enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
00:49 Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
00:41 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
00:38 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
00:35 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
00:30 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
00:25 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Orada Neler Oluyor!

Orada Neler Oluyor!
21 Şubat 2025
12
A+
A-

* Gazeteci Aslı SÖZBİLİR, ‘Orada Neler Oluyor!’ başlığıyla ekonomide gündemin öne çıkan haberlerini derledi.

* İyi okumalar!

UHA / İnternational News Agency

Gazeteci Aslı Sözbilir'in 'Ekonomi Gündemi' - (UHA) Uluslararası Haber Ajansı

Gazeteci* Aslı SÖZBİLİR

***Şimşek: Türkiye üretim yapısı ile büyük fırsatlar sunuyor Türkiye-Katar Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Katar Maliye Bakanı Ali Bin Ahmed Al-Kuwari ile iki ülke temsilcilerinin katılımıyla Dolmabahçe Ofisi’nde gerçekleştirildi.

Bakan Şimşek Katar'da resepsiyona katıldı - Son Dakika Haberleri

Bakan Şimşek, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ve Katar’ın, mükemmel siyasi ilişkilere sahip olduğunu, ekonomik ortaklığı daha da derinleştirmeye ve genişletmeye kararlı olduklarını bildirdi. Şimşek, “Türkiye, üretim çeşitliliği ve giderek daha sofistike hale gelen üretim yapısı, güçlü altyapısı, gelişen AR-GE ekosistemi ve geniş yetenek havuzu ile büyük fırsatlar sunmaktadır. Çeşitli sektörlerde cazip teşvikler sağlıyor ve Katarlı yatırımcıları bu fırsatları değerlendirmeye davet ediyoruz” dedi.

***İzmir Limanı’nın BAE’ye satışı görüşmeleri olumsuz sonuçlandı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Birleşik Arap Emirlikleri ile İzmir Limanı’nın satışıyla ilgili yürütülen görüşmelerin olumsuz sonuçlandığını açıkladı.

İzmir Alsancak Limanı'nın satılması asla kabul edilemez" - 7deniz Haber

Bloomberg’e konuşan Uraloğlu, “Hedefimiz, İzmir Alsancak Limanı’na bir ortak alarak sermaye yatırımıyla geliştirmekti. Bu doğrultuda Körfez ülkelerinden bir yatırımcıyla uzun süreli müzakereler yürütüldü. Ancak herhangi bir mutabakat veya anlaşma sağlanamadı” ifadelerini kullandı. Uraloğlu, müzakerelerin sonuçsuz kalmasının nedenine ilişkin detay vermezken, “Ülkemizin çıkarları, limanın geleceği ile ilgili beklentilerimiz, onların beklentileri ele alındı, bir mutabakat sağlanamadı ve görüşmeler sonlandırıldı. Şu an için yabancı bir yatırımcıyla Körfez ülkesi dahil herhangi bir görüşme söz konusu değil” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 yılındaki Körfez ülkeleri turu sonrası Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasında 50,7 milyar dolarlık Türkiye’ye yatırım anlaşması imzalanmıştı. İzmir Limanı ile ilgili süreç de bu ziyaretin ardından başlamıştı.

***TCMB rezervleri yeniden rekor seviyede Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) brüt rezervleri 14 Şubat haftasında 173,4 milyar dolarla yeni zirvesini gördü. Bir önceki hafta brüt rezervler 167,5 milyar olarak gerçekleşmişti.

Rekor düzeyde rezerv erimesi, ivmelenen efektif erozyonu #TCMB - Paraanaliz

Geçen hafta TCMB’nin net rezerv göstergelerinde de belirgin iyileşme görüldü. Buna göre net rezerv 72,3 milyar dolardan 78,2 milyar dolara yükseldi. Swap hariç net rezerv de 14 Şubat haftasında 71,4 milyar dolara çıktı. Bir önceki hafta swap hariç net rezerv 65,1 milyar dolardı. Swap hariç net rezervlerde daha önce kaydedilen en yüksek seviye 2011 Mayıs’ta gerçekleşmişti. Böylece tüm yükümlülüklerinden arındırılmış TCMB rezervleri en yüksek seviyeyi görmüş oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Merkez Bankası toplam rezervlerinin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasına ilişkin, “Rezervlerimizin güçlenmesi, Kur Korumalı Mevduat (KKM) bakiyesinin azalması ve Türk lirası mevduat payının artması, devam etmekte olan dezenflasyonist süreci desteklerken, Türkiye’ye yönelik risk algısını olumlu yönde etkilemeye ve dış finansman maliyetlerini düşürmeye devam edecektir” ifadesini kullandı.

***Tüketici kredisinde büyüme hızı 1,5 yılın zirvesinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) yayımladığı haftalık bültene göre, bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi, 14 Şubat haftasında 177 milyar 485,7 milyon lira artarak 16 trilyon 485 milyar 706 milyon liradan, 16 trilyon 663 milyar 541 milyon liraya çıkarken kredi büyüme hızı da ivmelendi.

Tüketici kredileri yeniden hız kazandı - Kıbrıs Haber

13 haftalık yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme ticari kredilerde büyüme 14 Şubat haftasında yüzde 30,4 olarak izlendi. Tüketici kredilerindeki büyüme ise hızlandı. Ticari kredi ile tüketici kredi büyüme makası iyice açılırken tüketici kredisi büyümesi yüzde 48,7 olarak kaydedildi. Tüketici kredilerinin tutarı, 14 Şubat itibarıyla 23 milyar 668 milyon lira artarak 2 trilyon 90 milyar 865 milyon liraya çıktı. Söz konusu tutarın 529 milyar 669 milyon lirası konut, 70 milyar 13 milyon lirası taşıt ve 1 trilyon 491 milyar 183 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu.

***Hazine alacakları 27,6 milyar lira oldu Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Ocak itibarıyla Hazine alacaklarına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, Hazine alacakları, ocak sonu itibarıyla 27,6 milyar lira oldu.

Hazine Alacakları 27,6 Milyar Lira Oldu! - Omedyam

Alacak stoku içindeki en yüksek payı, 10,1 milyar lirayla mahalli idareler oluşturdu. Söz konusu tarihe kadar Hazine alacaklarından 183 milyon lira tahsil edildi.

***KKM’de rekor düşüş Merkez Bankası’nın geçen hafta aldığı KKM kararı sonrası, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki (KKM) düşüş hızlandı.

KKM'de düşüş hızlandı: Son iki ayın en büyük çıkışı yaşandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) yayımladığı haftalık bültenine göre, KKM büyüklüğü 966 milyar TL’den, 916,6 milyar TL’ye geriledi. Verilere göre bir haftalık gerileme 14 Şubat haftasında, 46,6 milyar dolar olarak kaydedildi. (TCMB) tarafından yapılan açıklamada, “TCMB, tüm KKM hesaplarında (YUVAM hesapları dahil) tüzel kişilerin hesap açma ve yenileme işlemlerinin 15 Şubat 2025 tarihi itibarıyla sonlandırılmasına karar vermiştir” ifadesi kullanılmıştı.

Öte yandan bir önceki hafta hızlı artışı gösteren döviz mevduatlarında 14 Şubat haftasında ılımlı bir yükseliş kaydedildi. Parite etkisinden arındırılmış verilere göre 14 Şubat haftasında döviz mevduatları 139 milyon dolar arttı.

***TCMB: Çıpalama ölçütlerinde görülen iyileşme devam edecek Merkez Bankası (TCMB) blog yazısında enflasyon beklentilerinin seviyesi ve dağılımında iyileşmeler görüldüğü belirtilerek, “Çıpalama ölçütlerinde görülen iyileşmenin önümüzdeki dönemlerde devam etmesi, fiyat istikrarının sağlanmasını ve sürdürülmesini destekleyecektir” denildi.

TCMB: Çıpalama ölçütlerinde görülen iyileşme devam edecek | Son dakika ekonomi haberleri

Enflasyon beklentilerinin çıpalanmasının fiyat istikrarının ön koşulları arasında yer aldığı belirtilen analizde, “Beklentilerin çıpalandığı bir ortamda enflasyon beklentileri merkez bankalarının enflasyon hedefine yakınsarken, beklentilerin zaman içindeki oynaklığı düşer ve anket katılımcıları arasındaki farklı beklentiler birbirine yakınlaşır. TCMB ileriye dönük tahmin patikasını oluştururken beklentilerin seviyesinin yanında bu kriterleri de dikkate almakta ve parasal duruşunu belirlemektedir. Bu yazıda, Türkiye’deki piyasa katılımcıları, firmalar ve hanehalkı kesimlerinin enflasyon beklentilerinden yararlanarak, enflasyon beklentilerinin çıpalanmasına yönelik bulgularımızı paylaşıyoruz” değerlendirmesi yapıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.