enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sağlıklı Beslenmenin En Pahalı Olduğu Yer Latin Amerika…

Sağlıklı Beslenmenin En Pahalı Olduğu Yer Latin Amerika…
6 Şubat 2023
825
A+
A-

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü raporuna göre sağlıklı beslenmenin en pahalı olduğu bölge kişi başına günlük 3,89 dolarla Latin Amerika oldu.

Bölgedeki her 5 kişiden biri sağlıklı beslenemiyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO, hükümetleri gıda fiyatlarını düşürmek için harekete geçmeye çağırıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre sağlıklı beslenmenin en pahalı olduğu yer, nüfusunun iki katına yetecek gıda üretme potansiyeline sahip Latin Amerika ve Karayipler.

“Latin Amerika’da Gıda ve Beslenme Güvenliği Görünümü – 2022” adlı rapora göre bölgede sağlıklı beslenmek için kişi başı günde 3,89 dolar gerekirken, bu miktar Asya’da 3,46 dolar, Kuzey Amerika ve Avrupa’da 3,19 dolar, Okyanusya’da 3,07 dolar. Dünya ortalamasıysa 3,54 dolar.

Sağlıklı beslenmeyle, bir kişinin yeterli kalori ve besini protein, karbonhidrat, sebze, meyve, mineraller gibi işlenmemiş ya da az işlenmiş farklı gıda gruplarından karşılayabilmesi kastediliyor ve maliyet hesabı da günde 2330 kalori üzerinden yapılıyor.

2020 yılına ait verilerin açıklandığı rapor yaklaşık 650 milyon nüfusa sahip bölgede 131 milyon Latin Amerikalının sağlıklı beslenebilmek için yeterli gelire sahip olmadığını; her 10 kişiden dördünün de bir düzeyde gıda güvenliği sorunu yaşadığını ortaya koyuyor.

Uzmanlar bölgede artmaya devam eden gıda enflasyonu, yoksulluk, gelir adaletsizliği sorunlarının yetersiz gelişim, aşırı kilo ve obezite, diyabet, kalp hastalıkları, felç, inme, diyabet, şeker hastalığı ve kanser vakalarının artmasına zemin hazırladığını bildiriyor.

Raporda gelir adaletsizliğinin en derin yaşandığı bölge olan Latin Amerika ve Karayipler’de gündelik ihtiyaçlarını giderebilmek için alması gereken minimum kaloriye ulaşamayan kişi sayısının 56,5 milyona yükseldiği, bu sayının 2019 ile 2021 arasında yüzde 28 arttığı kaydediliyor.

Gıda güvenliği sorunu yaşayanların dünya ortalaması yüzde 29,3 iken; bu oranın Latin Amerika ve Karayipler’de yüzde 40’ın üzerine çıkmış olması dikkat çekiyor

FAO Latin Amerika ve Karayipler bölge temsilcisi Mario Lubetkin, “Sahip olduğumuz nüfusun neredeyse iki katı olan 1,3 milyardan fazla insan için gıda üretebilme olanağımız varken gıdaya erişimde en çok sorun yaşanan bölge olmamız tam bir paradoks” diyor.

Bölgelere göre gelir eşitsizliğini ölçen Gini endeksinde 2014-2020 ortalaması en yüksek olan bölge 45,97 oranla Latin Amerika.

Gini oranı yüzde 42,40 olan Türkiye’nin Latin Amerika’dan hemen sonra ve ikinci sıradaki Sahra Altı Afrika’nın üzerinde olması dikkat çekiyor. Gelir eşitsizliğinin en düşük olduğu bölge ise 31,46 oranla Avrupa ve Orta Asya.

FAO hükümetlere halkın gıdaya erişimini kolaylaştıracak politikaları hayata geçirmesi önerisinde bulunuyor.

Gazeteci* Mustafa ÖZDEMİR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.