enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Para Politikasının Yaptıkları ve Yapamadıkları

Para Politikasının Yaptıkları ve Yapamadıkları
A+
A-

Yaklaşık bir yıldır para politikasında uygulanan sıkı duruş sayesinde cari açıkta kayda değer bir iyileşme yaşandı. Gerilemenin ikinci yarıda da devam etmesi bekleniyor. Gözler enflasyonda olacak.

Doç. Dr. Nurullah GÜR & SETA Ekonomi Araştırmaları Direktörü

Türkiye geçen sonbaharda parasal sıkılaşma sürecine girmişti. O dönemde artmaya başlayan enflasyonu ve tehlikeli seviyelere doğru tırmanan cari açığı düşürmek için böylesi bir politika tercihi yapılmıştı. Salgının ikinci ve üçüncü dalgalarının ekonomiyi zorladığı dönemler oldu. Buna rağmen, para politikasındaki bu sıkı duruş yaklaşık bir yıldır devam ediyor. Bu süreçte cari açıkta kayda değer bir iyileşme yaşandı. Altın ithalatı normale döndü. 2021’in ilk altı ayında dış ticaret açığı yüzde 11.4 oranında geriledi. 2020’nin ilk yarısında yaklaşık 4 milyar dolar olan turizm gelirleri, bu yılın ilk altı ayında 5.5 milyar dolara yükseldi. Bu gelişmeler sayesinde cari açıkta yaklaşık 7 milyar dolarlık bir iyileşme yaşandı. Cari açıktaki gerilemenin yılın ikinci yarısında da devam etmesi bekleniyor. Cari açığın makul seviyelere gelmesi, makro istikrar açısından oldukça önemli. Zira, yüksek cari açık verip de bunu ne sıcak parayla ne de uzun vadeli yabancı yatırımlarla finanse edebileceğimiz bir küresel konjonktür var.

KURAKLIK GIDADA GEVŞEMEYİ ENGELLEDİ

TCMB’nin de altını çizdiği gibi, sıkı para politikası cari açık tarafında meyvesini veriyor. Enflasyonda ise işler istendiği gibi gitmiyor. TCMB, yayınladığı son enflasyon raporunda yılsonu enflasyon beklentisini yüzde 12.2’den yüzde 14.1’e yükselttiğini duyurdu. Bir önceki raporunun yayınlandığı nisan ayından bu yana enflasyonla ilgili bütün potansiyel riskler gerçeğe dönüştü. TL’deki değer kaybı ve küresel emtia fiyatlarındaki yükseliş devam etti. Kamu tarafından yönetilen/yönlendirilen fiyatlardan enflasyonu düşürücü yönde destek alınamadı. Bir taraftan da kuraklık, gıda fiyatlarında beklenen gevşemeyi engelledi. Bu koşullar altında enflasyon beklentilerinin yukarıya kayması kaçınılmazdı. Aşılanmanın hızlanması ve sosyal kısıtlamaların azalması sonrasında hizmetler sektörüne yönelik talepte artış yaşanıyor. TCMB ekonomistlerinin yaptığı bir araştırmanın sonuçlarına göre, yüz kişi başına uygulanan toplam aşılamada kaydedilen 10 puanlık bir artış, sosyal hareketliliği 2.9 ila 4.8 puan arasında artırıyor. İnsanlar alışveriş ve eğlence mekanları, parklar ve iş yerlerinde daha fazla vakit geçirince de haliyle daha fazla para harcıyorlar. Bu da enflasyonu artırıcı yönde bir etki yaratıyor. TCMB, çıktı açığının Eylül 2021’e kadar pozitif seyredeceğini tahmin ediyor. Bir başka ifadeyle, canlı iç talepten dolayı yaz aylarında ekonominin kapasitesinin üzerinde çalışması bekleniyor. Sonbahar aylarıyla birlikte iç talepte bir miktar ivme kaybı yaşanabilir. Ayrıca baz etkisinin son çeyrekte enflasyonu düşürücü yönde devreye girmesi muhtemel. Bunlar dikkate alındığında, enflasyonun ekim-aralık döneminde biraz gerileyeceği düşünülüyor. TCMB’nin yılsonu enflasyon tahmini yüzde 14.1 iken, piyasa tahmini ise yüzde 15.6. Enflasyonun yılı bu iki beklentinin arasında bir noktada kapatma riski var.

ENFLASYONLA ÇOK YÖNLÜ MÜCADELE

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon raporunun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmasında enflasyonla mücadelede sıkı para politikasının tek başına yeterli olmayacağının altını çizdi. Kavcıoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi: “…enflasyonu düşürmek ve kalıcı olarak daha düşük bir enflasyona ulaşmak için toplumsal mutabakat ve ortak çabanın büyük önem taşıdığını düşünüyoruz. Bu kapsamda, uygun bir parasal ve mali duruşun yanında, enflasyondaki düşüşü geciktiren veya zorlaştıran yapısal katılıkların azaltılması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmayı önleyecek rekabeti artırıcı önlemlerin alınması da önem arz ediyor.” Sıkı para politikasına ilave olarak kamu tarafından yönetilen/yönlendirilen fiyatlarda yapılan ayarlamaların enflasyonu düşürücü yönde katkı vermesi şart. Fiyatlamaların sağlıklı yapılabilmesi için adil bir rekabet ortamının tesis edilmesine ihtiyaç var. Reel sektörü temsil eden kurumların da bozulan fiyatlama davranışlarının normale dönmesine destek olmak için kolları sıvaması gerekiyor.

(UHA Haber Ajansı, 08 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.