ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:38 Türkiye seramik kaplama malzemeleri üretiminde Avrupa’da 3’üncü, dünyada 10’uncu sırada
10:18 Kastamonu Belediye Meclis Toplantısı’nda, Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atanması tartışması
06:44 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “Siber Güvenliğin Yeni Silahı Yapay Zeka”
06:24 Analiz: Ortadoğu’da Tırmanan Gerilim ve İran-İsrail Çatışması
06:16 Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Caparov, Donald Trump’ı ABD Başkanı seçilmesinden dolayı tebrik etti
06:06 Amsterdam’da uzun bir aradan sonra sahnelere dönen Türk kabare sanatçısı Nilgün Yerli…
00:38 250 bin Sosyal Konut Projesi’nin ihaleleri bugün başladı
00:33 Moldova Cumhurbaşkanı: Halk demokrasiyi, özgürlüğü ve Avrupalı bir geleceği seçti
00:28 Sağlığı tehlikeye sokan gıdalar bir bir ifşa ediliyor: İşte o ürünler
00:25 Gençlik çalışmalarının yol haritası Bahreyn’de görüşüldü
00:20 Prof. Dr. Mühip Kanko, AKP’nin Vergi Politikası Halka Yük, Zengine Muafiyet! 
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Macaristan’da diplomasi trafiği
00:14 Cumhurbaşkanı Aliyev, “Azerbaycan, Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) güçlendirilmesine yönelik çabalarını sürdürecek”
00:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, barış dileklerini yeniledi
00:06 Kırgızistan Ziyareti ve Güçlü Türk Dünyası Hedefi
22:08 İzmit Ulugazi Okulunda Kocaelispor Şenliği
16:52 Siyasi İrade ve Sorun Çözme Kapasitesi
16:37 Dindar / Muhafazakar İnsanlar ve Laikler
10:17 Bitkisel bazlı ürün sektörü, tüketici güvenini nasıl kazanabilir?
09:58 Kocaeli Ticaret Odası Başkanı’ndan Ekim ayı ihracat yorumu: Rekortmen ihracatçılarımızı tebrik ederim
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ortadoğu’da Yeni Denge Arayışları

Ortadoğu’da Yeni Denge Arayışları
27 Nisan 2021
1.615
A+
A-

Biden ve Putin görüşmesi sonrası Karadeniz’de Donbas gerilimi şimdilik düşerken etrafımızdaki bölge yeni bir diplomatik hareketlilik dalgası yaşıyor.

  Prof. Dr. Burhanettin DURAN & SETA Genel Koordinatörü

Biden ve Putin görüşmesi sonrası Karadeniz’de Donbas gerilimi şimdilik düşerken etrafımızdaki bölge yeni bir diplomatik hareketlilik dalgası yaşıyor. Önce büyük resmi daha iyi görebilmek için bunlardan bazılarını sıralayayım. ABD, Suudi Arabistan ile Yemen angajmanını terk ederken İran ile nükleer görüşmelerin önünü açtı. Tahran’ın nükleer zenginleşmeyi durdurması karşılığında Washington’ın yaptırımları aşamalı olarak kaldırılabileceği konuşuluyor. Bu arada mart ayında Çin Dışişleri Bakanı Yi’nin İran ile imzaladığı kapsamlı anlaşmalar hatırlanmalı.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov geçen hafta Kahire ve Tahran’ı ziyaret etti. Kasım ayında Karadeniz’de Mısır ile tatbikat yapan Rusya, turizm konusunda Kahire ile işbirliğini genişletiyor.

Ayrıca Lavrov’un Tahran ziyareti ABD’ye nükleer anlaşmaya dönme denklemindeki varlığına işaret ediyor. Körfez ülkeleri ile görüşmelerden sonra gelen bu ziyaretler Moskova’nın Ortadoğu’nun yeni konumlanmalarında ne kadar aktif olacağını gösteriyor. Türkiye, Mısır ve BAE ile eşzamanlı olarak ilişkilerini toparlıyor. Libya’dan sonra Mısır ile Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanları konusunda anlaşılması durumunda Türkiye, İsrail ile de enerji işbirliği kapısını açabilecektir. Yunan Dışişleri Bakanı Dendias’ın Ankara’daki provokatif açıklamalarına rağmen Başbakan Miçotakis dün, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğini açıkladı. Beş gün önce Yunanistan, İsrail ile 1.6 milyar dolarlık bir savunma anlaşması imzaladı. Bu arada Atina, Husilerden gelen füzelere karşı korunması için Patriotlarını Riyad’a kiralıyor. Riyad ise geçen mart ayında “F-15 C” tipi savaş uçaklarını Yunanistan’la eğitim tatbikatına katılmak üzere Girit Adası’na göndermişti. İsrail istihbaratının İran içerisindeki suikastleri Viyana nükleer görüşmeleri sırasında bile devam ediyor. Nükleer anlaşma ihtimalinin güçlenmesi Suudi Arabistan ve İran arasında yumuşama görüşmelerini tetikliyor.

Bölgenin geleceğine dair 11 tespit

Daha fazla gelişmeyi sıralamak mümkün ancak bu kadarıyla bile şu gözlemlerde bulunabiliriz.

  1. Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Ortadoğu’daki ülkeler birbirinin ilişkilerini yakından gözetliyor ve değişen dengelere göre konu bazlı yeni kararlar alıyorlar.
  2. Trump döneminde Suudi Arabistanve BAE önderliğindeki Körfez ülkelerinin yürüttüğü yeni bir bölgesel dizayn arayışı başarısızlıkla sonuçlandı.
  3. ABD’ninOrtadoğu’dan çekilmesinin getirdiği jeopolitik boşluk Biden döneminde de devam edecek. Bu da Çin ve Rusya gibi küresel güçlerin bölgeye ilgisini artırıyor.
  4. Pekin ekonomik yatırımlarla ticari ağlarını stratejik korumaya almaya çalışıyor. Moskova ise İran’dan sonra Arap ülkeleri ile daha fazla yakınlaşmanın adımlarını atıyor. Bölgede krizlerin ve uzlaşmaların ilk akla gelen ülkesi olma yolunda.
  5. Ortadoğu’daki İran karşıtı blok zayıflarken bu yeni durum Körfez ülkelerini ve İsrail’i yeni ilişkiler geliştirmeye zorluyor. Körfez’in İran ile gerilimi azaltması kolay görünürken İsrail, İran karşısında yeni destekler bulmak zorunda.
  6. Bu bağlamda Türkiye ile ilişkileri toparlamahem Körfez hem de İsrail için öncelik haline geliyor. Körfez, İran’ın nüfuzu altında kalmamak için Türkiye ve İsrail gibi aktörlere ihtiyaç hissediyor.
  7. ABD’nin İran ile nükleer anlaşmaya varmayı öncelemesi ve Şii milisler ile balistik füzeler konusunu zamana yayması bekleniyor. Bundan en çok rahatsız olacak ülke İsrail. Sadece yaptırımlardan kurtularak daha iddialı hale gelecek İran’ın dengelenmesi için bile İsrail’in Türkiye ile ilişkilerini toparlaması için yeterli bir motivasyon.
  8. Son dönemde Suriye ve Irak’taki Şii milislerin aktivitelerine çekilen dikkat ve İran’ın PKK ile ilişkisinin gündem yapılması Türkiye ile İran’ın karşı karşıya gelmesini isteyen bir havanın oluşturulduğunu düşündürüyor. Ankara ile Tahran’ın gerilmesi Tel Aviv’in işine gelecektir.
  9. Yunanistan, AB’den gelen baskı ile Türkiye ile görüşmelere başlarken İsrail, Mısır ve Suudi Arabistan ile Ankara’ya karşı yeni işbirlikleri geliştirme arayışında.
  10. Ortadoğu’da çok aktörlü ve konu bazlı yürüyen yeni hareketliliğin kısa sürede kalıcı bir denklem oluşturması beklenmemeli. Diplomasi öne çıkarken bölgemizde her zaman sıcak gerginliklerin eksik olmayacağı da açık.
  11. Son beş yılda kriz bölgelerinde sert gücünü başarılı şekilde kullanan Ankara, bu yeni bölgesel oyunda kritik roller üstlenebilir. Aktif ve esnek diplomasiyi konuşturma zamanı.

    ***

    Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

    Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

    Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

    Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
    Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

    https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

    [UHA Haber Ajansı, 27 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.