 45,97 oranla Latin Amerika.

Gini oranı yüzde 42,40 olan Türkiye’nin Latin Amerika’dan hemen sonra ve ikinci sıradaki Sahra Altı Afrika’nın üzerinde olması dikkat çekiyor. Gelir eşitsizliğinin en düşük olduğu bölge ise 31,46 oranla Avrupa ve Orta Asya.

FAO hükümetlere halkın gıdaya erişimini kolaylaştıracak politikaları hayata geçirmesi önerisinde bulunuyor.

Gazeteci* Mustafa ÖZDEMİR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.