enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:35 Sessiz çocuklar: Utangaçlık mı, sosyal kaygı mı?
00:32 18 bin tonluk akaryakıt farkı! Türkiye Petrolleri’ne operasyon
00:28 Hollanda seçimlerinde, işçi partisinin kaybında Türkiye’nin rolü var mı?
00:23 Avrupa Merkez Bankası, ticaret gerilimine rağmen büyüme sürerken faiz oranını yüzde 2’de tuttu
00:22 Hacıosmanoğlu: Hakemlik onur mesleğidir, bu onuru kirleten Türk futbolunda yer alamaz
00:21 Nükleer Güvenlikten İdeolojik Direnişe: Önleyici Vuruş ve İran Deneyimi Çerçevesinde Çıkarılacak Dersler
00:20 Türkiye’nin ev sahipliğinde Saros Körfezi’nde düzenlenen “Nusret- 2025 Davet Tatbikatı” bugün tamamlanıyor…
00:07 Diyarbakır DSİ 10. Bölge Müdürlüğü, Devegeçidi Barajı onarımı yapım işi için Kasım ayında ihaleye çıkacak…
00:07 Sezen Aksu, yakın dostu Sırrı Süreyya Önder’in vefatının ardından saçlarını kazıtmış ve uzun süredir kameralardan uzak kalmıştı…
00:05 Trump, ABD’nin 30 yıl sonra ilk kez nükleer silah denemelerine başlayacağını açıkladı
00:05 Sürprizlerle dolu Hollanda seçimleri hakkında bilinmesi gerekenler…
00:04 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Gültepe, sahibi olduğu Talu Tekstili satışa çıkardı…
00:04 Eski Mezopotamya’nın kalbinde, insanlık tarihinin en önemli iki nehri olarak bilinen Dicle ve Fırat nehirleri…
00:02 Amerika Neden İsrail’i Destekliyor?
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Friedrich Merz’i resmi törenle karşıladı.
00:01 Gamze Özçelik, sosyal medyada eşiyle paylaştığı karelerle takipçilerinden yoğun ilgi görüyor…
00:00 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, İstanbul’da düzenlenen 18. Verona Avrasya Ekonomi Forumu’nda konuştu…
12:21 Türkiye’nin Podgorica Büyükelçiliği: bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları 30 Ekim 2025 itibarıyla Karadağ’a girişte vize almak zorunda
01:06 Meclis’teki tarihi komisyonda bugün Bakanlar dinlenecek
00:56 Avrupa’nın en yoğun havalimanı haline gelen İstanbul Havalimanı’nda 7 yılda 402 milyon 937 bin 350 yolcuya hizmet verdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya’nın ilhakının ardından Ukrayna’dan NATO’ya üyelik başvurusu adımı

Rusya’nın ilhakının ardından Ukrayna’dan NATO’ya üyelik başvurusu adımı
1 Ekim 2022
318
A+
A-

Rusya’nın Ukrayna’nın dört bölgesini ilhakının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın hızlandırılmış prosedür kapsamında NATO üyeliğine başvuracağını söyledi. 

Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya’ya bağlanmasının ardından konuşan Ukrayna Devlet Başkanı, Putin görevde olduğu sürece Rusya ile müzakere masasına asla oturmayacağım” dedi. Müzakerelerin yeni bir Rus devlet başkanı ile yapılacağını da sözlerine ekledi. 

Vladimir Putin ilhak hamlesini imzalamasının ardından yaptığı konuşmada “Kiev rejimine derhal ateşi kesmesi, tüm düşmanlıklara son vermesi ve müzakere masasına dönmesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.

NATO’dan cevap: Üye ülkeler karar verir

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’daki 4 bölgeyi ilhakının gayrimeşru ve yasa dışı olduğunu söyledi.

Ukrayna’nın üyelik başvurusunu değerlendiren Stoltenberg, “Ukrayna’nın kendi yolunu, ne tür bir güvenlik düzenine gireceğini seçme hakkı vardır.” dedi.

NATO Genel Sekreteri, Ukrayna’nın üyeliğine sadece 30 üyenin karar verebileceğini, bunun için oy birliği gerektiğini ifade etti.

İlhak kararının “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa topraklarını zorla alma girişiminin en büyüğü olduğunu” kaydeden Stoltenberg, ‘sahte’ referandumun uluslararası hukukun ihlali olduğunu vurguladı.

Ukrayna güçlerinin ilhak edilen bölgelere saldırıp saldırmaması ile ilgili soruyu yanıtlayan NATO Genel Sekreteri, Kiev’in kendisini savunmaya ve topraklarını geri almaya devam edebileceğini ifade etti.

Stoltenberg, geri adım atılmasının ‘nükleer şantajı kabul etmek’ anlamına geleceğini de sözlerine ekledi.

Teskilat_680*100 banner

İşgal sonrası NATO’ya başvurular

24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İskandinav ülkeleri İsveç ve Finlandiya da NATO üyeliğine başvuruda bulunmuştu.

28 Haziran’da ise Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile memorandum imzalayarak iki ülkeye NATO üyelik yolunu açmıştı.

İttifaka üyelik tüm üyelerin oy birliğiyle desteğini gerektiriyor. Bu sebeple Ukrayna’nın başvurusunun bir sonuca ulaşıp ulaşmayacağı henüz kesinlik kazanmış değil.

Moskova’nın ilhak kararı Rus güçlerinin Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki mevzilerinden püskürtülmesi ve geri çekilmesinin ardından geldi.

Putin’in geçen hafta ülkede kısmi seferberlik ilan etmesi sonrası Rusların ülkeden yoğun şekilde çıkış yaptığı gözlemlenmişti.

[UHA Haber Ajansı, o1 Ekim  2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.