enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Birol Akgün,TMV Okulları, Afganistan’daki Geçiş Sürecinden Hasar Almadan Çıktı

Prof. Dr. Birol Akgün,TMV Okulları, Afganistan’daki Geçiş Sürecinden Hasar Almadan Çıktı
22 Ekim 2021
407
A+
A-

ANKARA-UHA HABER / Türkiye Maarif Vakfı (TMV) Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün,  Afganistan’daki Maarif okullarına ilişkin verdiği bilgide, ülkenin çok zor günlerden geçtiğini hatırlatarak, Afganistan’daki okulları üç yıl önce devraldıklarını ve işletmeye devam ettiklerini açıkladı.

Birol Akgün ???????? (@Birol_Akgun) | TwitterProf. Dr. Birol Akgün, (UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘na yaptığı açıklamada, o günden bugüne hem öğrenci sayısının arttığını hem de farklı şehirlerde de okul açma taleplerini karşılamak için yeni okullar açtıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Bugün Kabil, Herat, Celalabad, Mezar-ı Şerif, Kandahar, Meydan Vardak, Akça ve Şibirgan olmak üzere farklı şehirlerde geniş bir okul ağımız ve 6 bin 500 öğrencimiz var. Son gelişen siyasi olaylar çerçevesinde zaman zaman tedirginlik oluştu. Ama Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliğinin ve ilgili kurumların desteğiyle bu geçiş sürecinden hasar almadan çıktığımızı söyleyebilirim. Şu an itibarıyla okullarımız resmi olarak açık, tüm kademelerde eğitim öğretim devam ediyor. Ülke normalleşiyor. Yeni Afgan yönetimi, kız öğrencilerin ilkokullarda eğitime devam etmesinde bir sakınca görmedi, bu kademede kız öğrenciler okula devam ediyor. Ama özellikle ortaokul ve liselerdeki kız öğrencilerin eğitimi konusunda nihai bir karar verilmesini bekliyoruz. Ortaokul ve lise için ya tamamen kız okulları kurulacak ya da başka çözümler önerecekler. Biz bu konuda Büyükelçiliğimiz vasıtasıyla yeni yönetim ile dolaylı şekilde görüşmeye devam ediyoruz. Umarız ki kayıtlı tüm öğrencilerimiz eskiden olduğu gibi Maarif Okullarımızda verilen nitelikli eğitimi almaya devam ederler.”

TMV’de Öğretmen ve Çalışan Maaşları Nasıl Belirleniyor?

Prof. Dr. Birol Akgün, yurt dışında görevlendirilen öğretmenlere yüksek maaş ödendiği iddialarına ilişkin, Türkiye Maarif Vakfının kamu vakfı olarak yurt dışına gönderdiği personeline geçimlerini sağlayacak bir ücret takdir ettiğini belirterek, “Bu ücretler, iddia edildiği gibi keyfi değil, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu tarafından belirlenen ücretlere paralel bir şekilde belirleniyor. Ücretler, devletimizin yurt dışı bütün faaliyetlerinin icrasında görev alan eğitim, kültür, güvenlik, basın, televizyon, ajans veya idari kadrolar için belirlenmiş olan sınırlar çerçevesinde satın alma gücü, sağlık, konut, güvenlik ve asgari geçim koşulları gibi kriterler esas alınarak tespit ediliyor.” diye konuştu.

TMV’nin 387 okulunda öğretmen ve destek personeli olarak 7 bin dolayında çalışanının bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Akgün, “Bunların çoğunluğu yerel personel. Okullarımıza bir müdür, müdür yardımcısı, muhasebeci ve yeteri kadar Türkçe ve kültür öğretmeni ile ülke temsilcilerini Türkiye’den gönderiyoruz. Bunların dışında yerel personel istihdam ediyoruz. Türkiye’den her düzeyde görevlendirilen personel sayısı 440 civarındadır.” bilgisini paylaştı.

“Arkadaşlarımız Türkiye’yi, Türkçeyi, Türk kültürünü fedakârca temsil ediyor.”

Maarif Vakfının bulunduğu okulların bir kısmının dünyanın en zor coğrafyalarında olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Akgün, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gönderdiğiniz Türk personelin insanca yaşayabileceği konut imkânını, elektriğini ve güvenliğini sağlayacak bir ücret vermek durumundasınız. Dünyanın bu zorlu coğrafyalarında Türkiye’yi Maarif Okullarında temsil ederek, Türkçeyi, Türk insanını ve insan sevgisine dayanan Türk kültürünü oralara götürmek için büyük fedakârlık yapan tüm çalışanlarımıza teşekkür ederim. Bu büyük bir özveridir. Bunlar sadece orada ücret karşılığı yapılabilecek işler değildir, insani fedakârlıklardır. Dünyanın çok farklı coğrafyalarındaki en zor koşullarda Türk bayrağını gururla dalgalandıran bir kurumuz. Bunun için arkadaşlarımız ülke adına, millet adına bu fedakârlığa katlanıyorlar. Onlara minnettarız.”

Somali’de iç savaşın sürdüğünü, Sudan’da da karışıklıkların devam ettiğini hatırlatan Prof. Dr. Akgün, “Biz gerek güvenlik gerek geçim standartları gerekse diğer şartları dikkate alarak öğretmenlere verilen ücretleri de farklılaştırıyoruz. Örneğin Bosna Hersek’te herhangi bir güvenlik tehdidi yok, son derece makul bir ortamda görev yapan öğretmene belli bir ücret verirken güvenlik sorunu bulunan ülkelerdeki ücretler doğal olarak daha yüksek oluyor.” ifadelerini kullandı.

[UHA Haber Ajansı, 22 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.