enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Pandemi Nedeniyle Kapalı Kalan ABD Anayasa Mahkemesi Yeniden Halka Açılıyor

Pandemi Nedeniyle Kapalı Kalan ABD Anayasa Mahkemesi Yeniden Halka Açılıyor
11 Eylül 2022
378
A+
A-

ABD Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts Cuma günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, mahkeme binasının COVID-19 salgını nedeniyle kapatılmasından yaklaşık iki buçuk yıl sonra ilk kez halkın tartışmaları şahsen dinlemesine izin vereceğini söyledi.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘Reuters, VOA’ kaynaklı haberinde, CNN ve yerel medya kuruluşu Colorado Politics’in bildirdiğine göre Roberts, Colorado Springs’teki 10. Bölge Baro Konferansı’nda yaptığı konuşmada kamuya yeniden açılışı duyurdu.

Mahkemenin tamamı COVID-19’a karşı aşılanmış olan dokuz yargıcı, mahkemenin bir sonraki dönemi 3 Ekim’de başladığında, yeni birçok davayı dinlemeye başlayacak.

Mahkeme sözcüleri yorum taleplerine henüz yanıt vermedi.

Salgınla ilgili kısıtlamaların 2020 Mart ayında yürürlüğe girmesinden bu yana, Washington’un geri kalanı aylar önce kısıtlamaları gevşetmiş olsa da, ABD Kongre Binası’nın karşısındaki mahkeme binasına halkın girmesine izin verilmiyordu.

Kongre Binası geçen Mart ayında ziyaretçiler ve turistler için aşamalı olarak yeniden açılırken, Beyaz Saray da bir ay sonra kapılarını açtı.

Mahkeme, Mayıs ayında mahkemenin muhafazakar bloğunun ülke çapında kürtajı yasallaştıran kararı bozmaya hazırlandığını gösteren bir mütalaa taslağının sızmasının ardından, kendini halktan daha da soyutlamıştı.

Sızdırılan görüşün yayınlanmasını takip eden protestolardan duyulan endişe nedeniyle mahkeme etrafına iki buçuk metre yüksekliğinde bir güvenlik çiti dikti. Kürtaj kararı Haziran’da çekildi. Çit, Ağustos ayında kaldırıldı.
Pandeminin başlamasından sonra mahkeme çalışma şeklini değiştirdi. 2020 Mayıs ayında sözlü argümanları yüz yüze yerine telekonferans yoluyla dinlemeye başladı ve ilk kez halkın canlın dinlenmesi sağlandı.

Yargıçlar 2021 Ekim ayında yüz yüze sözlü duruşmalara yeniden başladı. Fazla kişinin alınmadığı mahkeme salonunda avukatlar, mahkeme personeli ve gazeteciler bulunuyordu; ancak halkın katılımına hala izin verilmiyordu.

Sözlü tartışmaların tonu da değişti; daha önce tartışan avukatların serbestçe sorgulanmasının yerini farklı bir şekilde sıralı sorgulama aldı.

Geçmişte tartışmalar sırasında neredeyse hiç konuşmayan Yargıç Clarence Thomas, yeni formatla birlikte kürsüde ses getiren bir isim haline geldi ve düzenli olarak sorular sordu.

Mahkemenin yeni dönemde de bir önceki dönemi gibi önemli konular gündem olacak.

Kürtaj hakkının anayasal bir hak olarak tanınmasına son veren ve kendini savunma amacıyla toplum içinde tabanca taşımanın anayasal bir hak olduğunu kabul eden dönüm noktası niteliğindeki kararların ardından yargıçlar, ırkçılıkla ilgili çok sayıda tartışmalı davayı karara bağlayacak.

Bu davalardan biri, kolejler ve üniversiteler tarafından Siyah ve Hispanik öğrenci sayılarını arttırmak için kullanılan olumlu eylem politikalarını sona erdirme teklifi olacak.

[UHA Haber Ajansı, 11 Eylül 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.