enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:12 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:57 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
03:57 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:56 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:48 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:46 Gazeteci Nevzat ÇİÇEK: Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:38 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:18 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:09 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Şen: “Ceviz Nuts grubu sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır çünkü tohumdur”

Prof. Dr. Şen: “Ceviz Nuts grubu sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır çünkü tohumdur”
28 Kasım 2023
160
A+
A-

Van 100. Yıl Üniversitesi önceki dönem rektörlerinden Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Cevizin Beslenmedeki Yeri ve öneminin son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

UHA/ İnternational News Agency

UHA Haber’in haberine göre, Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Cevizin, Ziraatın zerre kökünden ve ekmek biçmek anlamına gelen bir kelime olduğunu söyledi.

Yediden yetmişe hiçbir bilim dalının faaliyet sahasının tüm insanlığı ilgilendirmeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Şen, sadece ziraatın yediden yetmişe herkesi ilgilendirebileceğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, “Her gün uzaya dolmuş seferi yapılsa ziraatın önemi hiç azalmaz artar. Zenginleştikçe insanlar sağlığa önem verecekler bu açıdan ziraatın önemi giderek artacak. Zira Ukrayna-Rus savaşında gıda krizi başlama korkusunu herkes yaşadı gördü” dedi.

Huzurlu yaşamak için sağlıklı ve dengeli beslenmenin öneme de dikkat çeken Prof. Dr. Şen, cevizin, sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı sert kabuklu nuts grubundan olduğunu ifade etti.

“Nuts grubu sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır çünkü tohumdur” diyen Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, şunları söyledi:

“Sağlıklı olmazsak ağzımızın tadı olmaz. İyiyi çalışamayız, insanlarla iyi geçinemeyiz. Sağlıklı olmak için sağlıklı gıdalarla sağlıklı ve dengeli beslenmeliyiz. Sağlıklı beslenmek içinde temel gıda maddelerini ve yanındaki mikro besinleri mutlaka almalıyız. Nutslar sert kabuklu meyvelerde ihtiyacımız olan yağlar, protein ve karbonhidratlar bunların hepsi dengeli biçimde vardır. Ceviz sert kabuklu meyvelerin en sağlıklı olanıdır. Dünya çoğaldıkça, insanlar zenginleştikçe, bilinç düzeyi yükseldikçe, sağlıklı beslenmeye verilen önem arttıkça, cevizin besin değeri bilindikçe cevize olan talep de artacaktır.”

***

Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen

Şair ve yazar. 6 Mayıs 1944, Gerede / Bolu doğumlu. Gerede Macarlar Köyü İlkokulu, İzmit Lisesi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi (1970) mezunu. Gerede’de öğretmen (1964-66), Eğirdir’de ziraat mühendisi (1971-73) olarak çalıştıktan sonra Erzurum Atatürk Üniversitesine asistan olarak girdi. Burada doktorasını tamamladı ve doçent olarak öğretim üyeliği yaptı (1973-84). Bir süre de 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinde görevini sürdürüp (1984-88), Van 100. Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi  dekanlığına atandı. Dört yıl dekanlık yaptıktan sonra 1992 yılında aynı üniversitenin rektörlüğüne getirildi. 1995’ten itibaren Büyük Birlik Partisi genel başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 1994’te Ankara Başkent Grubu tarafından yılın bürokratı seçildi. Makalelerini Yeni Devir, Gündüz, Sağduyu gazeteleri ile Altınoluk ve İlkadım dergilerinde yayımladı.

ESERLERİ:

ŞİİR: O Belde (1987), Gül Ülkesi (1998).

DENEME-İNCELEME: Devletin Tanrılaşması (1996), Laika / Sultanın Gözdesi (1997), Sistemin Ahtapotlaşması (1997), Demoklasya / Tabular Ülkesi (1997), Değişimin İkilemi (1998), Ağaçlar Kışın Olgunlaşır (2000), Kavgaların Anatomisi (2000).

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.