enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:06 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Saadettin Hülagü: “Toplumla diyalog üstten bakışçı anlayışla olmaz” 

Prof. Dr. Saadettin Hülagü: “Toplumla diyalog üstten bakışçı anlayışla olmaz” 
18 Şubat 2024
61
A+
A-

Kocaeli Üniversitesi eski rektörü ve AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Saadettin Hülagü, halka üstten bakan bir anlayışla yaklaşan, yaptığı işi lütufmuş gibi sunan bir grup nedeniyle bilimle toplum arasında mesafe olduğunu söyledi.

UHA / İnternational News Agency

Kocaeli Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü, ziyaret ettiği ve yürütücülüğünü Kocaeli Üniversitesi’nin yaptığı Bilimin kamusal iletişimi (bil-ki) eğitim kampında, “Türkiye’de Devlet üniversitelerinin Bilim İletişiminde Dijital Medya” adlı TÜBİTAK projesinin eğitim kampına katılan araştırmacı ve öğrencilerle sohbet etti.

“Bizim halka layık olmamız için çok çalışmamız gerekiyor” 

“Bilim insanları toplumdan niye kopuk? En büyük sıkıntımız üstten bakışçı bir anlayışın olması” diyen Prof. Dr. Hülagü şöyle konuştu: 

“Bilim insanları toplumdan niye kopuk? En büyük sıkıntımız üstten bakışçı bir anlayışın olması. Genelde bu kişilerin kendilerini seçkin zannedip halktan üstün görmesi bence en büyük yanlışlardan biri. Toplumla diyalog kuramamamızın en büyük sıkıntısı da bu. bizim Anadolu insanımız öyle kalbi sıcak konuşmasından hissedersiniz o yakınlığı, o dili ama öyle üstten bakışçı bir anlayışla sanki onlara lütufta bulunuyormuşsun senin oraya gelmen onlar için bir lütufmuş gibi olursa kalıcı olmuyor. Ama diğer türlü çok kalıcı dostluklar oluyor. O da sizden bir şey öğrenmeye bakıyor ama ona bir şey öğretebilmeniz için, onun kültürünü öğrenmeniz lazım. 

Türkiye çok güçlü bir ülke. Toplumsal kültürü çok yüksek.  Zor günlerde bir araya gelme kültürümüz çok güçlü. Çok kadim bir medeniyetimiz var. İnsanımız çok temiz. Bizim onlara layık olmak için çok çalışmamız gerekiyor.” 

“Basının gücünü iyi yönde kullanmak lazım” 

Bilim iletişiminde halkın katılımı için medyanın çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hülagü, “Basının gücünü iyi yönde kullanmak lazım. Bilimi basitleştirerek anlatmak gerekiyor. Dün ben mecliste bir konuşma yaptım. Bir söz var yani annemi kaçıran kadı kimi kimden dava edeyim diyor. Bakıyorsun işte oradan bir yerde bir kızımızı dövdü, bıçakladı bir şey oldu. Hemen adli kontroller salınıyor. Hemen basın Tiktok’a şey yapınca ertesi gün tutuklanıyor, basının böyle bir gücü var. Dolayısıyla medyayı iyi yönde kullanmak lazım.” 

“Dili iyi kullanmak ve çok okumak önemli” 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle gerçekleştirilen eğitim kampında projede görev alan lisans ve lisans üstü öğrencileriyle sohbet eden Prof. Dr. Hülagü, Türkçe’yi iyi bilmenin ve kullanmanın her alanda başarılı olmak için en önemli unsur olduğunu söyledi. Gençlere bol bol kitap okumalarını öneren Prof. Dr. Hülagü, şöyle konuştu: 

“Bir de tavsiyem, kitap okurken sadece bir kitap okumayın, bir kitap kafanızı kilitler kalır. Üç tane farklı kitap okuyun aynı anda. Ben şimdi Ankara’da ona fırsat buldum. Üç gün orada kalıyorum. Bekliyorum oradaki işler tamamlansa eve gitsem de kitap okusam. Bir mecliste okuduğum kitap var. Eve gidince başka bir kitap. Yatarken ayrıca bir kitap okuyorum.  Ben mesela rektörken eve gelip yemek yedikten sonra tıpla ilgili literatürü filan bir saat okurdum. Yatmaya doğru tasavvuf, divan okurdum. 

“Sanat hayatınızın içinde olmalı” 

Ben lisedeyken hiçbir şey öğrenemedim ancak üniversitede okurken müzikle, okumayla, divan edebiyatıyla tanıştım. Size tavsiyem mutlaka bir musiki icra edin. Mesela saz çalın, tambur çalın. Türk musikisi ile ilgilenin, halk müziği ile ilgilenin. Ne bileyim tiyatroya gidin mutlaka ama tiyatroda böyle oturup sadece seyretmeyin. Öyle canlı insanların mimikleriyle konuşmalarıyla bence bu çizgileri devam ettirirseniz çok daha başarıyı yakalarsınız. Mutlaka ilerde iyi bir yerde yönetici olacaksınız diye düşünüyorum.” 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.