enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:53 Trump’ın İlk 100 Günü
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Oxfam: Eşitsizlik öldürüyor

Oxfam: Eşitsizlik öldürüyor
15 Ocak 2022
345
A+
A-

LONDRA – UHA HABER / Yardım kuruluşu Oxfam, pandeminin zengini daha zengin yoksulu daha da yoksul yaptığı uyarısında bulundu. Oxfam, hükümetlere çağrıda bulunarak, şirketlerden ve süper zenginlerden daha fazla vergi almalarını istedi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Londra merkezli yardım kuruluşu Oxfam’ın, Dünya Ekonomik Forumu’nun sanal “Davos Gündemi” vesilesiyle Pazartesi günü yayımladığı “Eşitsizlik Öldürür” başlıklı raporuna göre, koronavirüs pandemisi küresel eşitsizliği büyüttü.

Oxfam raporunda, pandeminin zengini daha zengin yoksulu daha da yoksullaştırdığı uyarısında bulundu. Oxfam, dünya genelinde hükümetlere çağrıda bulunarak, şirketlerden ve süper zenginlerden daha fazla vergi almalarını istedi.

Rapora göre, dünyanın en zengin on insanı toplam varlıklarını toplamda 1,5 trilyon ABD dolarına çıkarmayı başarırken, yaklaşık 160 milyon kişi yoksulluğa sürüklendi.

Oxfam Almanya’nın sosyal eşitsizlikten sorumlu yetkilisi Manuel Schmitt, “Politikacılar adil ve demokratik bir ekonomik sistem için rotayı belirlemeli” diyerek “Ekonomik kararların artık yalnızca kâra değil, her şeyden önce kamu yararına odaklanması” gerektiğini dile getirdi.

Almanya’nın en zenginleri servetlerine servet kattı

Oxfam’ın verilerine göre Almanya’da, en zengin on kişi, pandeminin başlangıcından bu yana servetlerini yaklaşık 144 milyardan yaklaşık 256 milyar ABD dolarına çıkardı. Bu, yaklaşık yüzde 78’lik bir artış anlamına geliyor. Sadece bu kâr bile ülkedeki en yoksul yüzde 40’lık kesimin yani 33 milyon Alman vatandaşının toplam servetine denk geliyor. Pandemide Almanya’daki yoksulluk oranı ise yüzde 16,1 ile zirveye ulaştı.

“Milyarderler için salgın, altına hücum gibidir”

Oxfam’a göre eşitsizlik artışının ana sebebi küresel ekonominin kâra öncelik vermesinde yatıyor. Buna göre, insan hakları ve çevre koruma, kurumsal kârların sistematik olarak gerisinde kalıyor.

Raporda son yıllarda alınan siyasi kararların de bu eğilimi güçlendirdiğini ortaya koyuyor. Oxfam Almanya’dan Manuel Schmitt mevcut durumu, “Hükümetler ekonomiye milyarlarca dolar pompaladı, ancak büyük bir kısmı özellikle yükselen hisse senedi fiyatlarından yararlanan insanlarla sıkışıp kaldı” şeklinde eleştirdi. Schmitt, “Milyarderler için salgın, altına hücum gibidir” değerlendirmesinde bulunuldu.

Oxfam’ın raporunda cinsiyete özgü ve ırksal eşitsizlikler konusunda da uyarıda bulunuluyor. Rapora göre, pandemi nedeniyle en az 13 milyon kadın işini ve gelirini kaybetti; sadece 2020’de, kayıpları en az 800 milyar doları buldu. 20 milyondan fazla kız çocuğunun da bir daha asla okula gidemeyeceği kaydedildi. Buna ek olarak, her gün en az 15 bin kişinin gerekli tıbbi imkandan mahrum bırakıldığı için hayatını kaybettiği belirtildi. Ayrıca Covid-19’dan ölme riskinin ırkçılığa maruz kalan insanlarda beyazlara göre üç kat daha fazla olduğu vurgulandı.

Aşı dağılımı için adalet çağrısı

Yardım kuruluşu, politikacılara küresel aşı adaleti için de daha fazla gayret göstermesi çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada halihazırda üç milyardan fazla insanın Covid-19’a karşı iki kez aşılanmasına karşın düşük gelirli ülkelerdeki insanların yalnızca yaklaşık yüzde dokuzunun ancak bir doz aşılanabildiği belirtildi.

Raporda, milyonlarca insanın, aşıların adaletsiz dağıtımı nedeniyle salgın yüzünden hayatını kaybettiği vurgulandı.

Oxfam, hükümetlerin aşı geliştirilme çalışmalarını vergi kaynaklarından finanse etmesinden dolayı aşıların bir kamu malı olarak ele alınması gerektiğini savunudu. Kuruluş ayrıca bunun için COVID-19 aşılarında uluslararası patent korumasının da askıya alınması gerektiğini belirtti.

[UHA Haber Ajansı, 15 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.