enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Romanya’nın da desteğini alan Rutte, NATO’nun yeni lideri olmaya hazırlanıyor

Romanya’nın da desteğini alan Rutte, NATO’nun yeni lideri olmaya hazırlanıyor
21 Haziran 2024
36
A+
A-

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görevi bırakmasının ardından Hollanda Başbakanı önümüzdeki yıllarda görevi devralacak. Diğer aday Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis yarıştan çekildi.

UHA Haber’in EuroNews’ten Gazeteci Jack SCHİCKLER’in haberine Speakers - Masters of Digital 2022 - Hybrid Event - DIGITALEUROPEdayandırdığı haberinde, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) bir sonraki Genel Sekreteri olarak seçilmesi, Perşembe günü Romanya’nın kendisinin adaylığını desteklemeyi kabul etmesinin ardından kesinlik kazandı.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis de Genel Sekreter olmak için aday olmuştu ancak hükümeti son olarak Rutte’ye desteğini açıkladı ve Iohannis adaylıktan çekildi.

NATO’nun kuruluşunun 75. yıldönümü münasebetiyle 9-11 Temmuz tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) başkenti Washington DC’de düzenlenecek zirve öncesinde Iohannis’in adaylıktan çekilmesiyle Rutte’nin askeri ittifakın başına geçmesi kesinleşmiş oldu.

Rutte, Rusya‘nın saldırganlığı ve ABD’nin NATO’ya zayıflaması muhtemel desteği düşünülürse, zorlu bir süreçte askeri ittifakın başında olacak.

Görevdeki Jens Stoltenberg 2014’ten beri bu görevi yürütüyordu ve normal şartlarda geçtiğimiz yıl görevi bırakması gerekiyordu. Stoltenberg’in görev süresi Ekim 2024’te doluyor.

Ancak bu çekişme, Avrupa Birliği (AB) kurumlarındaki üst düzey görevlerle ilgili daha geniş bir tartışmanın içine çekilmiş gibi görünüyor. NATO görevi için adaylığını koyan ancak daha sonra geri çekilen Estonyalı Kaja Kallas, şimdilerde bloğun dış politika şefi olmak için favori olarak gösteriliyor.

Rutte göreve başladıktan sonra en az dört yıl süreyle görev yapacak.

Rutte’nin NATO Genel Sekreteri olarak atanması için, Ukrayna’yı desteklemek zorunda kalmak istemeyen Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın muhalefetine göğüs germesi gerekiyordu. Orban, X platformunda Salı günü yaptığı paylaşımla Rutte’yi destekleyeceklerini açıkladı. Orban, desteği karşılığında talep ettiği koşulları da duyurdu.

Orban, “Ukrayna’daki NATO faaliyetlerinde hiçbir Macar personelin yer almayacağı ve bunları desteklemek için hiçbir Macar fonunun kullanılmayacağı konusunda mutabık kaldık” ifadeleriyle desteğini paylaştı.

Rutte bu hafta başında gönderdiği bir mektupla kendisinin adaylığıyla alakalı endişeleri giderdi ve NATO’nun 32 üyesi arasında gerekli uzlaşmayı sağlamaya bir adım daha yaklaştı.

İttifak üyeleri Rusya’nın saldırganlığını daha da kışkırtmadan Ukrayna’yı desteklemeye çalışırken, NATO Genel Sekreteri olarak Rutte’yi zor bir denge sınavı bekliyor.

Kasım ayında yapılacak ABD Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı, eski başkan Donald Trump’ın ittifaka sıcak bakmadığı, hatta Rusya’yı ordusuna yatırım yapmayan sözde müttefiklerini işgal etmeye çağırdığı göz önünde bulundurulduğunda bu durum daha da karmaşık bir hal alabilir.

Rutte 2010 yılından bu yana Hollanda’da Başbakanlık görevinde bulunuyor. Bir dizi zorlu koalisyonu yöneten Rutte, 2 Temmuz’da görevi bırakacak.

Rutte’nin liberal Hakın Özgürlük ve Demokrasi Partisi (VVD), aşırı sağcı Geert Wilders’e verilen desteğin arttığı Kasım seçimlerinin ardından eski İstihbarat Şefi Dick Schoof liderliğindeki koalisyonun bir parçasını oluşturacak.

Geçtiğimiz hafta sonu İsviçre’deki Ukrayna zirvesine katılan Rutte, Hollanda’nın her şartta Ukrayna’yı destekleyeceğini açıklamıştı.

“Elimizden gelen her şekilde ne kadar sürerse sürsün Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.